VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vilafranca del Penedès

Compartir
Plaça de Jaume I, 1 Vilafranca del Penedès

Reserva online

El Museu va néixer l'any 1934 amb la voluntat d'aglutinar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. L'arqueologia hi tenia un pes molt important, gràcies a les troballes que s'havien fet a la comarca. També es van incorporar col·leccions històriques fruit de donacions particulars: obres d'art que són el testimoni de la vitalitat econòmica del país; col·leccions d'història natural, d'etnologia, de ceràmica, fruit de la curiositat dels ciutadans. Entre aquestes col·leccions —no podia ser d'una altra manera— hi havia molts objectes relacionats amb el conreu de la vinya i l'elaboració del vi, que ha estat una de les activitats fonamentals al Penedès des de molt antic.

L'actual exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s'inicia a la tercera planta del Palau Reial, un edifici gòtic totalment restaurat l'any 2012, i finalitza amb una degustació de vi o cava a l'espai de taverna del Museu (oferim most pels menors d'edat).

L'exposició permanent proposa un viatge a través de les històries del vi, per retrobar les traces que ens ha deixat, des dels orígens fins a l'actualitat, des de la terra on arrela la vinya i fins a l'explosió sensorial del tast.

Està compost de sis àmbits temàtics diferents:

  • El rebost: on s'explica com i per què un museu recull la memòria d'un territori marcat pel conreu de la vinya i l'elaboració del vi des de l'arribada de grecs, fenicis i romans
  • El Tirs: on sabrem què és la vinya, d'on ve i els treballs que acompanyen el seu conreu.
  • El Clos: del raïm al most i del most al vi. On veurem que fer un bon vi és cosa de ciència i de paciència.
  • El Moll: on veurem com el vi s'obre al món i el món s'obre al vi (el comerç del vi).
  • Les Sobretaules: veurem com el vi arriba a taula. On es recullen tots els instants en què assaborim el vi.
  • Les arrels del nou museu: on veurem el passat arqueològic enterrat als peus del museu antic i descobrireu quant falta per poder gaudir del nou VINSEUM

La visita a l'exposició inclou el servei d'àudio guies (en català, castellà, anglès i francès) i té  una durada aproximada d'1 hora i mitja.

VINSEUM és un espai dinàmic que ofereix una programació cultural diversa, adreçada als diferents públics, on el vi s'explica des de múltiples vessants i on també tenen cabuda la gastronomia, el pensament, les arts escèniques i, en definitiva, la cultura.

El museu també compta amb un centre de documentació i amb una botiga especialitzada.

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!