Turisme gastronòmic
(14)La gastronomia, o com ens agrada anomenar-la, l'artesania dels aliments: una combinació màgica de colors, olors, sons, gustos i textures amb la qual la dansa de fogons ens delecta fent-nos vibrar tots els sentits. Capaç d'emocionar-nos, traslladar-nos a qualsevol part del món o transportar-nos en el temps quan provem una recepta que ens recorda a aquell guisat que la nostra àvia ens cuinava quan érem petits. La gastronomia és sens dubte un art, una alquímia culinària que va més enllà dels ingredients que conté una recepta. És una forma de veure i comprendre la vida, de viure la cultura d'una regió, de connectar-se amb la naturalesa d'un indret i comprendre'l millor. Així doncs, no és per casualitat que Catalunya sigui una terra referent en enogastronomia de primer ordre mundial.
El turisme gastronòmic és aquella modalitat en la qual la gastronomia de la regió visitada esdevé un dels punts i motius principals del viatge. Ara bé, el turisme gastronòmic va més enllà d'anar a dinar a restaurants gourmet. Està orientat a tota aquella oferta relacionada a viure noves experiències culinàries i vinculades a la identitat gastronòmica d'una regió: visites a productors locals i mercats, aprendre l'essència i la identitat de les receptes i ingredients, descobrir nous sabors, participar en les fires i esdeveniments gastronòmics, i una infinitat més de propostes.
El paisatge dins del plat
Seguir la pista als productes identitaris de la gastronomia catalana o degustar les receptes de temporada típiques de cadascuna de les regions de Catalunya són, sens dubte, una bona excusa per recórrer el territori de nord a sud i d'est a oest per endinsar-nos i descobrir tots els secrets que ens converteixen en una de les més riques i variades gastronomies, i més, tenint en compte que cada temporada o estació de l'any ens brindarà una nova excusa per tornar a visitar cadascuna de les regions de la nostra Catalunya més foodie: L'oli d'oliva de l'Empordà, de Siurana, de Les Garrigues, el de la Terra Alta o el del Montsià, els calçots de Valls, els fesols de Santa Pau, la poma de Girona, la llonganissa de Vic, les peres de Lleida o les clementines de les Terres de l'Ebre, les gambes de Palamós o les anxoves de l'Escala, etc. Ja ho veieu, només uns exemples de la gran infinitat de productes que aquesta terra de contrastos i paisatges ens regala perquè els gaudim a través del paladar.
Alguns d'aquests productes han merescut distintius oficials com Denominació d'Origen Protegit (DOP) i/o la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) gràcies al caràcter específic del seu sabor i a l'estreta relació entre cadascun d'aquests productes, el seu entorn i el talent, cura i tradició de l'explotació humana.
Si alguna cosa n'hem de destacar però, és la capacitat que tenim els catalans de crear receptes que fusionen paisatges, donant lloc a les delicioses i sorprenents receptes de 'Mar i Muntanya'.
Tradició i identitat
Des de l'antiguitat fins avui en dia, la cuina catalana ha rebut un gran nombre d'influències dels diversos pobles que han passat per les nostres terres, i efectivament, tots i cadascun d'ells ha deixat la seva pròpia empremta en la nostra gastronomia. Algú pot imaginar-se avui en dia una gastronomia catalana sense la trilogia mediterrània per excel·lència formada per vi-blat-oli d'oliva? N'estem segurs que no. I sense l'arròs, introduït pels àrabs? La resposta segueix essent no. O un sofregit sense tomata que fou introduïda a la nostra dieta gràcies al descobriment d'Amèrica? La resposta segueix essent òbvia!
Totes aquestes influències han configurat una cultura culinària amb essència mediterrània reconeguda a tot el món, i no és per ser poc modestos, però la veritat és que no ens sorprèn!
Avantguarda, innovació i creativitat
La passió, la creativitat, l'originalitat i la sorpresa han estat els ingredients de la recepta màgica que han fet despuntar la cuina d'avantguarda catalana com unes de les més prestigioses internacionalment, atraient visitants de tot el món encuriosits i amb ganes d'experimentar i deixar-se sorprendre pel talent dels alquimistes gastronòmics de Catalunya. La investigació, la innovació, la barreja de noves tècniques culinàries amb ingredients tradicionals o creació de nous conceptes gastronòmics són només alguns dels factors que han fet que els noms de xefs locals ressonin i siguin reconeguts a tot el món, i aquest prestigi i reconeixement s'ha traslladat en forma d'estrelles Michelin repartides en restaurants arreu del territori.