Ruta per l'Avenc de la Febró des del Pla de l'Agustenc

Compartir
Ruta per l'Avenc de la Febró des del Pla de l'Agustenc

Els Avencs de la Febró són un dels espais més sorprenents de les Muntanyes de Prades. Un avenc es tracta d'una cavitat (similar a una cova) però amb una especial profunditat. La majoria d'avencs són només accessibles per a iniciats en espeleologia o com a mínim a tècniques de ràpel i escalada. En el cas dels Avencs de la Febró, però, són accessibles per a tothom, fins i tot nens o gent gran que no tingui inconvenient per fer un parell de passeres amb cadenes sense dificultat. Tot això per sentir-nos una mica com un Indiana Jones o un viatger de les aventures de Jules Verne a les escletxes que s'obren pas a l'interior de la Terra.

  • Dificultat: Entre baixa i molt baixa. Cap dificultat especial més enllà d'un parell de trams amb cadenes de suport sense dificultat.
  • Desnivell: Pràcticament no hi ha desnivell apreciable, llevat del descens lògic a l'avenc.
  • Temps: Entre 30 min i 1h segons l'estona que ens estiguem a l'interior de l'avenc. Des del cotxe a la part de dalt de l'avenc tardarem només uns 10 min.
  • Quilòmetres: 2 km.
  • Variants: L'opció més ràpida és la que plantegem en aquest track, deixant el cotxe al coll del Pla de l'Agustenc. Podem allargar una mica la ruta deixant el cotxe al costat de la carretera asfaltada als Plans de la Mussara o bé fins i tot deixant el cotxe al refugi de la Mussara i poder fer aquesta anada i tornada des del poble històric de la Mussara fins a l'Avenc de la Febró. Per a més intrèpids, es podria allargar la ruta fins a visitar altres avencs de la Febró, com els Avencots del Motllat de la Pona o Los Avencs del Blai. Si es volgués fer volta circular es podria completar amb una volta a la Mussara, a les antenes o bé partint des d'algun poble del voltant com La Febró.
  • Accés: Des de Prades, seguim la carretera cap a la Febró i Capafonts i, al coll de Capafonts, trenquem a la dreta cap a La Febró. Passat el poble, seguim la carretera cap a la Mussara. Un cop arribats a uns grans plans, anomenats Plans de la Mussara, podríem deixar el cotxe aquí o bé fer uns 700 metres per pista apta per a turismes fins al Pla de l'Agustenc, punt d'inici de la nostra ruta. El punt d'on parteix aquesta pista des de la carretera és poc abans d'una bassa permeabilitzada com a referència visual (també hi ha senyals indicadors de camins).
  • Recorregut : Sortim des del Pla de l'Agustenc a peu en sentit nord pel costat de la pista forestal i prenem un corriol amb marques del PR-C88 que seguirem fins al costat de l'Avenc de la Febró. Aquesta sendera ens permetrà evitar una revoltada de la pista forestal que tornarem a trobar uns metres més avall.

Poc després, en una clariana del bosc trobarem una bifurcació del camí on les marques del PR segueixen pel corriol de la dreta. En tot cas, tots dos senders ens atansen a l'Avenc de la Febró, per bé que el camí de l'esquerra hi arriba més ràpid i a la part sud de l'escletxa de l'avenc.

Quan arribem a l'avenc haurem d'anar amb la lògica precaució per evitar el precipici i si es va una mica despistat convé aguaitar l'escletxa entre la vegetació per evitar un pas en fals. Simplement amb una mica de precaució, veiem una esquerda estreta en el terreny i si ens hi acostem veurem la fondària d'aquesta curiositat geològica.

Per endinsar-nos-hi, anem a buscar l'accés més al nord de l'avenc, per bé que també hi ha un accés per un punt mig on el relleu permet baixar-hi sense problema (hi ha un parell de cadenes de suport però és més per si algú ho necessita que no per res més).

Si anem a buscar l'accés nord, convé no seguir més enllà seguint el camí del PR que ens allunyaria i se'n va cap al poble de La Febró. A la part nord de l'avenc, veurem un sender que fa un gir a l'esquerra i entra cap a la gola de la cinglera. Aquest primer tram de l'avenc és força menys espectacular ja que no té ni l'alçada ni la profunditat que haurem vist a les fotos. De fet, aquest tros és evitable si baixem per les cadenes que hem citat.

Poc després, veurem un roc gran suspès i encaixonat entre les parets de l'avenc i començarem el descens cap al tram més espectacular d'aquest pou. L'escletxa té un primer tram més ample, on encara hi entra la llum, i un segon més estret que pràcticament no deixa créixer la vegetació a la paret per la poca llum. En aquest darrer tram s'arriba a uns rocs plans que com si fossin un altar ens mostren la part més escarpada i on ja necessitaríem una corda per baixar-hi. Fins aquí ja haurem tingut aquella sensació intrèpida de sentir-nos una mica "Indiana Jones" o de protagonitzar un capítol del llibre famós de Jules Verne en el seu viatge al centre de la Terra.

Per a amants de la geologia podran observar-hi diversos estrats i tipus de roques, fragments i encavalcaments. Segurament l'origen d'aquest avenc d'uns 25m d'alçària pot ser degut al moviment tectònic de la capa de roques de la serra de la Mussara i el cisallament, erosió i fissura de les roques per l'efecte de l'aigua, el gel i la karstificació (quan l'aigua es filtra per fisures, el gel les eixampla i es creen avencs i coves, i a base de milers d'anys acaba creant el que veiem davant nostre, un autèntic prodigi de la geologia. Si portem un llum, també veurem un ramal d'una cova a la paret est de l'avenc.

Ruta per l'Avenc de la Febró des del Pla de l'Agustenc

Un cop ens haguem fet les fotos pertinents, retornem al nostre punt d'origen pujant pel sender amb les cadenes fixes de suport i desfem el corriol fins a retornar de nou al pla de l'Agustenc on hem deixat el cotxe, després d'haver-nos endinsat per uns minuts a les entranyes de les Muntanyes de Prades, unes muntanyes que sempre ens sorprenen al sud del nostre petit país.

Autoria fotografies i text: Sergi Boixader

Muntanyes de la Costa Daurada

Llegir més...

Celler Gritelles

Cornudella de Montsant (a 8.6 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

Vimbodí i Poblet (a 13.1 Km)

Llegir més...

Celler Aymar Vitivinícoles

Vimbodí i Poblet (a 14.1 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 24 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 25 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 22.7 Km)

Llegir més...

Càmping Capfun Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 8.8 Km)

Llegir més...

Càmping Prades Park

Prades (a 4.4 Km)

Llegir més...

Hotel rural - Xalet de Prades

Prades (a 3.6 Km)

Llegir més...

Càmping La Llosa

Cambrils (a 23.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 4 entrades dobles al Centre d'Interpretació de la…

Llegir més...

Casa Batlló presenta 'Una nit d'Hivern', una experiència nocturna…

Llegir més...

Experiències

Visita guiada a la Séquia Major de Vila-seca

Llegir més...

Calendari d'Activitats al Museu de l'Art Prohibit

Llegir més...

Agenda

Pessebre de Sorra de la Pineda (Vila-seca)

08/12/2024 - 06/01/2025

Llegir més...

Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles

06/01/2025 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!