Lluçanès

Compartir
Consorci del Lluçanès, Carrer Vell, 3, Santa Creu de Joglars Olost
Trucar 938 88 00 50
Contactar turisme@consorci.llucanes.cat

El Lluçanès es troba situat a la Catalunya Central, a poc més d'1h de Barcelona.

Enfilat dalt d'un altiplà és un territori serè, esquitxat per petits pobles rurals, de vida tranquil·la, de rellotges pausats per viure sense presses, on es pot gaudir dels productes locals i la cuina tradicional.

Ibers, romans, bruixes i bandolers, pastors i ramats transhumants, guerres de francesos i carlins… han forjat el Lluçanès d'avui. Empremtes que es reconeixen al territori, en el patrimoni i els costums, les llegendes, tradicions i les festes vives.

Fires, festes i mercats omplen carrers alegres amb gent amable, genuïna i senzilla, que estima la seva terra.

El Lluçanès busca bons viatgers. Un turisme responsable i discret que beneficiï directament la comunitat local i que ajudi a preservar les singularitats del territori, la cultura i la identitat.

Vine a descobrir el Lluçanès!

Lluçanès natural

Altiplans ondulats, muntanyes acolorides, fonts i rieres. Paisatges i colors que canvien al ritme de les estacions. Primaveres florides i fresques. Estius de sol i alegria. Tardors rogenques i abrigades. Hiverns de pluja clara i llars de foc. Un paisatge serè i clar, entorn i natura que cal preservar i respectar.

Lluçanès actiu

Activitats a l'aire lliure, activitat física i esport es combinen en diferents opcions per fer: curses, itineraris familiars, rutes, senderisme, BTT, tallers i visites guiades, activitats de descoberta de l'entorn, el patrimoni, o les rutes agroalimentàries, t'esperen al Lluçanès!

Patrimoni i cultura

Un patrimoni ric i divers esquitxat d'esglésies, ermites, capelles, santuaris, ponts medievals, castells, retaules, col·leccions, museus o edificis singulars; patrimoni romànic, gòtic, barroc i neoclàssic, formen un ric i divers ventall d'elements emblemàtics de la nostra terra.

Identitat i tradicions

Costums, festes, llegendes i tradicions d'ahir han forjat el Lluçanès d'avui. Transhumància, bruixeria, bandolerisme, creences i història ens han deixat empremtes de la nostra identitat ben viva: balls i danses, fires, aplecs, festes majors i elements singulars.

Fires i mercats

Les fires centenàries, històriques i arrelades, que se celebren anualment ens parlen de d'origen ramader de la comarca: la fira de la transhumància de Santa Creu de Jutglar, la fira del Jovent d'Alpens, la fira de l'Hostal del Vilar de Sant Agustí de Lluçanès o les fires de Sant Jaume i de Santa Llúcia de Prats de Lluçanès, són testimonis de d'activitat transhumant del Lluçanès. Dedicada al món dels traginers trobem la fira de la Candelera a Perafita, on destaquen el passant i les curses de cavalls, i relacionada amb el medi ambient i la sostenibilitat, la fira de Natura i Muntanya de Sant Bartomeu del Grau.

Els carrers alegres dels pobles del Lluçanès s'omplen de colors i olors a través dels mercats com el Mercat setmanal dominical de Prats de Lluçanès, documentat a finals del segle XVII, 1681.

Esdeveniments

Tot un món d'activitats esportives, gastronòmiques, culturals i musicals, permeten viure intensament el Lluçanès durant tot l'any! Anota-les a l'agenda i no te les perdis!

Allotjaments

Us espera una bona xarxa d'allotjaments rurals en masoveries, pallisses restaurades i cases pairals que ofereixen eres espaioses per esbargir-se, un entorn tranquil de camps i bestiar i convivència amb les famílies i amb les feines agrícoles. El contacte directe amb la gent, el paisatge i la terra fan que sigui la millor manera d'acostar-se a la realitat de la comarca.

També disposa d'apartaments i cases d'ús turístic, petits hotels, hostals, fondes i pensions, un parell de càmpings i una casa de colònies, tots ells repartits pel territori.

Bars i Restaurants

Els nostres restaurants ofereixen una bona cuina i diferents estils darrera els fogons: des de la cuina tradicional i casolana, a la cuina d'autor/a revestida de creativitat i imaginació, on podreu degustar els productes de proximitat i quilòmetre zero d'una gran qualitat.

TASTA el lluçanès

Comerços de proximitat

El Lluçanès compta amb un gran assortit de productes agroalimentaris del territori produïts i elaborats per les persones de la nostra comarca i que es poden trobar a diferents comerços de proximitat: forns de pa, cansaladeries, carnisseries, fruiteries, cellers, petits supermercats de poble i botigues de queviures. Compra els productes del Lluçanès i impulsa el comerç local.

Productes singulars

Els productes singulars del Lluçanès destaquen per les seves característiques úniques. Són productes arrelats al nostre territori per la tradició i qualitat de tots ells, com la somalla, el blat forment, els tomàquets verds o el cigró d'Oristà!

Productes agroalimentaris

Disposar d'un rebost de productes tan divers i ric, com el que ofereix el Lluçanès és un bé molt preuat i un privilegi propi d'un petit gran territori. El Lluçanès ha sabut preservar i renovar la pagesia i els oficis artesans dels aliments i conservar la cuina tradicional. El Lluçanès és una terra viva.

Productors/elaboradors

Un territori que aposta pels productes locals, artesanals i de qualitat gràcies a la feina de persones vinculades al món de la pagesia, la ramaderia i l'elaboració de productes perquè els aliments arribin al punt òptim de frescor i proximitat.

Rutes agroalimentaries

Un recorregut per descobrir l'origen dels aliments, del camp a la taula. Conèixer el territori, les masies, les explotacions, els obradors i tastar els seus productes de la mà dels propis productors i elaboradors de pa, embotits, llet o formatges. Un plaer per tots els sentits!

Propostes

Joc de pistes: Simona l'arqueòloga al Lluçanès

Turisme Lluçanès

Una activitat familiar per a petits (+9 anys) i grans! L'objectiu del joc és resoldre les 6 activitats o pistes al jaciment de Puig Ciutat que ens portaran…

Ruta de la Llet al Lluçanès

Turisme Lluçanès

Una ruta turística agroalimentària per conèixer formatgeries i granges de llet de proximitat d'ovelles, vaques i cabres del Lluçanès,…

Els miradors del Lluçanès

Turisme Lluçanès

Us proposem 12 punts per descobrir el Lluçanès a vista d'ocell! La ubicació del Lluçanès el converteix en un mirador magnífic…

Les joies del romànic del Lluçanès

Turisme Lluçanès

Us proposem 12 elements per descobrir el passat romànic i medieval del Lluçanès. Podeu conèixer un conjunt d'esglésies…

Puig Ciutat, un jaciment romà

Turisme Lluçanès

Descobriu un jaciment d'època romana, destruït de manera violenta per les tropes de Juli Cèsar l'any 49 aC. Els seus habitants van haver d'abandonar-lo…

Ruta de la Tòfona al Lluçanès

Turisme Lluçanès

Una ruta turística agroalimentària lligada al coneixement al voltant de la tòfona, un producte de gran valor gastronòmic i de propietats…

Ruta del Pa i del blat forment

Turisme Lluçanès

Una ruta turística agroalimentària que et permetrà conèixer el camí del blat forment (una varietat de blat autòcton…

Centre d'Interpretació Perot Rocaguinarda

Turisme Lluçanès

A l'Espai Perot Rocaguinarda podreu conèixer la figura del bandoler lluçanès, nascut a Oristà el 1582 i mort a Nàpols en data…

Escape Room - Perot Rocaguinarda

Turisme Lluçanès

Un Escape Room dedicat al bandoler Perot Rocaguinarda. Un joc, pistes, enigmes i un objectiu! Endinseu-vos al passat per descobrir l'objecte més apreciat…

Ruta de la Forja al Lluçanès

Turisme Lluçanès

La Ruta de la forja d'Alpens és un itinerari senyalitzat amb plafons que recorre el bonic nucli del poble a través dels diferents carrers i places,…

Lluçanès a cavall

Turisme Lluçanès

El Lluçanès és un territori ideal pels amants del turisme eqüestre. Compta amb 2 recorreguts eqüestres, autoguiats, circulars (amb…

Prats de Lluçanès

Lluçanès

Prats de Lluçanès és una petita població d'uns 2.700 habitants situada al nord-est de la Depressió Central Catalana, al Lluçanès,…

Destaquem...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Sorteig: 6 packs d'entrades dobles per a una visita amb espectacle…

Llegir més...

Agenda

Fira de la Puríssima a Gironella

08/12/2023

Llegir més...

Fira d'Artesans de Nadal a Vic

06/12/2023 - 08/12/2023 ...

Llegir més...

Troba on dormir