Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí L'Espluga de Francolí

Compartir
Carrer del Mig, 4 L'Espluga de Francolí
Trucar 616 62 00 06
Contacte info@pessebredelespluga.com
Veure vídeo

Reserva online

Un viatge en el temps, a l'origen de Nadal

A L'Espluga de Francolí, un dels pobles catalans que va ser pioner, l'any 1964, a iniciar-se en la representació dels pessebres vivents, s'hi representa actualment un pessebre vivent estàtic —l'únic de les comarques de Tarragona d'aquest estil— de caràcter biennal, amb rigor històric i detalls acurats.

Es tracta d'un recorregut immersiu on el visitant deixa de ser espectador extern per integrar-se a les escenes històriques, entrant en cases i carrers dels antics nuclis medievals de l'Espluga Sobirana i l'Espluga Jussana, als peus del que queda de l'antic castell, entre les roques de conglomerat que formen balmes i cavitats (esplugues) en ple nucli urbà. Com si el temps s'hagués aturat, els figurants resten congelats, com figures de pessebre, perseguint un relat que ens transporta d'entrada al Betlem del primer segle, en la nit de la Hannukkà, la festa de la llum, quan Maria i Josep busquen hostatge amb dificultat.

El visitant s'endinsa a través d'un recorregut sensorial i emocional a la cuina i menjador de l'hostal, a les profunditats del celler i del corral, al caliu del forn de pa i als carrerons estrets que porten al campament romà, on Cèsar August ha convocat per edicte els ciutadans a inscriure's al cens. És en aquesta freda nit quan uns pastors que vetllen el ramat al ras, com marca la tradició hebrea de la Sukkot, al final de les collites, dormint en cabanes de palma, es veuen sorpresos per una llum misteriosa. Les cases de Betlem, els estables i els horts s'obren al visitant als carrers de l'antiga vila templera i hospitalera, on durant l'edat mitjana cristians i jueus van conviure amb normalitat. Lluny de tot, en un estable adossat en una cova, el visitant descobreix una escena íntima i plena d'amor, com mai s'ha vist el naixement de Jesús.

La segona part del recorregut, pels carrers de l'Espluga de baix, recrea la vida a Natzaret dies després del naixement del Messies.

Els carrers són plens de menestrals i comerciants de ceràmica, llana i teixits, carreters i boters, forjadors i fusters, mentre les dones expliquen al safareig allò que han sentit a mercat: ha nascut el Salvador, que és el Messies, el Senyor! De lluny, arriben uns estranys viatgers, muntats a camell, mentre al temple, els rabins i els orants repassen a les escriptures la profecia del que ha de venir.

Les entrades (amb aforament limitat i només venda anticipada) inclouen descomptes per visitar els equipaments museístics de la zona i s'ofereixen paquets per a grups.


També et pot interessar: Els Pessebres Vivients a Catalunya 2023

Agenda

Les Garrigues Guarnides (Les Garrigues en flor)

20/05/2023 - 04/06/2023

Llegir més...

Brickània, el Festival de construccions Lego de Montblanc

10/06/2023 - 11/06/2023

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès al teu ritme a través dels Camins del…

Llegir més...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!