El Pirineu Comtal: un tomb per la identitat medieval catalana

Compartir
El Pirineu Comtal: un tomb per la identitat medieval catalana

La ruta del Pirineu Comtal és la ruta de la història catalana, ja que no s'entén l'una sense l'altra. Rondava l'època medieval quan els catòlics s'esforçaven per frenar l'avanç musulmà a través de la península. Aquest enfrontament va fer que les valls situades al sud del Pirineu creessin una identitat pròpia, amb una llengua i cultura que han arribat fins als nostres dies, des dels segles XI al XV, quan morí el rei Martí l'Humà, i posa fi a la dinastia de la casa de Barcelona, ​​amb 500 anys d'existència.

Durant aquest temps es construirien més de 2.000 esglésies, monestirs i edificis romànics civils, amb les seves respectives col·leccions de pintura úniques al món, la majoria de les quals es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Aquesta ruta que us oferim a continuació es divideix en dues: la del nord, que recorre aquelles comarques properes a França, i la del sud, que es centra a les terres prepirinenques.

Nord de la ruta

Dia 1: comtat d'Empúries

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Monestir De Sant Pere De Rodes) Començarem aquesta extensa ruta a Sant Pere de Rodes (Alt Empordà), concretament al seu monestir, un dels exemples medievals millor mantinguts i el més rellevant del comtat d'Empúries. No en va, els comtes d'aquest li van atorgar terres i privilegis. Cal destacar la seva església, construïda durant els segles X i XI per acollir els pelegrins, ja que és considerada una peça excepcional de l'arquitectura romànica catalana.

Dia 2: Besalú i Ripoll

Besalú és una ciutat de la Garrotxa que manté orgullosa el seu passat medieval, com es pot comprovar caminant pels seus tranquils carrers, que van néixer al costat del Castell de Besalú, datat del segle X. No obstant això, aquesta ciutat té molts més atractius, com el Pont vell, el monestir de Sant Pere, la Casa Cornellà, un dels edificis romànics més ben conservats de tot Catalunya; l'església de Sant Vicenç, barreja d'elements romànics i gòtics, així com el call, entre d'altres, que va ser tancat l'any 1415 pel govern, que va tapiar portes, finestres i carrers, a excepció de la porta que donava als afores de la muralla. Vint anys després, tots els jueus havien emigrat.

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Besalú Ciutat Comtal) El mateix dia ens permet visitar també Ripoll (al Ripollès), on destaquen dos edificis principalment. D'una banda, el Monestir de Santa Maria de Ripoll un dels monuments més importants de l'Europa medieval gràcies a la riquesa literària catalana que hi contenia, còdexs mossàrabs, visigots i medievals de temàtiques variades com litúrgica, jurídica, musical, astronòmica, geomètrica, etc. Malauradament un incendi va estar a punt de posar fi al preuat llegat, deixant il·lesos tan sols 230 volums.

D'altra banda, el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, la planta arquitectònica és curiosa per ser poc freqüent a Catalunya, ja que es relaciona amb l'estil romànic francès de les grans esglésies de peregrinació. Amb el temps es convertiria en una mena de Centre espiritual de la Catalunya, ja que allà es feien enterrar els comtes de Barcelona.

Dia 3: Berga

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Berga Ciutat Comtal I El Pedraforca) De Ripoll baixem a la província de   Barcelona i arribem a Berga, a la comarca del Berguedà, on el catarisme va deixar la seva empremta. Ciutat actualment coneguda sobretot per les antigues pistes d'esquí Rasos de Peguera i les actuals del Port del Compte i La Molina, que descendeixen pels costats de les muntanyes confrontants, compta també amb nombrosos elements d'interès històric, com la plaça de Sant Pere o el safareig del carrer de la Pietat, que data de l'època medieval i que va ser utilitzat fins fa realtivamente poc. I és que el seu llegat feudal és prou conegut, ja que entre els segles XI i XIV van passar-hi diferents personatges cèlebres, com el trobador Guillem de Berguedà.

A més, Berga posseeix també un reclam turístic que en res té a veure amb la història, La Patum, una festa tradicional que es celebra durant la festivitat del Corpus i que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Finalment, els amants del senderisme tenen una joia propera on practicar-lo, una de les muntanyes més simbòliques de Catalunya, el Pedraforca, a la Serra del Cadí. No en va, ha estat declarada reserva natural d'interès nacional pel Parlament de Catalunya.

Dia 4: La Seu d'Urgell

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Retaule dels Apòstols Romanic De La Seu D Urgell) La història d'aquest territori esà estretament vinculada als prelats que van portar la mitra del bisbat de Urgell, ja que va constituir un dels llocs polítics més importants de la Catalunya comtal. No en va, la Seu d'Urgell acull l'única catedral romànica de Catalunya i una de les més impressionants del continent. Cal afegir que inclou el Museu Diocesà, que compta amb exemples de pintures murals romàniques, així com nombroses obres d'art sacre medieval i modern.

Dia 5: Pallars-Sobirà

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Esglesia Sant Pere De Burgal Escalo) A la Vall d'Àneu, concretament a Escaló, terme municipal de la Guingueta d'Àneu, trobem un altre exemple magnífic de la història medieval catalana. I, com no podia ser d'altra manera, també està dedicada al culte. Estem parlant de l'església de Sant Pere del Burgal, un monestir benedictí que destaca pels seus dos absis contraposats a la capçalera i als peus de la nau central, el que constitueix un fet excepcional en les construccions romàniques, ja que són pròpies dels temples visigots.

En aquesta comarca trobarem molts més exemples de l'arquitectura romànica catalana que també són recomanables de visitar.

Sud de la ruta

Dia 1: Ribagorça

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Esglesia Santa Eulàlia Erill la Vall) Precisament el conjunt romànic de Ribagorça va ser el responsable que la UNESCO declarés la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat l'any 2000. I és que les nou esglésies que esquitxen aquesta vall, i que daten dels segles XI i XII, es troben en perfecta harmonia amb l'entorn, unint-se a la bellesa natural d'aquest paratge eminentment agrícola. Un paisatge impressionant que no pot faltar en aquesta ruta dels Pirineus comtals.

Si voleu endinsar-vos encara més en el món romànic català, visiteu la població d'Erill la Vall, el Centre d'Interpretació del Romànic us donarà una informació molt detallada sobre la vida medieval del lloc gràcies a un modern programa museogràfic.

I per ampliar la visita a la zona us recomanem la ruta Descobreix l'univers romànic de la Vall de Boí.

Dia 2: Pallars Jussà

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Santa Maria del Mur Castell de Mur) Aquesta comarca lleidatana va resultar fonamental durant l'expansió cristiana. Per la seva condició de terra fronterera durant el segle XI, es troba atapeïda de diverses construccions de naturalesa defensiva, com el complex religiós-militar de Santa Maria de Mur situat a Castell de Mur i el Castell de Llordà que es troba a Isona i Conca Dellà.

El primer va ser construït sota les ordres dels comtes de Pallars, a mitjan segle XI, i contenia una de les col·leccions de pintures murals més importants de Catalunya. Pintures que malauradament serien traslladades a un museu de Boston a principi del segle XX. No obstant això, gràcies a una elaborada reconstrucció, la seva còpia es pot contemplar de nou allà on hi havia les originals.

Dia 3: Cardona

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Castell De Cardona Ciutat Comtal) La ciutat de Cardona és famosa pel seu ric patrimoni arquitectònic medieval, com a conseqüència de la importància que va tenir aquesta població durant l'època, a causa de l'explotació de les seves mines de sal. No en va, al llinatge Cardona se'l coneixia com "els senyors de la sal", el que evidencia la rellevància d'aquest comerç a la zona. I no és tema intranscendent perquè van ser una de les famílies amb més influència a Catalunya, fins i tot sobre els reis (pel que també se'ls va anomenar "els reis sense corona").

I la importància d'aquests personatges queda reflectida en l'impressionant conjunt monumental de la ciutat, en què cal destacar la muntanya de sal, com no podia ser d'altra manera, el castell i la col·legiata de Sant Vicenç, un dels temples romànics llombards més grans de Catalunya. Amb els seus 50 metres de longitud i els seus 20 metres d'alçada i amplada que no deixa indiferent a ningú.

Dia 4: Osona

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Esglesia Sant Miquel Del Brull Osona) Poblada des de l'època romana i com a zona de pas natural entre Barcelona i els Pirineus, Osona sempre va ser un dels principals objectius de conquestes i de la desforestació comtal. Potser per això es distingeix de les anteriors parades d'aquesta ruta causa de la seva arquitectura humil.

En contrast amb la immensitat dels edificis anteriorment vists en aquesta ruta, Osona compta amb un conjunt romànic rellevant constituït per petites ermites i esglésies medievals construïdes majoritàriament durant el segle XI. A causa del seu gran nombre, ens limitem a recomanar les esglésies de Sant Martí del Brull i Sant Jaume de Viladrover situades a Brull i l'església de Santa Maria a Seva.

Dia 5: Girona capital

Ruta del Pirineu Comtal: un volta per la identitat medieval catalana (Catedral de Girona Ciutat Comtal) No ens equivoquem, no per ser l'última parada en aquesta ruta té menys rellevància. De fet, Girona és una de les províncies clau del romànic català i espanyol i la seva capital no podia ser menys.

D'entre tots els exemples romànics, hem fet una breu selecció que inclou el claustre de la gran catedral de Santa Maria, els banys àrabs (un dels pocs edificis del romànic civil conservats a Espanya), el Monestir de Sant Pere de Galligants i la Fontana d'Or.

Què fer

Mas Casablanca

Taradell (a 4.5 Km)

El Mas Casablanca és una casa de pagès tradicional, que és aquella…

Llegir més...

Indòmit Centre d'Aventura

Centre d'Aventura, on podreu trobar la majoria d'activitats que es poden agrupar…

Llegir més...

Turisme del Berguedà

Des de les zones de conreu del Baix Berguedà al Parc Natural…

Llegir més...

Ripollès Turisme

El Ripollès, és una comarca de muntanya, que es troba al Pirineu…

Llegir més...

Xplore Girona - Escape Room Urbà

Girona

Viu Girona com no ho havies fet mai, amb un Escape room…

Llegir més...

Rutes BTT Sílvia Rovira

Cardona

Organització de sortides i disseny de rutes a peu , amb BTT…

Llegir més...

Museu Etnogràfic de Ripoll

Ripoll

El primer museu de Catalunya dedicat a l'etnografia. A través del Museu…

Llegir més...

Terra de comtes i abats

Campdevànol

Terra de Comtes i Abats us ofereix un munt de propostes per…

Llegir més...

On menjar

Gust Pizzeria

Berga

Vine a Gust Pizzeria a provar la gran varietat de pizzes o…

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga

Al restaurant Gust Picant podreu gaudir d'uns menus molt econòmics i amb…

Llegir més...

Restaurant Terra

Berga

El restaurant Terra neix de diverses influències arrelades a la vida del…

Llegir més...

Restaurant Cal Travé

Berga

Cal travé és un restaurant familiar de cuina tradicional catalana i amb…

Llegir més...

Restaurant Apartaments Els Roures

Castellar del Riu (a 4 Km)

Repòs, encant i bona cuina, un espai únic situat al Berguedà, a…

Llegir més...

Espai de Tast Mas d'Eroles

Ribera d'Urgellet (a 6.2 Km)

Vine al Mas d'Eroles i podràs visitar la formatgeria, on t'explicarem com…

Llegir més...

Bar restaurant Casino de Tortellà

Tortellà (a 6.8 Km)

Situat a Tortellà ofereix una cuina tradicional catalana, amb productes de qualitat…

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 7 Km)

Situats al poble de Vilada, a una alçada de 750 metres sobre…

Llegir més...

On dormir

Càmping La Vall

Taradell (a 2.7 Km)

Situat als afores de Taradell, en una bonica vall on s'ha mantingut…

Llegir més...

El Serradal

Sant Joan de les Abadesses (a 3.9 Km)

Descansa en un entorn natural de prats i boscos gaudint de passejades,…

Llegir més...

Casa Coll (Barruera)

La Vall de Boí

Casa de Coll és una casa pairal, situada a Barruera, que ha…

Llegir més...

Càmping Boneta

La Vall de Boí

Càmping Boneta, situat en la muntanya, petit, d'ambient familiar i molt tranquil.…

Llegir més...

Alberg de la Seu d'Urgell

La Seu d'Urgell

Des de l'alberg La Seu d'Urgell , un edifici molt lluminós situat…

Llegir més...

Càmping Besalú

Besalú (a 1.2 Km)

Càmping situat a la població de Besalú, molt proper a les zones…

Llegir més...

Berga Resort

Berga (a 1.2 Km)

Centre turístic - esportiu situat al pre-pirineu català (700 m. d'alt) a…

Llegir més...

Càmping Gran Sol

Montferrer i Castellbò (a 2.9 Km)

Càmping situat en un lloc ideal pels amants de la natura, els…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Una entrada doble pel Museu Eròtic de Barcelona

Llegir més...

Vols guanyar 10 dies en autocaravana recorrent el Grand Tour…

Llegir més...

Propostes

Mercat setmanal de Sant Jaume de Llierca

Llegir més...

Menú de Nadal per empreses

Llegir més...

40 €

Agenda

Al BAIX LLOBREGAT, ofertes FLAIX

12/11/2022 - 28/11/2022

Llegir més...

Festa de Sant Serni a Prats i Sansor

29/11/2022

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!