Museu Arxiu Tomàs Balvey Cardedeu

Compartir
Doctor Daurella,1 Cardedeu
Trucar 938 71 30 70
Contactar museu@cardedeu.cat

El MATBC acull la col·lecció del seu creador, Tomàs Balvey i Bas (1865-1954), últim apotecari d'una antiga nissaga documentada a Cardedeu des de 1664.

Horari:

  • De dimecres a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
  • Diumenges i festius de 10 a 14 h.
  • Dilluns i dimarts tancat.

El museu conserva el conjunt de la Farmàcia Balvey, amb el mobiliari original datat el 1780, i més de 200 pots de ceràmica de 1827. A més d'un jardí dedicat a les plantes medicinals.

A la última planta s'allotja l'exposició Tomàs Balvey col•leccionista, on s'hi troba una mostra de cada una de les col•leccions que Tomàs Balvey va constituir al llarg de la seva vida.

Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu –MATBC- està ubicat al Casal Dr. Daurella, antiga casa d'estiueig de la família Daurella, situada al centre de la vila en una àrea urbana caracteritzada per la presència d'edificis i torres d'estiueig de diverses famílies de la burgesia barcelonina de finals del segle XIX i principis del XX. El museu porta el nom del seu fundador, Tomàs Balvey, l'últim representant d'una llarga nissaga d'apotecaris documentada a Cardedeu des del segle XVII.

El fons del MATBC està format per diverses col•leccions i l'element més singular és l'antiga farmàcia rural de la nissaga Balvey, una de les més antigues d'Europa. El conjunt està format pel mobiliari original de l'any 1780, i conté més de dos-cents pots de ceràmica d'estil imperial, del 1827.

El recorregut museístic del MATBC gira a l'entorn del col•leccionisme, la farmàcia i l'ofici dels apotecaris, i es completa amb el jardí del museu, dedicat a les plantes remeieres, amb espècimens d'aprofitament medicinal, i que es presenta com una sala d'exposicions a l'aire lliure que complementa la temàtica central del museu: el benestar, la salut i els remeis.

El Museu Arxiu Tomàs Balvey amb més de 100 anys d'història i una sòlida trajectòria; és un museu amb un fort arrelament al territori que treballa per preservar, recuperar i explicar la història i el patrimoni a partir de les exposicions, activitats, tallers i itineraris turístics que s'hi duen a terme.

Des del museu s'organitzen itineraris guiats pel centre històric amb comentaris referents a l'art, l'arquitectura i la història del municipi, des del gòtic fins a les torres modernistes d'estiueig. De les cases i les torres envoltades de jardí a l'arquitectura civil i funerària de l'arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall (1877-1937).

Passejades pels entorns naturals de Cardedeu, de la mà d'especialistes, per aprendre i reconèixer la geologia, les plantes medicinals, el ocells o els bolets del nostre entorn.

Propostes educatives

Des del Museu de Cardedeu oferim diferents activitats culturals per a escoles, que es porten a terme tant al nostre museu com al municipi.

El nostre desig és que el Museu i el patrimoni local siguin una eina i un recurs d'aprenentatge en tots els nivells educatius. Per això us oferim un seguit de propostes i activitats escolars: des d'itineraris de descoberta de l'entorn i el patrimoni fins a visites i tallers al Museu i a les exposicions.

Cal reserva prèvia per a totes les activitats trucant al 938 71 30 70 o per correu electrònic a .

Agenda

Festival de Jazz de la Garriga

25/05/2024 - 26/05/2024 ...

Llegir més...

Ruta Raspall. Modernisme d'estiueig a Cardedeu

02/06/2024 ...

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Sorteig: Guanya un dorsal per l'Espardenyada de Sant Jaume de…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!