Ruta observatoris astronòmics de Catalunya

Compartir
Ruta observatoris astronòmics de Catalunya

Mirar el cel mai no ha estat avorrit, no hi ha ni un sol dia que trobem els núvols en la mateixa posició, observem amb claredat totes les estrelles o la lluna resplendeixi per igual. A Catalunya ens agrada mirar al cel, i no només a nivell meteorològic, que també, sinó per entreveure l'Univers que hi ha més enllà dels núvols, i sobre el qual en desconeixem encara tantes i tantes coses!

Des de temps immemorials, els éssers humans hem sentit la necessitat de mirar el firmament i donar resposta a les preguntes que se'ns plantejaven. L'astronomia, la ciència que des de fa mil·lennis estudia l'univers i els cossos celestes o astres, neix amb aquesta intenció. A partir d'aquest punt van sorgir els observatoris astronòmics, creats per la recerca, la formació i la divulgació en l'àmbit astronòmic.

A Catalunya trobem una gran oferta d'observatoris astronòmics repartits pel territori, alguns d'ells, situats en indrets que gaudeixen d'unes condicions excepcionals d'observació astronòmica, o el que és el mateix, zones acreditades amb el segell Starlight, avalat per la UNESCO i que mesura, entre altres paràmetres, la transparència del cel, la seva lluminositat i l'anomenat "seeing", és a dir, l'efecte distorsionador de l'atmosfera sobre les imatges dels objectes.

El Pirineu, la serra del Montsec, les Gavarres i l'Alt Empordà són algunes de les zones que gaudeixen d'aquesta apreciada acreditació. Per tant, són zones on hi ha forces punts d'observació astronòmica, a les quals també s'hi sumen comarques com el Berguedà, el Bages o l'Osona. Si el que busqueu és un pla fet a la vostra mida, sempre podeu escollir un punt del mapa considerat com a punt d'observació astronòmica, arribar-hi amb el cotxe i deixar-vos seduir pel cel. En aquests casos és molt important mirar prèviament la situació meteorològica i agafar roba d'abric per no passar fred durant l'observació.

A continuació recorrerem el país cercant els observatoris astronòmics més impressionants per conèixer com és la nit a través dels telescopis més potents, i gaudir d'activitats i tallers pensats per aprendre amb tota la família. 

Parc Astronòmic del Montsec

Ruta observatoris astronòmics de CatalunyaLa Serra del Montsec, situada al Prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels indrets que mostren unes condicions d'observació astronòmica excepcionals tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. Hi podreu gaudir de l'Ull del Montsec 3D, un planetari multimèdia 3D digital amb una cúpula mòbil de 12 metres de diàmetre que us deixarà amb la boca oberta. També hi trobareu el parc de telescopis, on observareu els objectes més destacats de la nit: la Lluna, els planetes, les nebuloses... 

Observatori de Pujalt 

Ruta observatoris astronòmics de CatalunyaL'Observatori de Pujalt, gestionat per la Fundació Ernest Guille i Moliné, té el principal suport de l'Ajuntament de Pujalt. Els principals objectius de l'Observatori són fer difusió i didàctica de la ciència i realitzar investigació científica. Això es porta a terme realitzant cursets de meteorologia i astronomia per a escoles i adults, observacions astronòmiques per al públic en general amb explicacions complementàries d'astronomia, xerrades entorn a la ciència i també al voltant de l'energia.

Observatori del Garraf 

L'equip de l'Observatori Astronòmic del Garraf ofereix al llarg de l'any un seguit d'activitats d'Astronomia assequibles a tots els públics. Representen per a molts, el primer contacte amb la pràctica d'observació astronòmica. De forma amena i didàctica aprendrem a observar el cel, a interpretar els seus moviments bàsics i a identificar els astres. Resoldrem dubtes, preguntant sobre aquelles qüestions que sempre ens han intrigat: saber orientar-nos en el cel, distingir les estrelles dels planetes,

Les sessions de divulgació s'ajuden d'un modern planetari digital Digitarium una eina de simulació que ens permetrà recórrer el cel des de l'antiguitat al futur, des dels horitzons del Garraf als de qualsevol altre lloc de la Terra!

Observatori Astronòmic d'Albanyà 

Ruta observatoris astronòmics de CatalunyaL'Observatori d'Albanyà està completament automatitzat i compta amb un equipament astronòmic d'última generació, entre ells el telescopi més gran de la província de Girona. Les seves avançades instal·lacions permeten des de la divulgació de l'astronomia, per al públic no iniciat, fins a la investigació científica, per als astrònoms professionals.

Una de les activitats més exclusives de l'observatori són els batejos astronòmics nocturns,  una experiència sensorial única. Es tracta d'un recorregut audiovisual pel firmament adaptant el contingut del bateig astronòmic a les circumstàncies meteorològiques del moment i, a l'època de l'any en què ens trobem perquè l'experiència sigui del tot enriquidora.

L'Observatori Astronòmic les Gavarres 

Ubicat a la última planta del Santuari dels Àngels de Girona, aquest espai neix amb la intenció d'apropar el món de l'astronomia i l'observació astronòmica a tothom qui tingui curiositat per aprendre sobre aquesta meravellosa ciència. Hi trobem el planetari inflable un recurs didàctic que ens serveix per apropar l'Astronomia als més petits, però també als que no ho són tant.

Observatori Astronòmic de Castelltallat 

Situat en una zona despoblada entre el Bages i el Solsonès, la situació de l'Observatori, a poc menys de 1000 metres d'alçada i allunyat de qualsevol nucli urbà, fa que esdevingui un lloc privilegiat per a la observació del cel. Hi podreu explorar l'Univers en família, en companyia d'amics, amb la parella, o sols.

Observatori Astronòmic Món Natura Pirineus 

Ruta observatoris astronòmics de CatalunyaUbicat en el bonic paratge de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, MónNatura Pirineus és un centre que disposa d'unes instal·lacions úniques als Pirineus que permeten al visitant fer vida a l'alta muntanya i descobrir els seus atractius, entre ells el seu cel.  A partir de l'observatori astronòmic podreu fer una mirada al Cosmos d'una singularitat excepcional gràcies a l'absència de contaminació lumínica i atmosfèrica.

 

 

  

CENTRE ASTRONÒMIC DEL CASTELL DE LLADURS 

Situat en un castell medieval amb més de 1.000 anys d'història. El Centre Astronòmic del Castell de Lladurs permetrà a totes les persones visitants acostar-se a l'astronomia i gaudir amb la observació dels estels des d'un punt amb molt bones condicions de foscor nocturna.

El centre disposa de dos telescopis. El primer és un potent telescopi astronòmic per observar la lluna, planetes, galàxies i nebuloses. El segon és un telescopi específic per l'observació segura del Sol i permet observar les taques solars, les protuberàncies solars i les ejeccions de massa coronal quan es produeixen.

Centre Astronòmic del Castell de Lladurs

Lladurs (a 1.1 Km)

Llegir més...

El Tren dels Llacs

Llegir més...

Garraf Turisme

Llegir més...

Muntanyes de la Costa Daurada

Llegir més...

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 2.2 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant El Jardí

Sant Llorenç de Morunys (a 12.2 Km)

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 12.8 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 12.6 Km)

Llegir més...

Les Corts de Biosca

Sant Mateu de Bages (a 10 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Grau, Fundesplai

Cubelles (a 2.2 Km)

Llegir més...

Casa Rural Mas Masaller

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (a 11.6 Km)

Llegir més...

Let's Holidays Castelldefels

Castelldefels (a 14.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 4 lots de samarretes de Carros de Foc

Llegir més...

Guies d'Arrel, natura sense barreres

Llegir més...

Experiències

El Tió a la granja de Llet Nostra

Llegir més...

Gimcana Familiar amb Guia Girona Gemma

Llegir més...

12 €

Agenda

Cicle de Caminades Saludables a Guardiola de Berguedà

23/12/2024 ...

Llegir més...

Viu el Nadal a Alfarràs!

23/12/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!