Llavorsí

Compartir
Província: Lleida | Comarca: Pallars Sobirà | Habitants: 380 | Extensió: 68,5 Km2 | Altitud: 811 m

Llavorsí es troba situat al nord de Catalunya, exactament, a la comarca del Pallars Sobirà i està envoltat per tres valls; la Vall d'Àneu, la Vall de Cardós i la Vall Ferrera.

De segur que us sonarà a molts de vosaltres per les pràctiques esportives que es duen a terme en aquesta zona, especialment el ràfting ja que el riu Noguera permet grans descens. La seva ubicació al Pirineu Central constitueix un entorn muntanyós. De fet, un dels boscos més coneguts de la comarca és el d'Arnui, el qual es troba al terme de Llavorsí. Aquest està format de pi roig i Bedolls i habitat per la fauna de la zona (isards, cabirols...).

Pel que respecta al patrimoni cultural podem trobar-hi l'ermita de la Mare de Déu de Biuse. Es tracta d'un santuari barroc que presidia l'antic poblat medieval que també rebia aquest nom. Cada any la població de Llavorsí hi celebra un aplec. Molt proper a aquest es troben les restes del Castell de Gilareny. Avui dia, es manté en peu una torre del mateix. Al voltant d'aquest encara s'hi poden reconèixer els vells camins medievals.

Baiasca és el nucli on s'ha mantingut més patrimoni romànic i que és tan particular dels Pirineus catalans. Podem visitar l'església de Sant Serni, on a l'interior d'aquesta s'hi conserven uns frescos d'aquesta època. També, podem trobar-hi les restes de la capella de Sant Bartomeu de la qual es manté un absis, el mur i restes de la seva estructura.

Actualment, hi resideixen uns 300 habitants, aproximadament. Dins del seu terme i per tant, sota la seva pedania es troben sis nuclis més; Aidí, Arestui, Baiasca, Montenartró, Romadriu i Sant Romà de Tavèrnoles. Malgrat ser una població tant reduïda disposen d'Oficina de Turisme a la mateixa localitat ja que estem parlant d'una població on la seva economia es centra, majoritàriament, en aquest sector.

Aidí

Està situat al nord-oest de Llavorsí, en un coster a l'esquerra de la Noguera Pallaresa, a més de 5 quilòmetres del cap de municipi.

A l'extrem N del terme, enlairat a 993 m d'altitud, sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa i en un coster sota el pic des Malls, hi ha el poble d'Aidí (9 h el 2001), centrat per l'església parroquial de Sant Just (dita actualment del Roser), petit edifici amb un campanar de torre quadrada. Al nivell del riu i de la carretera, sota el poble, hi havia l'hostal d'Aidí, ara desaparegut.

És a la dreta del Barranc de Feners i a l'esquerra del de Restollo. Uns quants metres cap dalt hi ha la collada de la bana i le pic de l'Orri

Arestui

A la vall de Baiasca, al sector nord oest del terme, es troba, a uns 3 km de la Noguera Pallaresa i a la dreta del riu de Baiasca, el poble d'Arestui (1 247 m; 16 h el 2001), voltat de grans boscos.

Situat a 4,6 km de la carretera principal. S'agrupa al voltant de l'església de Sant Martí, on les cases s'uneixen a l'església, tancada en una placeta, la façana no es pot observar en la seva totalitat. Hi trobem un alberg molt freqüentat per cicloturistes que fan la travessa Transpirenaica.

Les cases formen un sol cos amb la petita església de Sant Martí, sufragània de la de Baiasca.

Al sudeist d'Arestui, enlairada a 1 550 m, en una elevació que domina la vall, hi ha l'ermita de Sant Jaume, romànica, d'una nau i absis rectangular. La festa major s'escau el darrer diumenge d'agost. Es fa un aplec a l'ermita de Sant Jaume l'1de maig.

Llavorsí

Allà on el riu Noguera Pallaresa té la seva principal cruïlla, quan rep les aigües del Noguera de Cardós i els camins de les tres valls (Vall Ferrera, Coma de Burg i Cardós) es troben amb el camí principal, allà és on hi ha Llavorsí. 

El riu, la xarxa fluvial en conjunt, ha estat i és encara, la base de l'economia local de Llavorsí: primer el dret del pontatge, després l'aigua va ser la força motriu de moles, batans i fargues, i la via de transport de la fusta pels raiers; i ara, els rius generen energia elèctrica o són la base de les activitats del turisme actiu.

Llavorsí, per la seva ubicació geogràfica, en la doble cruïlla de rius i camins, es converteix en el punt de confluència de totes les valls de l'Alt Pallars, i alhora com a porta entre les terres més baixes de la meitat meridional del Pallars Sobirà i les terres abruptes de les altes valls pallareses.

Les cases del poble estan agrupades unes sobre les altres i fa la impressió que es troben presoneres entre les muntanyes que les rodegen. El poble conserva el seu aire pirinenc en les restauracions de les cases antigues i les noves construccions que sempre han seguit el criteri de la resta del seu conjunt.

Destaca el nucli antic perfectament conservat. Els carrers són estrets, empedrats i amb forts desnivells, creant un ambient ideal per a fer-hi passejades. L'església està dedicada a Santa Anna, decorada amb pintures murals modernes.

Llavorsí és un dels membres fundadors de la Xarxa de Pobles amb Encant de la demarcació de Lleida.

Baiasca

A uns 4 km d'Arestui. Vist des de la carretera és un poble encantador. Destaca el campanar de l'església romànica de Sant Serni, la qual conserva en el seu interior pintures originals de l'època. Més a l'interior d'aquesta vall, prop de la capçalera i a l'esquerra del riu de Baiasca, hi ha el poble de Baiasca, a 1313 metres d'alçada.

Forma un petit grup de cases centrat per l'església parroquial de Sant Serni, romànica d'origen però molt modificada, que té a l'interior interessants frescos romànics.

Més al N, en un turó, hi ha les restes de l'antiga església de Sant Bartomeu, també romànica. La festa major s'escau el 23 d'agost. Es fa festa el dia 29 de novembre, per Sant Serni.

Montenartró

Montenartró, és un poble situat a 1300 mts d'alçada a l'entrada de la Vall de Sta. Magdalena, una de les més inhòspites del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els seus boscos coneguts per la producció de fusta i també bolets, són un entorn meravellós per a passejades i excursions. Trencats per barrancs que omplen de frescor i riquesa natural, creuats per camins d'abans, recorreguts durant generacions de ramaders, contrabandistes, picadors del bosc, carboners, …

És format per un petit grup de cases i l'església parroquial de Sant Esteve, de pedra, amb campanar d'espadanya, refeta modernament. Montenartró, fou cap del deganat de Montenartró, que comprenia tot l'alt Pallars (unes 40 parròquies), llevat dels sectors de Vallferrera i de Vall de Cardós.

La festa major s'escau el segon diumenge d'octubre.

Romadriu

Lloc elevat per sobre del riu i una presa. El poble mica en mica s'ha anat restaurant. Una placa del Memorial Democràtic recorda que en el seu cementiri foren enterrats molts soldats de la Guerra Civil Espanyola. Més a llevant, a la dreta del Romadriu, a 1 346 m d'altitud s'alça el poble de Romadriu de Ribalera, enclavat al municipi de Farrera, al límit amb el de Montferrer i Castellbò.

Queden poques cases senceres i l'església de Sant Martí, sufragània de la de Montenartró, que és bastida dins les ruïnes de l'antiga, més àmplia, de la qual resten encara alguns murs.

Sant Romà de Tavèrnoles

Antic poble en runes, només s'hi pot accedir a peu creuant el pont de Gulleri, a uns 6 km de Llavorsí i que puja tot dret passant entre les restes del Monestir de Vellanega, antiga abadia benedictina (Sant Pere de Vellanega) esmentada ja el 969, quan era regida per l'abat Salla; el 976, ja sense abat, fou cedida al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles i des de llavors els seus abats s'intitulaven també abats de Vellanega; esdevingué simple priorat des del 1093 i tenia encara certa vida monàstica el 1268; des del segle XIV fou només una possessió regida per un clergue.

A migdia de Llavorsí, enfilat en un coster que davalla de Baladredo, damunt la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, hi ha el santuari de la Mare de Déu de Biuse, simple edifici sense campanar ni absis decorat amb pintures a l'interior. El segon diumenge de maig hi ha un aplec molt concorregut en el qual es reparteix, després de la missa, un pa de quart de quilo als assistents (la caritat de Biuse). El lloc correspon a l'antic castell de Biuse del comtat de Pallars. El 1985 es trobaren un gran nombre de peces de l'edat de bronze prop d'aquesta ermita.

Què fer

Rafting Llavorsí

Llavorsí

Ràfting, barranquisme, hípica, hidrospeed, canoes de riu, bus-bob, senderisme, excursions amb raquetes…

Llegir més...

Turisme al Pallars Sobirà

Vine a descobrir el cim i el poble habitat més alts de…

Llegir més...

Espai museístic del Ferro Casa Sintet

Alins (Vall Ferrera) (a 10.4 Km)

El museu us ofereix una visita guiada, feta pels mateixos descendents de…

Llegir més...

Barrankisme

Rialp (a 8.7 Km)

Barrankisme és una empresa especialitzada en descens de barrancs. Ofereix als clients…

Llegir més...

On menjar

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 10.3 Km)

Petit hotel Rural de caire familiar, molt acollidor on els seus propietaris (Xavi…

Llegir més...

Espai de Tast Mas d'Eroles

Ribera d'Urgellet (a 24.5 Km)

Vine al Mas d'Eroles i podràs visitar la formatgeria, on t'explicarem com…

Llegir més...

On dormir

Hotel Riberies

Llavorsí

Acollidor i modern Hotel de muntanya situat al poble de Llavorsí, a…

Llegir més...

L'Hort del Metge

Vall de Cardós (a 12.2 Km)

L'Hort del Metge està ubicat en el poble de Lladrós, que es…

Llegir més...

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 10.3 Km)

Petit hotel Rural de caire familiar, molt acollidor on els seus propietaris (Xavi…

Llegir més...

Les Brases

Sort (a 11.2 Km)

Hotel les Brases es troba a la capital del Pallars Sobirà Sort,…

Llegir més...

Agenda

La brama del cérvol

23/09/2023 ...

Llegir més...

Viatja per les galàxies amb MónNatura Pirineus

23/09/2023 ...

Llegir més...

Previsió del temps

23-09-2023
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 22º
Mínima 6º
24-09-2023
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 24º
Mínima 5º

Destaquem...

10 experiències enoturístiques per a aquest estiu

Llegir més...

Torna "La Verema del Cava" amb activitats per a tots els públics

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!