Baix Empordà

Compartir
Carrer dels Tarongers, 12, 17100 La Bisbal d'Empordà
Trucar 972 64 23 10
Contacte turisme@baixemporda.cat

Què és l'Empordà?

El nom evoca imatges i conceptes ben diversos. Els contrastos són el tret distintiu d'aquesta terra de pas: la calma del rerepaís i el bullici estival de la costa, les platges obertes i les cales arrecerades, les serres i les planes, el treball al camp i la industrialització a les ciutats, la tradició culinària i la innovació gastronòmica, la rauxa de Dalí i el seny de Pla… No hi ha, doncs, un únic Empordà, sinó molts. La virtut del territori i els seus habitants és l'equilibri de tot plegat. Qualsevol visitant pot trobar-hi un racó que li faci experimentar el vincle amb la història, el paisatge i la gent d'un territori inacabable.

Emmarcat entre el massís del Montgrí i la serra de CadiretesL'Ardenya, el Baix Empordà s'estén com un mosaic de camps, turons, boscos i vies d'aigua que s'obre a la Mediterrània.

La diversitat paisatgística i un clima benigne –amb permís de les tramuntanades i altres vents més discrets– han donat lloc a una contrada propícia per a l'assentament humà, on tot queda a l'abast. Ja des de la prehistòria, les persones han establert en aquest territori una connexió íntima amb la natura, que s'ha manifestat en els oficis, des dels pagesos als artistes, passant per pescadors i ceramistes. Recorrent les carreteres rurals de poble en poble, admirant el relleu escarpat de la Costa Brava i tastant els fruits que donen la terra i la mar comprovarem que el Baix Empordà és un territori viu, un patrimoni que evoluciona gràcies a l'esforç col·lectiu d'una comunitat emprenedora i creativa, amb caràcter i personalitat, però molt acollidora i generosa amb tothom qui comparteix aquesta estima per aquest racó empordanès del nostre país.

Les 8 essències

Pobles medievals

Recorrent les vies que travessen el territori empordanès, aquí i allà es divisen campanars, torres, fragments de muralla... Són alguns dels elements característics dels pobles medievals que s'escampen entre els conreus i els boscatges del Baix Empordà.
Les pedres centenàries d'aquestes viles preserven el llegat de la comarca i són el testimoni d'una manera de viure en connexió amb el paisatge que s'ha mantingut fins avui.

Dividides entre els comtats d'Empúries i de Girona, les terres del que avui anomenem Baix Empordà van veure com, durant l'edat mitjana, s'aixecaven pobles, castells i edificis religiosos. El pes de l'església i l'estructura social, dividida en estaments, van configurar la fesomia dels pobles.

El patrimoni medieval és, sens dubte, un dels grans atractius del Baix Empordà. El bon estat de conservació de molts edificis i monuments, així com el manteniment de l'estructura dels pobles –carrerons empedrats estrets, de traçat irregular–, els donen un caràcter de museu a l'aire lliure.

Un passeig per aquests nuclis permet apreciar la bellesa austera de les construccions romàniques i copsar les aportacions d'estils posteriors. El silenci que hi regna acull els visitants i convida a prendre's la vida sense pressa, observant els indicis del pas del temps en façanes, capitells i porxades.

Pals, Peratallada, Palau-sator o Monells són alguns dels nuclis medievals més coneguts de la comarca, però n'hi ha més. Descobriu-los a peu, en bicicleta o en cotxe. Una bona opció és seguir la ruta en cotxe dels pobles medievals.

Camins de Ronda

Un dels principals atractius del Baix Empordà són els seus camins de ronda,  espais que voregen la costa, que enllacen nuclis costaners i que permeten recórrer el territori a peu tot gaudint del paisatge més autèntic de la Costa Brava. Són camins plens d'història, utilitzats, entre d'altres finalitats, per ajudar a la defensa del territori o pel transport clandestí.

El Baix Empordà disposa d'una diversitat de camins de ronda. Alguns són agradables passejos vora el mar; altres més irregulars acompanyen al relleu de la costa endinsant-se per roques i descobrint cales i racons; I no podem oblidar d'altres que, amb major dificultat o desnivell, generen una aventura de descoberta en plena natura.  Molts coincideixen amb el sender GR-92 o amb altres senders senyalitzats.

Cuina empordanesa

La cuina és una mostra evident de la generositat de la nostra terra: el mar dona l'excel·lent peix i marisc típic dels plats de la costa; la plana, fruites i productes del camp i dels horts; i la muntanya, les carns, els formatges i els productes silvestres. La barreja de tots aquests elements és el que ha donat a la nostra cuina la varietat de gustos i contrastos que la distingeix, i que es materialitza en l'anomenada cuina del mar i muntanya.

Paisatges únics

El Baix Empordà no podria resumir-se en una única imatge. Els territoris compresos entre el Montgrí, les Gavarres, l'Ardenya-Cadiretes i el Mediterrani conformen un trencaclosques tan divers com harmònic. Modelades pel temps, el clima i l'activitat humana, les múltiples facetes del paisatge conviden a una visita atenta: des de les llises planes de conreu a les escarpades arestes del litoral, cada racó transmet el tarannà de la comarca.

La riquesa paisatgística constitueix un valor fonamental per al Baix Empordà. I molts dels paisatges baix-empordanesos són avui espais naturals protegits, entre els que hi destaquen el parc natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter o altres espais com els massissos de les Gavarres i l'Ardenya – Cadiretes, les Muntanyes de Begur, Castell – Cap Roig, l'Illa de Canet i les Riberes del Baix Ter. Aquest conjunt de paratges naturals atorga al Baix Empordà una fesomia que el fa únic.

La tramuntana és el vent més emblemàtic de l'Empordà. Mentre que a l'Alt Empordà hi predomina clarament, al Baix Empordà competeix amb el garbí, el vent del sud. La coincidència d'aquests elements meteorològics crea un petit clima propi, que és un dels responsables del relleu, la flora i la fauna de la comarca. La incidència d'aquests vents va ser descrita per Josep Pla, l'observador més atent de la contrada.

Terra de pas

Des de fa mil·lennis, el Baix Empordà ha estat una terra de pas i un indret ideal perquè hi florissin l'agricultura, la pesca, l'artesania i certs tipus d'indústria. Cada època ha deixat empremta en una comarca que és un autèntica confluència de llegats i de cultures.

Encant mariner

El mar és una de les principals fonts de riquesa del Baix Empordà. El seu aprofitament no només ha estat vital durant segles per a l'economia de la comarca, sinó que les feines pesqueres, així com els habitants de la costa i el seu estil de vida, han contribuït decisivament a configurar la identitat baix-empordanesa.

L'estreta relació amb la mar i els fenòmens meteorològics que hi tenen lloc és el substrat d'una cultura pròpia, la marinera, amb parlars, creences i rituals propis. Una de les seves manifestacions més conegudes és la cançó de taverna, un gènere musical que plasma la vida i visió del món de la gent de la Costa Brava.

Mar i muntanya

El Baix Empordà és un territori viu, on la natura capritxosa i acompanyada per l'empremta de l'home dibuixen paisatges canviants i de contrastos, diferents a cada racó de la comarca. Una senyal d'identitat i una invitació a descobrir-lo.

Els recursos naturals són la base d'aquest territori, que és generós en la seva disposició i en el seu gaudi, sempre que siguem capaços de respectar-lo i d'admirar-lo de forma responsable. A peu o en bicicleta, el contacte amb la natura serà constant. Gaudiu-lo!

 • Espais naturals protegits
 • Platges i cales
 • Camins de ronda
 • Senderisme
 • Cicloturisme / ciclisme 
 • BTT

Personatges

El paisatge, les tramuntanades, la història mil·lenària o una mica tot plegat. Es fa difícil esbrinar per què el Baix Empordà ha estat i és el niu d'artistes singulars i destacats, que hi han trobat un entorn propici on inspirar-se i crear.

 • Josep Pla
 • Salvador Dalí
 • Mercè Rodoreda
 • Carmen Amaya
 • Lluís Lach 

Municipis destacats

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Baix Empordà

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura és un municipi de la comarca del Baix Empordà, que es va formar de la unió dels nuclis…

Palafrugell

Baix Empordà

Palafrugell és un municipi  amb més de 20.000 habitants situat a la comarca del Baix Empordà. La ciutat la formen el nucli administratiu,…

Santa Cristina d'Aro

Baix Empordà

Santa Cristina d'Aro és un municipi del Baix Empordà, situat a la Vall d'Aro i delimitat pel massís de les Gavarres pel nord i el massís…

Destaquem...

Viu la tardor a Roses!

Llegir més...

Guanya un cap de setmana en una parcel·la per a 4 persones…

Llegir més...

Agenda

La Senglanada a Cruïlles

26/03/2023

Llegir més...

Campanya Gastronòmica de la Garoinada a Palafrugell

20/01/2023 - 31/03/2023

Llegir més...

Propostes

Estades Escolars a Medaqua

Llegir més...

Casal Setmana Santa a la Costa Brava amb Medaqua

Llegir més...

100 €

Troba on dormir