Un viatge a l'univers dels calçots

Compartir
Un viatge a l'univers dels calçots

La calçotada és una de les festes gastronòmiques més populars i significatives de Catalunya amb més d'un segle de vida. Té la seva raó de ser el calçot, una varietat de ceba blanca, dolça i allargada que es menja cuita a la brasa, amb salsa salvitxada i acompanyada d'una bona graellada de carn i un bon vi.

Des de femTurisme us proposem una ruta gastronòmica a Valls, l'epicentre dels calçots, així com a altres poblacions properes: Masmolets(Valls), Fontscaldes (Valls), Alcover o Montblanc on també podreu assaborir una magnífica calçotada. No se us fa ja la boca aigua?

Valls, capital dels calçots i del "fet casteller"

Valls, capital de la comarca tarragonina de l'Alt Camp, és el lloc d'origen dels calçots. Diuen els entesos que aquesta comarca i la seva àrea d'influència geogràfica és on millor gust tenen. Deu ser cert perquè des de 1995 la producció de calçots de l'Alt Camp, així com la del Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, compta amb denominació de qualitat pròpia. Per acollir-se a aquesta denominació els calçots han de mesurar entre 15 i 25 centímetres de llarg i tenir un diàmetre entre 1,7 i 2,5 centímetres.

Aquesta ruta gastronòmica té el seu epicentre a Valls, on el darrer diumenge del més de gener es dóna el tret de sortida a la temporada dels calçots amb la "Gran Festa de la Calçotada", que es celebra des de 1982.

Un viatge a l'univers dels calçots

Valls, Tarragonina de l'Alt Camp. Foto: Sergi Boixader

Valls és una ciutat que concentra la meitat de la població de l'Alt Camp i que conserva en molt bon estat gran part del seu important passat medieval. D'aquesta època són els convents de San Francesc (avui dia, un hospital), dels caputxins (en l'actualitat Casa de la Caritat) i del Carme. També podeu visitar monuments d'èpoques posteriors, com l'església arxiprestal de Sant Joan, d'estil gòtic amb façana renaixentista, o la capella del Roser. Aquesta darrera té al seu interior importants panells de ceràmica vidriada del segle XVII. A més, no us podeu deixar perdre les places porticades del Blat i de l'Oli.

A Valls se la considera lloc d'origen dels calçots perquè, segons la llegenda, a finals del segle XIV un agricultor d'aquesta ciutat (Xat de Benaiges) fou el primer que els va començar a coure a les brases d'un foc i qui va idear una salsa de romesco molt semblant a la dels nostres dies (a Valls la salvitxada).

Durant els primers anys del segle XX, i de forma progressiva, els calçots es van convertir en el menjar habitual de moltes famílies pels dies festius, però va ser sobretot a partir de la dècada dels 60 quan va començar a popularitzar-se el seu consum. Això fou així gràcies a l'acció de molts restauradors que van veure en la calçotada un negoci molt suculent.

El toc de gràcia el van donar les agències de viatges a l'incloure la calçotada en els itineraris turístics de la zona. Així, un plat bastant humil ha passat a formar part de la tradició més viva de Catalunya i s'ha estès a altres zones del país, on també es produeixen i consumeixen calçots.

El darrer diumenge de gener es celebra la "Gran Festa de la Calçotada", una jornada festiva gastronòmica que serveix per inaugurar la temporada i de pas, promocionar els calçots. La festa presenta un programa molt complet de concursos i degustacions populars que atreu cada com a més persones interessades en viure una calçotada a l'estil més tradicional.

A més dels calçots, Valls és coneguda per ser el bressol i punt de referència de les colles castelleres de tot el país. La ciutat en té dues, la Colla Vella dels Xiquets de Valls (documentada del segle XIV) i la Colla Jove dels Xiquets de Valls, fundada l'any 1971.

Visita a l'Alcover

Des de Valls i a set quilòmetres per la carretera C-37 podem apropar-nos al municipi de l'Alcover, situat a la riba del riu Glorieta. En aquesta antiga ciutat murallada podem visitar l'església Vella o de la Puríssima Sang, d'estil romànic i coneguda popularment com "la Mezquita".

Montblanc, entre muralles

Si torneu a Valls i us bé de gust visitar la ciutat de Montblanc (Conca de Barberà) podeu agafar la carretera N-240, que us permetrà passar primer pels pobles de Masmolets i Fontscaldes (agregats a Valls). Es tracta de dos pobles molt antics, de fet, a prop de Fontscaldes, es van portar a terme unes excavacions que van permetre trobar un dels millors conjunts de ceràmica ibèrica pintada a Catalunya.

Finalment arribareu a Montblanc, la capital de la comarca de la Conca de Barberà, una meravellosa ciutat que fou el centre d'un ducat medieval amb un casc antic que va ser declarat Conjunt Històric Artístic l'any 1948.

Montblanc té una muralla de més de 1.500 metres que la converteix en l'obra militar més important de la Catalunya medieval. Com a curiositat comentar que, segons la llegenda, la lluita entre Sant Jordi i el drac va tenir lloc just davant d'aquestes muralles.

A més de les muralles, a Montblanc heu de visitar l'església de Sant Francesc, del segle XIII, d'estil gòtic català, el pont romànic i l'església de Santa Maria la Major, del segle XIV.

Un viatge a l'univers dels calçots

Castell Medieval, Montblanc. Foto: Sergi Boixader

Visita a Nulles, Bràfim, Montferri i Salomó

Si encara voleu allargar una mica més la ruta, des de Valls, us recomanem visitar tres petits pobles de l'Alt Camp i un del Tarragonès, per això al sortir de Valls heu d'agafar la carretera TV-235 i arribareu a Nulles, un petit poble on podreu visitar la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre, d'estil modernista noucentista, i tastar un bon vi o cava de la zona.

Sortint de Nulles us podeu desviar a l'esquerra per anar a Bràfim, un petit municipi que s'estén a la dreta del Gaià, i on trobareu uns paratges bucòlics al costat del Santuari de la Mare de Déu de Loreto. Sortiu de Bràfim agafant la carretera de Santes Creus i podeu fer una parada el poble de Montferri, un poble on, a més de l'arquitectura medieval, hi ha el santuari modernista de la Verge de Montserrat.

Per últim aneu direcció a Salomó (comarca del Tarragonès), on podeu visitar l'església de Santa Maria de Salomó, molt coneguda arreu ja que cada 3 de maig s'hi celebra al seu interior el Ball del Sant Crist, una representació molt popular d'una llegenda medieval on es narra la Invenció de la Santa Creu.

Un viatge a l'univers dels calçots

Mare de Déu de Loreto, Bràfim. Font: Ajuntament de Bràfim

La calçotada ideal

Per degustar una calçotada "com cal", necessiteu unes bones brases, calçots de Valls, salsa salvitxada per acompanyar, carn de xai, pa, allioli i un bon vi. De postres, el més habitual és assaborir una crema catalana casolana.

Un cop cuits, els calçots es presenten embolicats en paper de diari i col·locats sobre una teula. Això es fa per conservar millor l'escalfor. Segurament els rebreu ja amb un pitet posat per evitar tacar-vos (alguns restaurants ofereixen a més guants de plàstic); arribats a aquest punt només us queda mullar-los en una mica de salsa abans de degustar-los.

AVÍS: Es mengen amb les mans. Tot i que tradicionalment es feia en peus, en l'actualitat es més habitual menjar els calçots asseguts en una taula, sobretot si és en un restaurant, si pot ser amb un bon grup d'amics o acompanyats de la família. Soles consumir-se entre 25 i 30 calçots per persona, tot i que hi ha concursos en els que els guanyadors n'arriben a menjar més de 300.

Quina és la millor època per menjar calçots?

La temporada ideal per menjar-los comença oficialment el darrer diumenge del més de gener, data en la que es celebra a Valls la Gran Festa de la Calçotada, i s'allarga fins a principis d'abril. Tot i això, cada cop són més els que els volen provar i això fa que des de novembre ja es puguin assaborir. Durant aquest període poden arribar a consumir-se més de quatre milions de calçots.

Com arribar?

Per arribar a Valls des de Barcelona us recomanem les següents opcions:

  • En autocar: la companyia Hispano-Igualadina cobreix la ruta en diversos horaris diaris.
    Tel. 93 804 44 51
  • en tren: RENFE cobreix el trajecte però no té gaire oferta.
    www.renfe.es
  • En cotxe: Des de Barcelona podeu agafar l'autopista AP-7 direcció Tarragona fins a la bifurcació amb l'AP-2; llavors podeu seguir per aquesta fins a la sortida 11 de Vilarodona/Valls.

Experiencies Rurals .com

Nulles (a 12.6 Km)

Llegir més...

Pessebre Vivent Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès (a 6.6 Km)

Llegir més...

Bodegues Visendra

Aiguamúrcia (a 3.3 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 13.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 23.5 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 21.1 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 20.3 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 24.9 Km)

Llegir més...

Camping Montblanc Park Capfun

Tarragona (a 1.8 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 13.6 Km)

Llegir més...

Camping Capfun Alba

Creixell (a 9.2 Km)

Llegir més...

El Molí Oleari

Montblanc

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix la Catalunya Autèntica al gener!

Llegir més...

650 anys de l'Atles Català

Llegir més...

Experiències

Exposició "Tarraco/Mnat" al Tinglado 4 de Tarragona

Llegir més...

Visita el Museu i Necròpolis Paleocristians

Llegir més...

Agenda

Fira de l'oli i l'olivera a Espolla

19/01/2025

Llegir més...

Els Pastorets de Mataró

19/01/2025 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!