Seguint l'obra de Puig i Cadafalch per la costa

Compartir
Seguint l'obra de Puig i Cadafalch per la costa

El moviment cultural del Modernisme deixà empremta a Catalunya i, amb diferència d'altres corrents artístiques, presentà una dimensió especial ja que s'estengué per tot el territori català i no tan sols a les grans ciutats.

En l'època que s'experimentà i s'estengué aquest moviment la situació de Catalunya li era favorable. Llavors es produïa una reafirmació nacional i un creixement econòmic significatiu. Per aquest motiu, aquest estil és present en vàries construccions: cooperatives agrícoles, fàbriques, mercats, habitatges, etc.

Pel que fa al significat del moviment del Modernisme, aquest acollia dues connotacions diverses. Per una banda, suposava la modernització quant a tècniques de construcció. I per l'altra, la reivindicació de l'artesania tradicional enfront un domini industrial.

En aquest context, destacaren, especialment, tres arquitectes coneguts popularment: Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch.

En aquesta ocasió us proposem realitzar una ruta partint des de part de la Costa Brava fins a la costa de Barcelona, resseguint la costa i transcorrent pel Maresme, amb la finalitat d'observar el llegat de l'arquitecte Puig i Cadafalch vinculat amb el Modernisme i recordant les seves paraules sobre aquest moviment “hem aconseguit entre tots un art modern a partir del nostre art tradicional, adornant-lo amb bells materials nous i adaptant l'esperit nacional a les necessitats del dia”.

El llegat de Puig i Cadafalch a Lloret de Mar i al Maresme

Proposem iniciar la ruta al municipi de la Costa Brava de Lloret de Mar.

Santuari de Sant Pere del Bosc (Puig i Cadafalch)Concretament, ens desplaçarem fins al santuari de Sant Pere del Bosc, el qual fou reformat per Puig i Cadafalch per part d'un encàrrec de l'indià Nicolau Font. Aquest  santuari es  troba a 5km del centre del municipi, enmig d'una zona boscosa de la Serra de la Marina.

De camí a aquest espai de culte ens trobem un oratori dedicat a la Mare de Deu de Gràcia i una creu de terme dissenyats pel mateix arquitecte.

Al mateix municipi, però aquest cop al cementiri, Puig i Cadafalch realitzà l'any 1902 l'obra del Panteó Costa i Macià. Així, abans de dirigir-nos a Canet de Mar us recomanem visitar-lo.

La petjada de Puig i Cadafalch continua al municipi maresmenc de Canet de Mar. Realitzant un passeig pel parc de la Misericòrdia podreu contemplar un edifici de planta i pis propi de Puig i Cadafalch amb finestres neogòtiques que recorden a les de l'emblemàtic local dels Quatre Gats. Actualment l'edifici acull un restaurant, així que si heu fet gana hi podreu fer un mos.

També, us recomanem que arribeu fins a la Riera de Lledoners número 111 on trobareu la fàbrica de gèneres de punt Carbonell Reverter i on veurem com el Modernisme influencià a la indústria.

A 20 minuts en cotxe, i abans d'endinsar-nos a la ciutat natal de Puig i Cadafalch, ens desplaçarem fins a Argentona per conèixer altres obres seves: la casa d'estiueig de l'arquitecte (plaça de Vendre, s/n), la capella del sagrament (plaça de l'església), Can Calopa (Bernat Riudemeia, 8), que va decorar per l'interior i l'exterior, i la Casa Garí (camí de Sant Miquel del Cros, 9). Aquesta última es tracta d'una antiga casa pairal convertida, a posteriori, en un palau nobiliari.

El poble natal i la seva empremta

Casa Coll i Regàs de Mataró (Puig i Cadafalch)Puig i Cadafalch nasqué l'octubre de 1867 a Mataró. Per aquest motiu el municipi es troba replet d'obres d'aquest artista. Fins i tot, hi és present a l'Ajuntament (Riera, 48) ja que Puig i Cadafalch reformà el saló de sessions de la casa de la vila on hi predominen els ornaments de simbologia nacional catalana, els escuts i les sanefes.

A més en aquesta població recomanem visitar la casa natal, el mercat del Rengle (plaça Gran, s/n) on cal fixar-se amb les ceràmiques del sostre i la forja ornamental, la botiga La Confianza (Sant Cristòfor, 10) on és recomanable accedir al seu interior per apreciar la seva decoració, la Casa Parera (Nou, 20), la Beneficiència (Sant Josep, 9) i la Casa Coll i Regàs (Argentona, 55). Aquesta última casa és considerada una de les joies modernistes que acull la població de Mataró.

La Barcelona de Puig i Cadafalch

Tot i que a Mataró es troba un nombre significatiu d'obres de Puig i Cadafalch, la major part es concentren a Barcelona.

Els quatre gats (Puig i Cadafalch)Puig i Cadafalch passà gran part de la seva vida en aquesta ciutat on va contribuir, destacadament, en la vida social i política de la mateixa. Podem apreciar les seves obres en diferents punts de la ciutat.

Un dels edificis més significatius que construí i que tingué un pes important en el Modernisme, més enllà de l'arquitectònica ja que es tracta d'una construcció neogòtica, és la Casa Martí.

Aquesta casa, construïda l'any 1896, es troba al carrer Montsió número 3 i a  la planta baixa se situa el local els Quatre Gats.

Els Quatre Gats fou un local de referència de l'època ja que era l'espai de reunió dels modernistes. Actualment, continua funcionant com a restaurant.

Al carrer Boqueria número 9 es troba una altra casa encarregada pel mateix propietari de la Casa Martí. Aquest edifici va ser durant molt de temps la fonda “Sucursal del Universo”.

Tanmateix, un dels habitatges més importants que va construir va ser la Casa Amatller (Passeig de Gràcia, 41) per, com el seu nom indica, a l'industrial xocolater.

En un carrer paral·lel (Rambla de Catalunya) es troba la Casa Serra construïda el 1903. Amb una façana d'estil plateresc va ser durant la Guerra Civil espanyola la seu del Ministeri de Sanitat. Actualment, acull la Diputació de Barcelona.

Un altre dels habitatges que no pot passar per alt de visitar és la Casa de les Punxes o, coneguda també com, la Casa Terrades, un edifici que s'estructura en base a tres escales i que se situa a l'avinguda Diagonal.

Fàbrica Casaramona (Caixa Fòrum) (Puig i Cadafalch)L'àmbit polític també va prendre part de les seves creacions. Amb la Mancomunitat Catalana es recuperà el Palau de la Generalitat i Enric Prat de la Riba, llavors, encarregà a Puig i Cadafalch la rehabilitació de l'edifici. També construí un monument a la catalanitat format per quatre columnes iòniques que simbolitzaven quatre pals de gules de la senyera. Però aquest va ser enderrocat durant la dictadura de Primo de Rivera. Encara que el 2010 foren tornades a aixecar.

A la mateixa Plaça de les Cascades on es troba el monument, es conserva el Palau d'Alfons XIII i de Victòria Eugènia  construït per ell per l'exposició Internacional de 1929.

Proper a aquests es troba la Fàbrica Casaramona la qual és testimoni de la construcció d'un edifici industrial d'estil modernista. Actualment allotja el CaixaFòrum.

En aquesta línia industrial, Puig i Cadafalch també dissenyà l'edifici de telegrafia Marconi a la població de El Prat de Llobregat.

Per últim, us recomanem, també, arribar fins a Viladecans i contemplar la Casa Pilar Moragues ubicada al perímetre del càmping de “El Toro Bravo”. Aquesta construcció fou construïda durant l' “època blanca”.

Puig i Cadafalch, ModernismePuig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch va néixer el 1867 a Mataró i morí el 1956 a Barcelona. Era historiador de l'art, arquitecte modernista i polític català. Fou deixeble de Domènech i Montaner del qual adoptà una influència historicista i se'l considera l'últim representant del Modernisme. Va destacar, a part de per les seves obres, per ser un gran defensor d'un ideari de país. Motiu pel qual va ésser l'any 1917 president de la Mancomunitat com a hereu d'Enric Prat de la Riba. Tanmateix, amb la dictadura de Primo de Rivera va decidir marxar a França l'any 1923.

CaixaForum, Fundació La Caixa

Barcelona (a 2.8 Km)

Llegir més...

Rukimon - Rucs del Corredor

Dosrius (a 4.7 Km)

Llegir més...

Xarxa de Turisme Industrial

(a 24.8 Km)

Llegir més...

Gené Karting

Viladecans

Llegir més...

L'Espai Gastronomia

Tossa de Mar (a 7 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 1.3 Km)

Llegir més...

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 10.5 Km)

Llegir més...

Aparthotel Silver

Barcelona (a 3.1 Km)

Llegir més...

Hotel Hyatt Regency Barcelona Tower

Barcelona (a 2.1 Km)

Llegir més...

Atenea Port Barcelona Mataró

Mataró

Llegir més...

Hotel Cleopatra Spa

Lloret de Mar

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Setmana Santa al Rukimon!

Llegir més...

Dia internacional dels museus. La Dansa del Pintor del Silenci

Llegir més...

Agenda

Programa't Cultura del febrer al juny a Alcarràs

19/04/2024 ...

Llegir més...

19 d'abril, dia Mundial de la bicicleta

19/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!