Ruta pel Camí de Ronda de Roda de Berà

Compartir
Ruta pel Camí de Ronda de Roda de Berà

El Camí de Ronda de Roda de Berà és una ruta de dificultat baixa d'uns 9 quilòmetres de recorregut que us descobrirà entorns màgics del municipi.

De la Plaça de la Sardana a Mas Roig

Partim des de la Plaça de la Sardana, a l'esquerra el carrer Nou, un dels carrers del poble que encara conserva les vistes al mar. Passem per la font, un racó concorregut per a xerrar i prendre la fresca. Arribem a la primera rotonda de l'avinguda Sant Jordi, la porta d'entrada al nucli del poble; passem pel carrer Tarragonès fins arribar al pont de l'autopista. Només creuar-la, girem a l'esquerra pel camí de Sant Salvador.

Caminem paral·lels a l'autopista. Durant un bon tros de camí, a la dreta, anirem veient tota mena d'arbres, des d'una una finca amb múltiples fruiters fins un camp d'oliveres. Veiem un molí de vent groc i passem per una granja de pollastres amb cavalls, el magatzem municipal, una casa abandonada a mig fer.

Sense deixar el camí asfaltat, arribem a la urbanització de Mas Roig. Hi entrem pel carrer Torredembarra i creuem la Nacional 340 pel túnel subterrani, entrant a Berà. 

De Mas Roig al Roc de Sant Gaietà

Ens dirigim cap al mar pel carrer Ponferrada. A l'esquerra veiem un àrea comunal plena d'arbres i plantes distribuïts en diverses zones; travessem el carrer Reina Fabiola i enfilem l'avinguda de Bonastre i arribem a la Plaça del Cantàbric, adornada per uns curiosos arbres amb exòtiques flors que es coneixen amb el nom de "pelucos". Allí es troba l'església de Sant Llorenç.

Creuem la via del tren pel pas subterrani; arribem a la tranquil·la Plaça del Mediterrani, prop del mar. Girem a la dreta per a internar-nos en els jardins del Roc de Sant Gaietà on trobem El Cupot, una pintoresca roca foradada per la qual penetra l'aigua especialment en dies de mar brava. Dins el Roc també podem visitar el Centre Cívic “La Roca Foradada” on podem veure el museu de la Radio Luis del Olmo (exposició permanent de ràdios donades pel Sr. Lluís del Olmo). 

Del Roc de Sant Gaietà a l'Ermita de Berà

Sortim del Roc i prenem el passeig marítim, el camí de Ronda, que uneix el Roc amb l'ermita de Berà. Veiem la petita platja dels Capellans i la Roca Plana, fins a arribar a les escales que condueixen a l'ermita de la Verge de Berà que va ser objecte d'una apassionada defensa popular quan els gestors de la residència volien convertir-la en centre de culte privat. Cada dilluns de pasqua es celebra un aplec de sardanes amb un dinar de germanor a la qual acudeix una gran quantitat de veïns. L'ermita, per la seva situació i el seu entorn, és un lloc que, per si sola, mereix una visita. 

De l'Ermita de Berà a l'Arc de Berà

Sortim de l'ermita de Berà i ens dirigim al carrer del mateix nom després de passar per sota de les vies del tren, girem a la dreta, caminem paral·lels a les vies en un carrer de pujada. Seguim pel carrer Mallorca, a l'esquerra, i baixem fins arribar a la Plaça d' Espanya amb els seus característics pins. Al costat de la plaça, en una petita zona recreativa, podem admirar l'alzina centenària més antiga del terme municipal.

Des de l'alzina centenària, pel carrer Bèlgica i la nova Avinguda d'Europa, arribem a l'Arc de Berà, construït a la via Augusta, al segle I abans de Crist, en honor de l'emperador August i sota el mandat de Luci Licini Sura. Consta d'un sol arc i dues pilastres corínties a cada costat i té una alçada de 2,28 m. La seva estabilitat és una de les seves característiques més importants, abans era 1,5 m. més alt amb grans pedres situades a la part superior, que amb el temps van caure. Durant la guerra civil, el cap del Front Popular va intentar volar l'Arc per impedir l'avanç de l'exèrcit, però solament va obrir forats i afortunadament va seguir en peu. L'any 2001 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 

De l'Arc de Berà a la Plaça de la Sardana

Al costat de l'Arc hi trobem l'antiga masia de Can Piles, avui en ruïnes, però que gràcies a elles, pot endevinar-se l'esplendor que va tenir en la seva època. L'entrada de xiprers, encara impressiona quan hi passeges. Darrere de la casa es conserva una alzina centenària, els safareigs i una sínia. Sortim de la finca i ens internem al bosc; tornem a veure el molí de vent, ara més a prop. Després girem a l'esquerra per prendre el camí de Berà. Passem pel magatzem Virgili, seguint el camí asfaltat arribem de tornada al pont de l'autopista, a l'entrada de Roda i d'aquí, pel mateix camí, al punt de partida.

Font: Ajuntament de Roda de Berà

Aqualeón Water Park

Albinyana (a 5.4 Km)

Aqualeón Water Park, que té una superfície de 80.000 metres², compta amb…

Llegir més...

OdySea - Centre de Busseig - Diving Center

Torredembarra (a 7.1 Km)

Passa un dia divertit amb nosaltres coneixent el món aquàtic! Gaudeix del…

Llegir més...

Golf Costa Daurada

El Catllar (a 11.6 Km)

El Golf costa Daurada és un camp de 18 forats par 72…

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 5.7 Km)

Espectacular balneari situat a prop del mar per gaudir de l'entorn marítim…

Llegir més...

On menjar

El Refugi

Valls (a 19.1 Km)

Restaurant de tracte familiar on l'especialitat és el calçot i es fan…

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 29.6 Km)

Gaudeix d'una cuina innovadora, amb productes locals de proximitat i de gran…

Llegir més...

Hotel Gran Claustre

Altafulla (a 8.3 Km)

Situat al centre històric medieval d'Altafulla, declarat bé cultural d'interès nacional. Disposa de…

Llegir més...

Gavina Camping Village

Creixell (a 3.5 Km)

Benvingut a Yelloh! village Gavina. Situat a primera línia de mar, a…

Llegir més...

Càmping Arc de Barà

Roda de Berà (a 1.9 Km)

Arc de Barà és un càmping molt familiar a 50 metres de…

Llegir més...

Camping Las Palmeras

Tarragona (a 13.1 Km)

Descobreix el Càmping Las Palmeras on podràs gaudir, des de primera línia…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 4 lots de samarretes de Carros de Foc

Llegir més...

Submergeix-te en la Setmana de la Pedra Seca aquest 2023!

Llegir més...

Propostes

Visites guiades a la desembocadura del riu Foix

Llegir més...

Visita guiada al Conjunt Monumental de Centcelles

Llegir més...

Agenda

Encesa de les llums de Nadal a Sant Just Desvern

02/12/2023

Llegir més...

Nits de Jazz & Soul amb sopar a Mas Ravetllat Pla

02/12/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!