Terra de dinosaures al Pallars Jussà

Compartir
Terra de dinosaures al Pallars Jussà

La possibilitat de visitar els millors jaciments paleontològics de Catalunya, en un marc natural incomparable, és una experiència irrepetible que podràs gaudir al Pallars Jussà.

Situat al poble d'Isona, al sud de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, és l'escenari d'un apassionant viatge en el temps. Aquest centre museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van habitar la terra.

Comencem!

El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà. Així doncs, el Parc Cretaci permet a tothom que arriba fins aquesta àrea de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, poder descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el composa.

El Parc Cretaci proposa diferents visites destinades a diferents tipus de públic. Existeix també la possibilitat de  contractar els serveis d'un guia i lloguer de vehicles 4x4 amb conductor, depenent de la visita.

Terra de dinosaures al Pallars Jussà

Ous de dinosaure a Basturs

Basturs alberga un jaciment paleontològic únic al món gràcies a la preservació d'un gran nombre d'ous de dinosaures. Els ous, característics per la seva forma esfèrica, tenen un diàmetre aproximat de 20 centímetres. Aquests ous, són el gran atractiu que podem veure a l'entorn rocós per les seccions arrodonides i, sobretot, el color clar de la closca.

La visita amb guies experts permetrà apropar-nos a la vida dels grans saures a través d'aquestes restes tant excepcionals.

Terra de dinosaures al Pallars Jussà

Les petjades d'Orcau

Aquest important jaciment ens transporta a un paisatge lacustre del Cretaci, avui transformat en una paret de roca inclinada. En ella es conserven desenes de petjades arrodonides, a conseqüència del pas d'un grup de grans dinosaures herbívors: els Titanosaures.

Els Titanosaures tenien el coll i la cua extremadament llargs i un cap molt petit en relació a la mida del cos. També podreu observar la gran similitud entre les seves potes ovalades, i les dels elefants actuals.

Terra de dinosaures al Pallars Jussà

Dinosaures de “bec d'ànec” a Llau de la Costa

Aquest jaciment es troba situat a prop de la població de Basturs i conserva un importantíssim conjunt d'icnites, concretament de petjades de dinosaures. Aquestes empremtes singulars mostren clarament la forma de les potes amb tres dits característiques en l'imaginari popular dels saures.

Els científics pensen que van ser produïdes per dinosaures herbívors del grup dels Hadrosaures, també coneguts com a dinosaures de “bec d'ànec” per la forma de la seva boca.

Terra de dinosaures al Pallars Jussà

La Posa. Una platja del Cretaci.

Al jaciment d'icnites de la Posa podreu observar més de 2.000 marques  atribuïdes a l'activitat alimentària de les rajades al final del Cretaci. En aquell moment el paisatge era ben diferent de l'actual i la Posa es trobava a la línia de costa.

Us sorprendrà observar sobre la roca testimonis d'un autèntic entorn marí; els efectes de marees i corrents i l'hàbitat de petits invertebrats.

El Museu de la Conca Dellà

Per acabar de submergir-nos en el món dels dinosaures és molt recomanable fer una visita a través de l'escala del temps, al Museu de la Conca Dellà, que us proposa un viatge que us portarà al període Cretaci, fa 65 milions d'anys. Les interessants restes paleontològiques recuperades en els diferents jaciments de la zona us explicaran l'apassionant vida dels dinosaures i l'entorn en el qual van viure aquests increïbles animals.

El Museu està dividit en diferents àmbits, que aprofiten els pisos que l'integren:

Al soterrani hi ha el celler, on s'explica la importància de la vinya des d'època romana fins a mitjans del segle XX.

A la planta baixa, que és la de l'entrada, es mostra les característiques fonamentals del marc geogràfic i la riquesa cultural i natural de la Conca Dellà, a través dels diferents pobles que la integren.

Seguint l'escala del temps, nexe d'unió de les col·leccions del Museu, ens traslladem 2.000 anys enrere fins al primer pis, moment en el qual Isona era una important ciutat romana de l'interior de Catalunya. Es pot veure l'evolució cronològica de la ciutat romana d'Aeso, conèixer com era i qui hi vivia.

Continuant el viatge, en arribar al segon pis endarrerim el nostre rellotge 65 milions d'anys, fins al període Cretaci. La Conca era molt diferent a l'actualitat i els dinosaures eren alguns dels animals que hi vivien. Les restes paleontològiques que es veuen permeten explicar com era la vida i l'entorn dels dinosaures i com han arribat fins als nostres dies.

Terra de dinosaures al Pallars Jussà

Font: Portal turístic del Pallars Jussà.

Licors Portet 1883

La Pobla de Segur (a 15.7 Km)

Llegir més...

Entrenúvols

Àger (a 27.5 Km)

Llegir més...

Museu de Gerri de la Sal

Baix Pallars (a 22.7 Km)

Llegir més...

Ramat de Camins

Soriguera (a 28.8 Km)

Llegir més...

On menjar

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 28.8 Km)

Llegir més...

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 28.8 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Vagons d’Àger, Fundesplai

Àger (a 20.5 Km)

Llegir més...

Eco Càmping Terra del Congost

Tremp (a 26.1 Km)

Llegir més...

Mas Ampurdanés

La Baronia de Rialb (a 16.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Nova exposició al MUHBA: Valldaura, de palau medieval a centre…

Llegir més...

femturisme.cat guanya el Premi Llengua Nacional 2024 pel nostre…

Llegir més...

Experiències

Esdeveniments, reunions i celebracions davant del passeig marítim…

Llegir més...

Ruta Castells i Llegendes pels Plans de Sió!

Llegir més...

Agenda

Festa Major d'Hivern de Sant Antoni Abat a Vila-seca

21/01/2025 ...

Llegir més...

Festa Major de Sant Vicenç a Mollet del Vallès

22/01/2025 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!