Lo Pallars Fer, una ruta pel Parc Natural de l'Alt Pirineu

Compartir
Lo Pallars Fer, una ruta pel Parc Natural de l'Alt Pirineu

Lo Pallars Fer és una ruta de senderisme pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural amb més extensió de tot Catalunya que aglutina, encara, una mostra genuïna dels valors de l'alta muntanya pirinenca que cal preservar.

Recorrent els seus senders podem gaudir de valls feréstegues, prats amb bestiar, profunds boscos, camins de ribera, bonics pobles, bordes i ermites, de colls amb fantàstiques vistes a les valls pallareses, a cims emblemàtics com el Monteixo o la Pica d'Estats i a grans panoràmiques al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Els camins vells són el fil de la memòria, ens permeten descobrir el valuós llegat territorial per on caminem. Recorrent-los a peu de manera pausada ens podem deixar endur pels encontres esporàdics amb la població local tot respirant la vida i la història del Pallars.

Caminant Lo Pallars Fer contribuïm a crear un turisme responsable i sostenible, tot dinamitzant i diversificant l'economia local.

Fitxa tècnica

 • Temporada: de maig a novembre (la resta de l'any pots trobar neu en algun punt de la ruta).
 • Durada recomanada: 5 etapes.
 • Distància: 77 km.
 • Desnivell positiu: 5.610 m.
 • Desnivell negatiu: 5.400 m.
 • Dificultat: Lo Pallars Fer és una ruta de senderisme autoguiada que transcórrer per senders i pistes de mitjà muntanya. Tècnicament no hi ha dificultats, però pel seu recorregut i desnivell  podem dir que és una ruta de nivell mig-alt que demana tenir bona condició física i estar avesat a caminar per la muntanya.

Senyalització dels senders GR o PR

Lo Pallars Fer és una ruta que disposa de senyalització pròpia, que es pot trobar en  algunes banderoles situades els punts d'intersecció de camins.

En el transcurs de la ruta trobareu altres tipus de senyalització, que s'identifiquen com a rutes GR o PR.

 • Sender de Petit Recorregut (PR). Senyalització en color groc. Una línea.
 • Sender de Gran Recorregut (GR). Senyalització doble en color blanc i vermell.

Malgrat la ruta esta senyalitzada és important tenir experiència en muntanya, disposar d'un mapa de la zona i nocions d'orientació i és molt interessant utilitzar el track de la ruta quan tinguem dubtes.

Dia 1. Camins amb història. De Llavorsí a Burg

r314-lo-pallars-fer-1a-etapa-tirviaIniciem la ruta a Llavorsí per un bell sender vora el riu que ens dóna accés a la vall de la Coma de Burg, passant pels pobles de Tírvia, la Glorieta, Alendo, Farrera, petits pobles de muntanya on gaudir de la tranquil·litat de l'autèntic Pallars.

Podem conèixer les repercussions de la Guerra Civil a la vall, doncs Tírvia va ser una població que va patir de forma greu les conseqüències del Front del Pallars durant la guerra.

Des de Farrera podem pujar fins al mirador del Coll de So, on gaudim d'una fantàstica panoràmica 360º de les muntanyes i valls del Pallars. Des del mirador del coll de So iniciem la baixada fins al poble de Burg, punt final de l' etapa.

Fitxa tècnica:

 • Senyalització: marques grogues / banderoles/ logo de la ruta
 • Distància: 16 Km
 • Desnivell positiu: 1.350 m
 • Desnivell negatiu: 850 m
 • Pernoctació: Burg

Dia 2. El bosc del ferro. De Burg a Alins

r314-lo-pallars-fer-2a-etapaIniciem la segona jornada pujant fins el Farro, antic campament repblicà situat el mig del bosc i des d'on ens endinsem al bosc de Virós direcció al refugi Gall Fer, on un itinerari interpretatiu sobre l'explotació del ferro a la vall ens permetrà entendre les repercussions de l'activitat humana sobre el paisatge.

Caminant pel bosc podem gaudir de varietat d'arbres: pins, avets, bedolls, faigs,..., fins arribar a les bordes de Virós, punt des d'on davallem a la  Vall Ferrera i al poble d'Alins, on podem visitar l'Ecomuseu de Casa Sintet, espai museístic del  Ferro, que ens explica la història de les fargues a la vall i a Catalunya.

Fitxa tècnica:

 • Senyalització: marques grogues / banderoles / logo de ruta /fites
 • Distància: 18 km
 • Desnivell positiu: 960 m
 • Desnivell negatiu: 1.200 m
 • Pernoctació: Alins

Dia 3. Nequa, un prat embruixat. D'Alins a Esterri de Cardós

r314-lo-pallars-fer-3a-etapa-ginestarreEtapa plena de contrastos paisatgístics que remunta la Vall d'Eixerto per un bonic i sinuós camí ramader que s'obre pas entre les roques fins als prats d'alçada i les Bordes d'Eixerto.

Des d'Eixerto creuem a la Vall de Cardós a través de la Vall de Besan i el Pla de Nequa, màgic prat alpí des d'on contemplar les muntanyes, valls i boscos de l'entorn. 

Des de Nequa baixem pel bosc de la Mata d'Esterri fins al petit poble d'Esterri de Cardós.

Fitxa tècnica:

 • Senyalització: marques grogues / banderoles / logo de la ruta / fites
 • Distància: 16 Km
 • Desnivell positiu: 1.300 m
 • Desnivell negatiu: 1.100 m
 • Pernoctació: Esterri de Cardós

Dia 4. La vall dels cards. D'Esterri de Cardós a Estaon

r314-lo-pallars-fer-4a-etapaEtapa que transcorre per la Vall de Cardós i d'Estaon, valls tranquil·les plenes d'encant on encara és possible respirar i percebre els temps passats.

Iniciem l'etapa pujant al poble de Ginestarre, des d'on seguint un sender panoràmic arribem al fons de la vall. A partir d'on caminarem per un bonic i ben conservat camí vell que primer  planeja vora el riu entre prats amb bestiar i boscos de ribera, i després puja suaument fins el poble d'Arròs de Cardós i torna a baixar al fons de la vall fins a Ainet de Cardós.

Des d'Ainet remuntem la solitària vall d'Estaon fins al poble d'Estaon.

Caminant pels seus senders podem veure com el paisatge ha estat treballat durant anys per l'home, així la ramaderia i l'agricultura han anat modelant aquestes valls creant un bon equilibri entre la natura i l'home.

Fitxa tècnica:

 • Senyalització: marques grogues / banderoles/ logo de la ruta
 • Distància: 15 Km
 • Desnivell positiu: 860 m
 • Desnivell negatiu: 850 m
 • Pernoctació: Estaon

Dia 5. El bàtec del Pallars. D'Estaon a La Guingueta d'Àneu

r314-lo-pallars-fer-5a-etapaL'última jornada de la ruta segueix el mític sender de gran recorregut que travessa tot el Pirineu (GR 11).

Sortim del poble per un sender que remunta la vall fins la collada del Clot de la Calba, indret que ens ofereix una increïble vista a les muntanyes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Des d'aquest punt comença l'última i gran davallada de la ruta per un bonic bosc que ens duu fins al petit poble de Dorve i després a La Guingueta d'Àneu.

Després de cinc jornades travessant les principals valls de l'Alt Pallars: Vall de la Coma de Burg, Vall Ferrera i Vall de Cardós, arribem a les Valls d'Àneu, punt final d'aquesta ruta que ens ha permès de conèixer la màgica terra del Pallars més autèntic.

Fitxa tècnica:

 • Senyalització: marques vermelles i blanques GR11 / banderoles/ logo de la ruta
 • Distància: 12 Km
 • Desnivell positiu: 1.200 m
 • Desnivell negatiu: 1.500 m
 • Pernoctació: La Guingueta d'Àneu

 

r314-logo-lo-pallars-ferLo Pallars Fer és una ruta creada pels companys de Guies de Muntanya en Ruta, especialistes en senderisme autoguiat, rutes i travesses de diversos dies. Podeu trobar diferents opcions d'allotjaments, àpats i transports per planificar la vostra ruta a la pàgina web de lopallarsfer.com.

 

Lo Pallars Fer, una ruta pel Parc Natural de l'Alt Pirineu (Mapa Lo Pallars Fer)

Espai museístic del Ferro Casa Sintet

Alins (Vall Ferrera) (a 5.9 Km)

Llegir més...

Rafting Llavorsí

Llavorsí

Llegir més...

MónNatura Pirineus

Alt Àneu (a 5 Km)

Llegir més...

Turisme al Pallars Sobirà

(a 12.1 Km)

Llegir més...

On menjar

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 10.3 Km)

Llegir més...

Hotel Riberies

Llavorsí

Llegir més...

Les Brases

Sort (a 11.2 Km)

Llegir més...

L'Hort del Metge

Vall de Cardós (a 2.2 Km)

Llegir més...

Hotel Cardós

Vall de Cardós

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Propostes

Descobreix MónNatura Pirineus!

Llegir més...

Agenda

Sant Jordi a Tàrrega

17/04/2024 - 20/04/2024 ...

Llegir més...

Fira Lliga't a la terra a Santa Eulàlia de Ronçana

20/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!