Ruta dels oficis a l'Alt Urgell

Compartir
Ruta dels oficis a l'Alt Urgell

 

Aquesta és la Ruta dels Oficis antics la qual a través d'una xarxa de museus pertanyents a la comarca de l'Alt Urgell podreu experimentar com han canviat les professions i conèixer la vida quotidiana dels habitants dels Pirineus.

Així doncs, per molt que s'evolucioni, s'adoptin innovacions tecnològiques ...  la Ruta dels oficis permet fer una ullada al passat i recordar el punt de partida dels oficis catalans.

Els temps canvien i les maneres de fer i hàbits de les persones també. Antigament, tot era més limitat. I la població sobrevivia aprofitant tots aquells recursos que es trobaven al seu entorn més proper. Fins i tot, els oficis amb els que els habitants ocupaven les seves vides eren caracteritzats per les riqueses del propi territori, les quals, també, influïen, en certa manera, al seu comportament social.

A Catalunya, al llarg de seu territori i de la seva història, s'hi han desenvolupat un gran nombre d'oficis diversos. I avui dia podem gaudir d'una ruta que en permet recordar alguns d'aquests.

Una ruta, nou museus

Museu de la viny a Pont de BarL'Alt Urgell és una comarca lleidatana de tradició agrícola i ramadera, la qual ha esdevingut una de les principals productores de llet de Catalunya ja que compta amb grans explotacions bovines en el seu  territori.

Però anys enrere hi predominaven oficis, lleugerament, diferents.

El pas del riu Segre per la comarca va permetre el desenvolupament de l'ofici de Raier. També, la seva flora i entorn natural van ser elements essencials per  a l'existència de la professió de Trementinaire.

Així com d'altres com la pagesia, els fariners, els teixidors....

La Ruta dels oficis plantejada dóna a conèixer tots aquests oficis, i alguns altres,  mitjançant nou museus etnogràfics que  permeten entendre l'estil de vida de la població muntanyenca del Pirineu en cada un dels seus contextos.

Aquests museus es troben ubicats en diverses poblacions; Coll de Nargó, Josa i Tuixént, Arsèguel, Calbinyà, Pont de Bar i Montferrer i Castellbò.

Els visitem? 

A contracorrent

Museu dels raiersEnlloc d'aprofitar la corrent del riu Segre, com feien els antics Raiers, viatjarem a contracorrent i iniciarem la ruta al municipi del Coll de Nargó.

Cal dir que Coll de Nargó va ser una de les localitats més importants pel que fa els raiers. 

Possiblement, per aquest motiu, en aquest municipi s'hi troba ubicat el museu dels Raiers, el qual acull un gran nombre d'elements, eines i instruments relacionats amb aquest antic treball.

Aquest es troba instal·lat a l'antiga capella del Roser ja que aquesta era la patrona dels raiers, almenys en aquesta localitat.

L'ofici de Raier era molt dur i perillós ja que transportaven amb la força de la corrent del riu troncs perquè  les comunicacions, llavors, eren molt pèssimes i no es podia fer d'altra manera.

Alhora, aquests troncs complien amb la funció d'embarcació.

Com a curiositat indicar que l'últim rai que va descendir pel riu va ser l'any 1932.

Tanmateix, encara existeixen oportunitats per contemplar aquesta tradició. Cada any en aquest poble, cap a mitjans d'agost, es realitza una baixada de raiers acompanyat d'una representació de tot el procés que implicava aquest ofici.

La trementina i les seves particularitats curatives

Museu de les trementinairesL'ofici de Trementinaire també fou molt important i popular en aquesta comarca, tant que encara es recorda amb la celebració de la Festa de les Trementinaires al mes de maig al municipi de Josa i Tuixént.

Les Trementinaires eren dones que residien a la vall de la Vansa i que posseïen grans coneixements de les propietats curatives de les plantes.

Aquestes elaboraven Trementina i recollien altres herbes per, posteriorment, fer remeis i vendre'ls a les viles i grans ciutats.

La Trementina, concretament, s'elabora amb resina, principalment, de pi roig, la qual una vegada purificada servia per apaivagar el dolor, els torcements i els cops.

Es poden conèixer més detalls d'aquest ofici al museu de les Trementinaires ubicat al municipi de Josa i Tuixént.

Tèxtil, música i pagesia

Arsèguel

De camí al museu del pagès de Calbinyà us recomanàvem realitzar una parada al municipi d'Arsèguel on hi trobareu el museu de l'acordió i la fàbrica de llanes.

Es diu que l'acordió diatònic s'introduí  a la cultura catalana com a conseqüència del trasllat temporal d'uns pagesos i pastors del Pirineu a França l'any 1880 on, possiblement, van aprendre a tocar a aquest instrument.

De passada a Calbinyà (Valls de Valira) ens trobarem amb el museu de la Vinya i el Vi de muntanya que es troba al municipi de Pont de Bar.

Aquest conreu tingué una gran importància a la comarca.

En aquest museu s'aprofundeix en el conreu de la vinya a l'Alt Urgell, les característiques de la plantació i el procés d'elaboració del vi.

La Farinera de Montferrer

Antiga farinera de Montferrer

Per últim, finalitzarem la ruta al municipi de Montferrer i Castellbò per tal de visitar-hi l'antiga farinera de la Trobada.

La farinera la construïren un grup de pagesos residents a Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall l'any 1911 beneficiant-se del salt de l'aigua d'un antic molí que es trobava allà edificat.

La farinera va moldre cereals fins a l'any 1963.

Aquesta es divideix en quatre pisos i en conserven, encara, les 26 màquines que s'accionaven amb l'energia hidràulica. També, a la recepció de la fàbrica s'hi ha instal·lat una agrobotiga en la qual s'hi comercialitzen productes artesans elaborats a la comarca.

Les Homilies d'Organyà

Museu de les Homilies d'OrganyàNo només a l'Alt Urgell es troba el llegat d'alguns dels oficis més antics de Catalunya sinó que també fou en aquesta comarca on es trobà el document literari més antic escrit en llengua catalana, les Homilies d'Organyà.

Aquestes foren descobertes l'any 1904 a l'església de Santa Maria de la localitat d'Organyà.

Per aquest motiu, en aquest municipi s'hi ha instal·lat una exposició permanent sobre les Homilies que us recomanem visitar.

Museu de les Trementinaires

Josa i Tuixent

Llegir més...

Espai Natura Muntanya d’Alinyà

Fígols i Alinyà (a 9.8 Km)

Llegir més...

Casa de la Vall

Andorra la Vella (a 14.6 Km)

Llegir més...

Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà

Montellà i Martinet (a 6.8 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant El Jardí

Sant Llorenç de Morunys (a 10.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Font Freda

Castellar del Riu (a 23.3 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga (a 27.2 Km)

Llegir més...

Menjars per emportar Boca a Boca

Berga (a 27.2 Km)

Llegir més...

Càmping Gran Sol

Montferrer i Castellbò

Llegir més...

El Racó de Cal Maró / Molí del Pau

Montferrer i Castellbò (a 7 Km)

Llegir més...

Càmping Oliana

Oliana (a 11 Km)

Llegir més...

Cerdanya EcoResort

Prullans (a 10.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 6 entrades per una visita familiar a la Granja - Escola…

Llegir més...

Les millors idees de regals originals per als nens aquest Nadal!

Llegir més...

Experiències

Escape Experience - EscAPPe Llançà!

Llegir més...

Gravel al Vallès Oriental, Ciclisme d'Aventures

Llegir més...

Agenda

Nadal a la Palma d'Ebre

23/12/2024 ...

Llegir més...

Gaudeix del Nadal a Mollet del Vallès!

20/12/2024 - 23/12/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!