Un passeig pels antics camins de Malgrat de Mar

Compartir
Un passeig pels antics camins de Malgrat de Mar

Malgrat de Mar, conegut com el Portal del Maresme, es situa a cavall entre Barcelona i Girona i queda envoltat pel Montnegre, el delta del riu Tordera i la costa.

Els més de cinc quilòmetres de platja que caracteritzen el municipi es complementen amb edificis emblemàtics i àmplies zones verdes i parcs que fan de Malgrat de Mar un lloc adequat per poder passejar i gaudir d'un paisatge natural únic i divers.

L'entorn i les principals activitats econòmiques desenvolupades han definit la personalitat de Malgrat de Mar al llarg del temps. Més enllà de la platja i la tradició marinera del municipi que predomina en l'imaginari popular, Malgrat de Mar també ha estat, al llarg de la seva història, un poble de miners i de pagesos.

Tres rutes senyalitzades - el camí del Delta de la Tordera, el camí de les Mines de Can Palomeres i el camí de Santa Rita - corroboren aquest fet i possibiliten conèixer i comprendre, a través d'un passeig per antics camins, el passat i present de Malgrat de Mar, així com descobrir racons del municipi que són poc coneguts.

El Delta de la Tordera

L'espai fluvial del Delta de la Tordera ha estat un element determinant per al poblament de Malgrat de Mar. A banda del valor social i productiu que ha suposat pel municipi, juntament amb els valors patrimonials i ambientals el fan l'espai natural més atractiu per visitar de tota la zona.

r164-Delta-de-la-tordera-malgrat-de-marLa Tordera és un riu mediterrani típic que neix al massís del Montseny, al punt més alt de la serralada, i que després de 61,5 quilometres desemboca al Mediterrani fent de límit entre Malgrat de Mar i Blanes, el qual crea un suau sortint que es coneix com el cap de Tordera.

Aquest es considera el riu subterrani més cabalós d'Europa encara que a l'estiu gairebé sempre baixa bastant sec i la resta de l'any compta amb un cabal escàs però que permet alimentar el delta.

Per les seves particularitats, el Delta de la Tordera és considerat un espai natural protegit catalogat com d'interès natural i forma part de la Xarxa Natura 2000. Aquest es caracteritza per formar a la desembocadura una llacuna tancada per una barra de sorra i còdols que atrau a molts ocells migratoris que s'aturen en aquest punt per descansar durant les èpoques migratòries, entre els quals es poden veure espècies com els bernats pescaires, el martinet ros o el blauet.

El camí senyalitzat per aquest espai, que es pot començar al poble o bé al costat dels càmpings que es troben a primera línia de mar, és planer, amb un desnivell i dificultat mínim. Durant els cinc quilòmetres del camí es pot visitar el delta i la zona protegida de les dunes amb fauna i flora autòctona.

L'activitat minera

Malgrat de Mar es caracteritza per comptar amb un paisatge divers i diferenciat. La franja de litoral acull una extensa plana fèrtil i conreada coneguda com el Pla de Grau que ha dotat al municipi d'aquesta especialització agrícola, on entre els productes conreats els més ben valorats són l'escarola i el fesol. 

r164-mines-de-ferro-malgrat-de-marAquest paisatge contrasta amb una zona més accidentada a l'extrem occidental del municipi on s'alça el Montagut. Aquesta zona més muntanyosa presenta uns valors geològics rellevants amb sectors mineralitzats que van donar lloc, a mitjans del segle XIX, l'explotació de la muntanya i el desenvolupament de l'activitat minera, ja que es trobava en aquest lloc l'hematites, un mineral del ferro.

Donat que aquest mineral es va descobrir a prop de Can Palomeres, el nom de la masia va atribuir personalitat al complex miner que es va explotar fins a l'any 1914 per una companyia francesa, la qual li donà un gran impuls i creà les infraestructures necessàries per a la seva explotació, com unes torres aèries que ajudaven a transportar el mineral fins als vaixells.  De fet, des del passeig marítim de Malgrat de Mar es pot observar, encara, una gran pedra al mig del mar coneguda com la Pilona. Aquesta formava part de la plataforma artificial que s'utilitzava per a l'embarcament dels minerals. 

Actualment, la zona forma part de la Xarxa Natura 2000, ja que també presenta importants valors per la seva biodiversitat vinculats amb colònies de ratpenats.

r164-la-pilona-malgrat-de-mar

Un traçat de 6 quilòmetres és el recorregut del camí senyalitzat de Can Palomeres, el qual s'enfila cap a dalt al Turó d'en Serra, de 190 metres d'alçada, des d'on es poden gaudir d'unes vistes panoràmiques de tot el municipi i del Mediterrani. Aquesta és, de les tres, la ruta més complicada i que requereix una determinada preparació física. Des d'aquest punt, l'ample rial ens apropa fins als primers turons del Montnegre i ens fa baixar cap a les 7 torres. Sortint de la urbanització, baixant per l'esquerra d'una casa abandonada es troba l'entrada a la primera mina i 50 metres més avall d'aquesta s'ubica l'entrada a la segona mina que és la més espectacular, ja que encara conserva fragments de roca de ferro al sostre. També, al costat del Rierot de Mas Joer es conserva el pou i la caseta dels miners.

Tot i que les entrades a la mina no són perilloses, cal anar en compte a donar-se algun cop de cap amb el sostre.

La Masia de Can Palomeres

r164-mines-de-palomeres-malgrat-de-marSembla que la Masia de Can Palomeres, coneguda també com Can Plumeres, estava construïda en un punt estratègic, ja que a banda d'acabar donant nom a les mines de ferro de Malgrat de Mar per la seva proximitat a aquestes, la seva situació damunt de la carretera, a l'antic camí ral i aprofitant el desnivell del territori, fan pensar que aquesta devia ser també una casa d'estratègia militar rellevant.

Actualment, es troba abandonada però se'n conserven les restes. Aquesta masia, originàriament de pagès, està documentada des de l'any 1288, tot i que, evidentment, aquesta ha estat reformada i ampliada al llarg del temps. Els elements que queden de la façana i per la seva estructura sembla que corresponen al segle XVII o XVIII.

La ruta de Santa Rita

El camí senyalitzat de Santa Rita és un passeig d'uns 2,5 quilòmetres que s'inicia a l'interior del poble i que rodeja el turó de Santa Rita. Aquest és un camí còmode pel bosc que envolta l'ermita amb un desnivell, en alguns moments, màxim de 50 metres.

r164-Parc-francesc-macia-malgrat-de-marL'ermita de Santa Rita, situada al turó homònim, es troba envoltada de pins on s'hi pot respirar aire fresc i tranquil·litat. Aquesta es caracteritza per ser molt petita, la qual cosa la fa atractiva, i fa pocs anys encara s'hi celebrava un aplec de caràcter anual.

Prèviament abans d'arribar a l'ermita el camí passa pel parc Francesc Macià. Aquest és un parc singular que crida l'atenció. Flors gegants, un llapis gran i una goma d'esborrar enorme són alguns elements escultòrics que s'hi poden trobar. Amb una gran extensió de més de 40.000 m², el parc compta amb diverses possibilitats d'oci - zones esportives, espais de descans, zona per fer un pícnic ... - que es poden complementar amb l'excursió fins a l'ermita de Santa Rita.

D'altra banda, aquest itinerari es pot realitzar prèviament al camí de les mines de Can Palomeres i enllaçar ambdós per tal de realitzar un recorregut més llarg.

La xarxa de camins que integren els tres itineraris connecta amb altres propostes que possibiliten ampliar els recorreguts. Aquestes alternatives són el camí de la Costa del Maresme, camí de La Tordera i senders de petit i gran recorregut com el PR-C 146 i el GR-92.

r164-cami-de-la-tordera-malgrat-de-mar

El camí de la Costa del Maresme i el sender de gran recorregut GR-92 són propostes que transcorren arran de mar i possibiliten conèixer aquest territori a través del passeig per la franja litoral.

El camí de la Tordera, projecte que es coneix amb el nom de Tourdera, està en fase de desenvolupament, el qual té per objectiu establir una via verda, per la pràctica de la bicicleta i senderisme, que uneixi el territori per on transcorre la Tordera i la riera d'Arbúcies, des del seu naixement fins a la seva desembocadura.

I, per últim, el sender de petit recorregut PR-C 146 és un itinerari lineal per l'Alt Maresme que s'inicia a Calella i fins a Malgrat de Mar.

Water Sports Centre

Calella (a 7.2 Km)

Llegir més...

Cooltourspain

Blanes (a 5 Km)

Llegir més...

Marineland

Palafolls (a 1.9 Km)

Llegir més...

Base Nàutica Pineda de Mar

Pineda de Mar (a 4.2 Km)

Llegir més...

On menjar

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 4.2 Km)

Llegir més...

L'Espai Gastronomia

Tossa de Mar (a 17.7 Km)

Llegir més...

Càmping Roca Grossa

Calella (a 9.6 Km)

Llegir més...

Campus Can Benet Vives

Tordera (a 10.8 Km)

Llegir més...

Neptuno Hotel & SPA

Calella (a 7.6 Km)

Llegir més...

Beatrix 2000 - Caliu apartments

Pineda de Mar (a 7.6 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els tres Monestirs…

Llegir més...

Guanya un cap de setmana en una parcel·la per a 4 persones…

Llegir més...

Propostes

Activitats nàutiques a la Base Nàutica Arenys de Mar

Llegir més...

Casal mar i platja 2024, Base Nàutica Arenys de Mar

Llegir més...

Agenda

Sant Jordi a Tàrrega

17/04/2024 - 20/04/2024 ...

Llegir més...

Fira Lliga't a la terra a Santa Eulàlia de Ronçana

20/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!