Ruta dels castells a Catalunya

Compartir
Ruta dels castells a Catalunya

A Catalunya hi ha uns sis-cents castells i fortaleses escampats per tot el seu territori.
Segurament,  molts de vosaltres en deveu tenir algun a prop de casa o n'heu visitat més d'un en diverses ocasions.

Aquests castells, ubicats en diversos punts de la geografia catalana i que, aparentment, presenten diferencies, foren construïts en la mateixa època, una època culminant per a aquestes edificacions. Però, us heu preguntat mai el perquè de l'existència d'aquestes construccions? Quines eren, exactament, les seves funcions? La paraula castell, que deriva del llatí castrum, ens permet fer una idea de la finalitat que complien els castells. Però tots pretenien ser un "camp militar"?

La ruta d'aquest mes pretén donar-vos a conèixer les interioritats d'alguns dels castells més importants a casa nostra i que s'estenen en les diverses províncies - Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona- i trobar, així, una resposta a totes les qüestions plantejades. Aquesta ruta, no circular i de caràcter ascendent, es pot realitzar en tota la seva totalitat o bé visitar cada un dels espais individualment.

Preparats per a realitzar un viatge a la Catalunya medieval? Endinsem-nos, doncs, als castells que ens esperen arreu de Catalunya.

Una mica d'història

El territori de Catalunya fou, antigament, disputat en diverses ocasions i ocupat per diferents poblats, els quals han deixat la seva empremta a la història.

Guerres i Castells a CatalunyaDurant l'època medieval, concretament, entre els anys 716 i 726 Catalunya fou ocupada pels musulmans, els quals anaren avançant la seva conquesta, costa amunt, fins arribar a França que foren derrotats per les tropes franceses i hagueren de recular fins als Pirineus.

Carlemany, el rei francès, com a contrapartida, va establir la Marca Hispànica entre els Pirineus i l'Ebre amb la finalitat de conquistar el territori que havien ocupat els musulmans. Les Tropes de Carlemany anaren recuperant part del territori que designava la marca hispànica. Però només ho aconseguiren fins a la conca del Llobregat, esdevenint, així, el que es coneix, avui dia, com la Catalunya Vella.

El territori de Catalunya s'amplià, posteriorment, amb les conquestes de Ramon Berenguer IV, els territoris de les quals foren denominats com a Catalunya Nova.

Per a protegir el territori que anaven creant, construïren a punts àlgids i elevats castells que permetien vigilar i alertar de possibles àtacs o conquestes. Aquestes edificacions traçaren una frontera entre  Catalunya i els musulmans.

Per aquesta raó, els castells amb finalitats de defensa i vigilància es troben situats, principalment, a la Catalunya sud.

El Castell de Peralada

Castell de PeraladaEl Castell de Peralada, tal i com el seu nom indica, es troba al municipi homònim (Peralada, Alt Empordà).

Aquest és un castell que destaca per la seva elegància, el qual fou la residència i centre del comtat de Peralada. Habitualment, els castells, per la seva majestuositat,  permetien demostrar al poble el poder que posseïen els comtes.

Inicialment, fou construït l'any 1285, al centre del poble, però amb la guerra contra França quedà destruït i es reconstruí fora de la muralla. Els comtes, aprofitant la remodelació, oferiren als frares carmelites parts dels terrenys perquè hi edifiquessin un convent. Per aquest motiu, avui dia, es troba en el castell el museu dels frares.

No és possible visitar tots els espais del castell. Però en una part d'aquest hi ha ubicat el Casino de Peralada i als jardins del castell s'hi celebra, anualment, el conegut Festival Internacional de Música de Peralada. Dues raons més per a visitar alguns racons d'aquesta edificació.

El monument més gran de Catalunya, el Castell de Sant Ferran

Castell de Sant FerranUbicat  a la mateixa comarca, l'Alt Empordà, hi trobem el castell de Sant Ferran. Aquest castell ubicat a Figueres és considerat una de les fortaleses més grans d'Europa i declarat el monument de més grans dimensions de Catalunya. Aquest ocupa 32 hectàrees i es troba dalt d'un turó al final de la pujada al castell de Figueres.

Aquest es construí com a desencadenant del Tractat dels Pirineus, el qual suposà una variació de les fronteres franceses i catalanes. Els canvis que suposà aquest tractat produí que el nord de Catalunya es quedés sense cap sistema defensiu fortificat, la qual cosa impossibilitava la protecció del territori. Com a solució és construí l'anomenada fortalesa.

Des de llavors, el Castell de Sant Ferran ha estat un espai important que ha viscut diversos i variats esdeveniments. Destacar, com a curiositat, que l'artista Salvador Dalí hi feu estada com a recluta l'any 1925.

Aquest castell/fortalesa es troba obert al públic des de l'any 1997. A més, hi ha disponible servei de guiatge.

El Parc del Castell de Montesquiu

Introduint-nos a la Catalunya Vella i de camí al Castell de Cardona és recomanable fer una parada al Castell de Montesquiu. Aquest es troba al municipi homònim, (Montesquiu) a Osona, a l'esquerra del riu Ter.

Castell de Montesquiu (Montesquieu)Les primeres notícies del mateix daten l'any 1285 i tot apunta que aquest castell fou una petita guàrdia o talaia, que és una torre construïda en un lloc elevat que compleix les funcions de vigilància, on hi residien els senyors de Besora quan venien de visita per a controlar i fer una ullada a les seves terres.

L'interessant d'aquesta edificació, a més de la pròpia construcció, és l'entorn, immillorable, en el qual es troba situat.

El castell està envoltat per una extensió de 546 hectàrees que conformen l'espai natural del Parc del Castell de Montesquiu, propietat de la Diputació de Barcelona.

El castell és visitable i s'ofereix el servei de visites guiades.

Al primer pis de l'edifici s'hi conserva, actualment, la planta noble del castell i al pis superior hi han diverses sales polivalents i golfes. A la masoveria s'hi troben el centre de recursos, la biblioteca, els laboratoris i les oficines del parc.

Les campanades a Mitjanit de Cardona

A la comarca del Bages, concretament al municipi de Cardona, hi trobem la fortalesa medieval més important de Catalunya. Estem parlant del Castell de Cardona. Aquest castell es troba a dalt d'una muntanya des de la qual es controla i s'observa la vall del Cardener. Aquesta situació era essencial per a la defensa de l'explotació de les salines.

Castell de CardonaDes del segle XI i fins al segle XV aquest castell va gaudir d'una gran activitat en les seves estances ja que hi residien els senyors de Cardona, un dels llinatges catalans més importants.

La resta més antiga que es conserva del castell és la Torre de la Minyona que era la torre mestra de la fortalesa. I que, a més, compta amb una popular llegenda. Es diu que en aquesta hi hagué tancada, Adelaida, la filla d'un vescomte de Cardona ja que, suposadament, s'hauria casat amb un alcaid musulmà reconvertint-se a la seva cultura.

Tanmateix, el castell de Cardona amaga d'altres joies com, per exemple, l'església de Sant Vicenç la qual és considerada un dels monuments més importants pel que fa el romànic català.

En aquest espai s'hi registraren algunes escenes de la pel·lícula del director Orson WellesCampanades a mitjanit”. Aquesta pel·lícula va suposar una revolució al municipi de Cardona. Durant la gravació molts ciutadans es van presentar per fer d'extres al rodatge i els establiments van portar un ritme frenètic de treball.

En aquest castell, actualment, s'hi allotja un parador estatal.

Castell de Montsonís, seu central dels castells culturals catalans

Un altre dels castells que identifiquen Catalunya és el castell de Montsonís (La Noguera). Durant l'edat mitjana el comte d'Urgell amb la finalitat de protegir les terres que acabava de conquerir als musulmans construí a la part alta del poble de Montsonís aquest castell. L'emplaçament d'aquest castell va marcar, com d'altres, la frontera entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.

Castell de MontsonísTambé, la seva ubicació va generar que molts pelegrins esgotats que realitzaven el camí de Santiago demanessin allotjament en aquesta fortalesa.

Inicialment, es creu que el castell estava format, únicament, per una torre circular que es trobava envoltada per una muralla que s'estenia pel turó que ocupa tot el poble. I no va ser fins al segle XVI que aquest es remodelà i s'amplià.

Aquest castell encara es troba, a dia d'avui, habitat. No obstant això, una part del castell és visitable.El castell també acull la Fundació dels castells culturals de Catalunya.

« Cornu bovis »

Castell d'EscornabouEndinsant-nos a la Catalunya nova i fent camí direcció al sud de Catalunya ens trobem amb el Castell d'Escornalbou. Aquest castell ocupa part del terme de Riudecanyes al Baix Camp, des d'on es pot gaudir d'unes vistes esplèndides de les comarques de Tarragona.

El nom prové del llatí “Cornu bovis” que significa el corn (la banya) del bou.

Una llegenda explica que el senyor de Siurana, el dia de Sant Miquel de l'any 1162, va fer camí cap Escornalbou amb l'objectiu de conquerir-ne l'esmentada fortalesa. Finalment, l'enfrontament entre musulmans i cristians es va cloure amb la victòria dels últims ja que es diu que l'arcàngel Sant Miquel batallà amb ells amb la seva espasa de foc. Per aquest motiu, el castell també posseeix aquest topònim.

El lloc on es realitzà l'enfrontament encara es coneix, avui dia, com el “coll de la batalla”.

Pel que fa els espais que destaquen de la construcció són l'església romànica, les restes de la sala capitular i el claustre.

El Castell de Miravet

Castell de MiravetFinalment, clourem la ruta iniciada al nord de Catalunya amb la visita al Castell de Miravet. Aquest es troba a les Terres de l'Ebre al municipi homònim (Miravet), exactament s'alça a dalt d'un turó sobre el riu Ebre en una alçada de 100 metres.

Aquest castell mereix una especial menció i és recomanable visitar ja que és considerat una de les millors construccions d'arquitectura templera de tot Europa. I, en el seu temps, fou la fortalesa templera més important de la corona de l'Aragó.

Aquesta  fou construïda pels musulmans amb la finalitat de protegir el territori de l'Al-Andalus enfront les campanyes de Carlemany. Malgrat això, l'any 1153 fou conquerit per Ramon Berenguer IV, el qual el donà, al mateix moment, a l'orde del temple.

Pel que fa la seva estructura, aquest es divideix en dos recintes diversos; el jussà o recinte murallat i el recinte sobirà. I en destaquen espais com la Torre del tresor, la torre de la Sang, el pati d'armes, el Temple romànic, entre altres.

Sinopsis del film d'Orson Welles

Campanades a Mitjanit (Orson Welles)Per als més curiosos explicar-vos que la pel·lícula d'Orson Welles, “Campanades a mitjanit”, amb data de 1965 tracta de la història de Lord Bolinbroke, conegut com Enric IV, que aconsegueix ser escollit rei d'Anglaterra gràcies al comte de Northumberland. Això provoca que el país es divideixi en dos com a conseqüència dels rumors  que corren en relació a la seva participació en la mort de Ricard II.

En aquest aspecte, el castell de Cardona va ser escollit com a escenari d'alguns de les escenes de la pel·lícula per l'essència medieval que conservava.

Estava previst que es realitzessin dos rodatges diversos però, finalment, només fou una gravació la que es dugué a terme en aquest espai ja que l'interior de l'església de Sant Miquel i les seves columnes provocà una discussió entre l'il·luminador de la pel·lícula i el mateix Orson Welles.

La creació d'un poble

Amb el naixement de Catalunya, l'any 1000, es començà a dotar el territori de diverses infraestructures i poblacions que aportaren caràcter i identitat pròpia a la regió. Durant aquest anys, que s'emmarquen en l'època medieval, es construïren monestirs, ciutats emmurallades i, fins i tot, castells.

Aquestes últimes edificacions decoren, avui dia, molts turons de Catalunya els quals són testimonis de la nostra història.

Rutes BTT Sílvia Rovira

Cardona

Llegir més...

Muntanyes de la Costa Daurada

Llegir més...

Granja Natura (Centre d'Apropament a la Natura)

Navàs (a 13.8 Km)

Llegir més...

Tarvitur Visites Guiades

Miravet

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 11.2 Km)

Llegir més...

Restaurant Dachs

Les Llosses (a 9.3 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 12.8 Km)

Llegir més...

Lo Petit Sommelier

Falset (a 12 Km)

Llegir més...

Hotel Sant Jordi

Montbrió del Camp (a 3.8 Km)

Llegir més...

Can Jai Allotjament Rural

Peralada (a 10.9 Km)

Llegir més...

Fundesplai, Cases de Colònies

Llegir més...

Càmping Las Palmeras - Costa Brava

Sant Pere Pescador (a 14.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Endinsa't a Espinelves!

Llegir més...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Propostes

Visites guiades Conjunt Monàstic de Santa Maria de Ripoll

Llegir més...

Escape Room - Perot Rocaguinarda

Llegir més...

Agenda

Festival Internacional Teatre Màgic a Tarragona

17/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Diada de Sant Jordi a Vila-seca

15/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!