Cooperativa de Cabacés Cabacés

Compartir
Carrer del Mig, 0 Cabacés
Contactar info@coopcabaces.coop

La Cooperativa Agrícola de Cabacés és una de les entitats històriques del Priorat i un referent en la producció d'oli d'oliva verge extra. Va ser fundada l'any 1933 per un grup de 51 pagesos, que van unir esforços per elaborar i comercialitzar conjuntament les collites d'olives i raïm del municipi. Des d'aleshores, la cooperativa ha mantingut un compromís ferm amb la qualitat, la tradició i la preservació del paisatge agrícola de Cabacés.

Un oli arrelat al territori

Actualment, l'oli representa el 90% de la seva producció, distribuïda en dues línies principals: oli convencional i oli ecològic, elaborats seguint processos que respecten el ritme natural de la terra i les tècniques tradicionals. Moltes de les oliveres de la cooperativa, majoritàriament centenàries, estan plantades dins del Parc Natural de la Serra de Montsant, un entorn privilegiat que aporta caràcter i personalitat al producte final.

La major part de les olives que utilitzen són de la varietat arbequina (95%), reconeguda pel seu gust suau i afruitat. El 5% restant prové de varietats tradicionals com la rojal i la morrut, que aporten matisos específics d'aquesta zona del Priorat. Tota la producció forma part del que es coneix com el Priorat de l'Oli, un conjunt de pobles on el cultiu de l'olivera és dominant i constitueix un element clau del paisatge i la cultura local.

Un punt destacat de la Ruta de l'Oli del Priorat

La Cooperativa de Cabacés és un dels espais integrats dins de la Ruta de l'Oli del Priorat, un itinerari gastronòmic que posa en valor la tradició oleícola de la comarca. Visitar Cabacés permet conèixer de prop el treball dels productors, entendre la importància de l'olivera en aquest territori i descobrir sabors únics elaborats amb dedicació i respecte per la terra.

La cooperativa, a més, ofereix tasts professionals on els visitants poden aprendre a reconèixer els aromes, el paladar i les sensacions característiques dels seus olis. És una experiència ideal per aprofundir en la cultura de l'oli i descobrir la complexitat que s'amaga darrere d'un producte tan present en la gastronomia catalana.

La Fira de l'Oli: un esdeveniment imprescindible

Cada primera setmana de desembre, la cooperativa organitza una fira dedicada al seu producte estrella: l'oli que comercialitzen amb la marca Baronia de Cabacés. Durant aquesta celebració es presenten les novetats de la temporada, s'hi fan degustacions, tallers, demostracions culinàries i activitats relacionades amb el món de l'oli.

Aquest és un moment ideal per visitar Cabacés, descobrir de primera mà el procés d'elaboració i gaudir d'un ambient de festa que posa en relleu el vincle entre la comunitat i l'oli d'oliva.

Visites concertades per descobrir l'espai

La cooperativa ofereix la possibilitat de conèixer les seves instal·lacions a través de visites concertades, que permeten veure el procés de producció, tastar diferents olis i conèixer la història del municipi i del seu entorn agrícola. Per participar-hi, cal contactar prèviament amb l'establiment i reservar plaça.

Visitar la Cooperativa Agrícola de Cabacés és descobrir una manera d'entendre la terra que ha perdurat generació rere generació. Entre oliveres centenàries, aromes intensos i sabors que expliquen el paisatge, l'experiència permet conèixer de prop la dedicació d'un poble que ha sabut preservar el seu patrimoni agrícola. Un espai imprescindible per viure el Priorat amb autenticitat i passió.

Agenda

Música Priorat, Música i paratge natural

13/12/2025 ...

Llegir més...

Destaquem...

Camins del Cava: Descobreix el Penedès i l'Alella al teu ritme

Llegir més...


Uneix-te al nostre canal de WhatsApp!

Novetats, sortejos i propostes úniques, directes al teu mòbil. No et perdis cap experiència.

Uneix-t’hi ara