Museu de Sant Boi de Llobregat Sant Boi de Llobregat

Compartir
Carrer Hospital, 9, Sant Boi de Llobregat Sant Boi de Llobregat
Trucar 936 35 12 00
Contactar museusantboi@gmail.com

L'any 1998 es van obrir al públic les Termes Romanes i una Sala d'Exposicions del Museu de Sant Boi, a Can Torrents, espai que acollia també els serveis d'Arxiu Històric Municipal. Tot això, gràcies a una feina de 8 anys enrera, amb la creació del departament de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament.

Les tasques més representatives del Museu de Sant Boi de Llobregat, es poden enumerar en:

  • Investigar. Tot allò relacionat amb el passat històric de la població des de diferents tipus de recerca.
  • Conservar. Tenir cura de tot el que es mostra al Museu.
  • Difondre. Donar a conèixer el resultat d'investigacions portades a terme.
  • Dinamitzar. Donar un us i activitat al patrimoni de Sant Boi.

Des del març de 2011, el Museu compta amb diversos espais temàtics, que permeten apropar als seus visitants a diferents èpoques de la història de Sant Boi. Aquests espais són els següents:

Can Barraquer

Un espai per aprofundir en el coneixement de la història local d'una manera atractiva i accessible per a tots els públics. Es dóna relleu a la figura de Rafael Casanova, probablement la referència històrica més important de la ciutat per la vinculació amb les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya, i també per ser la casa pairal on hi va viure els darrers anys de la seva vida.

Can Barraquer, s'ha convertit en un signe d'identitat i un element d'atracció pels visitants.

Can Torrents

És una casa pairal datada del segle XVI i que ha conservat bona part de la seva estructura arquitectònica bàsica que reaprofita murs romans. Actualment s'utilitza per a serveis tècnics del Museu de Sant Boi de Llobregat, com a seu de l'Arxiu Històric Municipal i acull el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Termes Romanes

Les Termes Romanes de Sant Boi, estan formades per dos cossos arquitectònics:

  • Les Cambres Fredes: apodyterium, frigidarium i cella piscinalis.
  • Les Cambres Calentes: tepydarium, sudatorium i caldarium.

Són els banys, pertanyents a una propietat privada de l'època, més ben conservats de Catalunya. Van ser construïdes durant les acaballes del segle II dC, es van localitzar l'any 1953 gràcies a varis historiadors i arqueòlegs. L'any 1959 la Diputació de Barcelona va promoure la construcció d'un edifici per protegir les restes. El dia de la inauguració del monument va ser l'onze de setembre de 1998.

Torre de Benviure

Anomenada, també, de Joan I, és una torre de defensa de planta circular romànica amb murs de prop de 2 metres d'amplada. Envoltada de restes de murs, els caps de biga i els estucs indiquen que al seu voltant hi havia un conjunt molt més ampli.

A més, des del 24 de març de 2012, es pot gaudir d'una exposició complementària a la visita de la torre i d'activitats lúdiques de reconeixement del medi.

Església romànica

Al Carrer de la Pau de Sant Boi, s'hi han fet tota una sèrie de descobriments:
S'ha vist que inicialment tot el carrer era ocupat per una cisterna romana la qual, segles més tard, es va convertir en un edifici religiós del romànic, l'Església de Sant Baldiri.
Consta, la construcció d'una nova capella durant el segle XVII, dedicada a Nostre Senyora del Roser. Un segle després, s'inicia la construcció de l'actual Església barroca de Sant Baldiri on s'ubicava el cementiri, el qual es trasllada a l'enderrocada Capella del Roser.
A mitjans del segle XIX, per una nova normativa, el cementiri es trasllada fora del nucli urbà.

Contactar

El Museu de Sant Boi disposa de diferents seus, tenint diferenciats els àmbits tècnics dels expositius. Recomanen que, abans de fer una visita presencial, feu una consulta prèvia, telefònica o telemàtica, que ha de permetre atendre amb més eficiència les demandes dels seus visitants.

Agenda

Visita guiada a la Maresma de les Filipines al Delta del Llobregat

28/04/2024 ...

Llegir més...

El SuperMes, l'abril més familiar al Baix Llobregat!

01/04/2024 - 30/04/2024

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!