Penelles: una ruta pels Secans de Bellmunt-Almenara

Compartir
Penelles: una ruta pels Secans de Bellmunt-Almenara

El singular municipi de Penelles, a la comarca de la Noguera, és sobradament reconegut per ser el ‘poble dels Graffiti' a Catalunya, però més enllà d'aquesta curiositat que tenyeix de color i vida aquesta localitat, Penelles té un paisatge únic de primera ordre a escala europea, els Secans de Bellmunt-Almenara. Voleu descobrir-ne més detalls? Us proposem una ruta per l'Espai Natural Serra de Bellmunt-Almenara perquè gaudiu d'aquests paisatges en família o amics, o per què no, fins i tot sol!

La ruta, que no presenta cap dificultat tècnica, és apte per a tots els nivells, ja que amb només 79 metres de desnivell fins i tot els més menuts de la casa podran seguir-la.

Es tracta d'un itinerari circular que es pot realitzar tant a peu com en bicicleta, on al llarg de dues agradables hores aproximadament en contacte amb la natura, recorrereu gairebé 7 quilòmetres els quals us portaran a descobrir i gaudir del patrimoni natural i arquitectònic de la zona, així com unes belles vistes de les proximitats de Penelles i una fauna única.

El punt de partida d'aquesta ruta és l'església de Sant Joan Baptista, al cor del nucli urbà. D'allà, dirigint-vos rumb cap al nord, entrareu al camí del Dipòsit. Seguint per aquest camí, arribareu fins al Bosc de Boldú, no sense abans haver creuat per la Séquia primera del Canal d'Urgell. En aquest tram de la ruta, us trobareu en el bell mig d'una joia paisatgística de gran valor gràcies a ser la porció més ben conservada del bosc primitiu de la zona. 

Es tracta d'un carrascar on la vegetació predominant en són els càdecs. Aquest tipus de paratges són la llar i el refugi de diverses espècies d'aus, així que aneu amb els ulls i les orelles ben obertes perquè potser tindreu ocasió de veure o sentir com canta el milà negre, l'aligot, el mussol banyut, el picot verd o el cucut reial. 

Una vegada hagiu sortit del Bosc, arribareu fins al camí Ral, el qual seguireu a la dreta fins a arribar a la fita dels tres Termes que divideix Montgai, Penelles i Castellserà. La reconeixereu de seguida perquè es tracta d'un petit molló feta de fita on hi trobareu gravades les inicials de cadascun dels municipis limítrofes. 

A continuació, seguireu uns metres el Camí de Castellserà a Butsènit d'Urgell per apropar-vos a la Cabana del Parranda, una construcció típica dels s. XIX en la qual el tret més característic és la tècnica de la pedra seca, on les pedres que aixequen la petita cabanya estan encaixades l'una amb l'altre sense l'ús de cap material o ciment que les lligui. Curiós, oi?

Penelles: una ruta pels Secans de Bellmunt-Almenara

Cabana del Parranda. Ajuntament de Penelles

Tot seguit, seguireu el vostre rumb cap al Tossal de Rocafinestres. Durant aquesta part de la ruta, us garantim que les vistes infinites que tindreu sobre la Serra de Mont-Roig us deixaran bocabadats. La combinació de colors, la llum i la bellesa del paisatge us deixarà imatges precioses gravades a les vostres retines i ben segur que també a les vostres càmeres de fotos. Una vegada arribats al Tossal, fixeu-vos en les curioses cadolles formades a les roques. Sabeu per a què es feien servir? Doncs fàcil, per abeurar el bestiar en l'antiguitat.

Penelles: una ruta pels Secans de Bellmunt-Almenara

Vistes de la serra del Mont-Roig des de la ruta de Penelles. Ajuntament de Penelles

Finalment, caminant entre camps de conreu de secà i regadiu, arribareu de nou al nucli del poble.

Font: Ajuntament de Penelles

Sala d'arts escèniques La Mercantil

Balaguer (a 13.1 Km)

Llegir més...

Castell de Ciutadilla

Ciutadilla (a 26.3 Km)

Llegir més...

Mas de Colom, Casa Borges

Tàrrega (a 16.3 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vallbona de les Monges (a 27.9 Km)

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 12.9 Km)

Llegir més...

Cal Guineueta

Cubells (a 10.6 Km)

Llegir més...

Lo Palauet de la Muralla

Balaguer (a 13.7 Km)

Llegir més...

Monestir de les Avellanes

Os de Balaguer (a 21.7 Km)

Llegir més...

La Torre del Codina

Tàrrega (a 23.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els tres Monestirs…

Llegir més...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Propostes

3r Concurs de Pintura ràpida 'Ciutat de Balaguer'

Llegir més...

Sardanes per Sant Jordi a Balaguer

Llegir més...

Agenda

Sant Jordi a Tàrrega

17/04/2024 - 20/04/2024 ...

Llegir més...

Fira Lliga't a la terra a Santa Eulàlia de Ronçana

20/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!