Ruta del Modernisme de Gaudí

Compartir
Ruta del Modernisme de Gaudí

El Modernisme, la forma catalana de l'Art Nouveau, va tenir com a màxim representant d'aquest estil a Barcelona a Antòni Gaudí.

En aquesta ruta repassarem els llocs emblemàtics d'aquest gran arquitecte a Barcelona i els no tan coneguts però igual d'importants per entendre bé qui era aquest personatge i quina va ser la seva obra a la capital catalana.

Antòni Gaudí, el gran mestre

Antoni Gaudí, modernista (Barcelona)Nascut a Reus el 1852 i mort accidentalment atropellat per un tramvia a Barcelona l'any 1926, Gaudí va estudiar arquitectura a aquesta mateixa ciutat en ple moviment renaixentista, cultural i econòmic.

Ell era un home de profundes arrels i conviccions cristianes, amb un gran sentiment patriòtic per Catalunya i amb algunes reminiscències de romanticisme però, a la vegada, volia innovar i passar a la història contemporània. 

Cal destacar la seva figura com a personalitat destacada del món barceloní de l'època i els adeptes i admiradors que tenia entre la burgesia catalana, fet que li va valer el mecenatge d'Eusebi Güell, que marcarà en gran part la seva obra.

La seva arquitectura eclèctica basada en les formes de la natura tant en els exteriors com interiors és ara una obra reconeguda i premiada per diferents comunitats i organismes internacionals.

Primera parada: Ciutat Vella

Seguint el recorregut de l'anterior ruta modernista, començarem el recorregut gaudinià molt a prop de les Rambles.

Al Carrer Nou de la Rambla, hi trobem el Palau Güell, construït entre l'any 1886 i 1888 i declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 1984. Aquesta construcció va ser un dels projectes més importants encarregats per Güell a Gaudí. Es tracta d'una espectacular mansió amb una gran abundància de l'art decoratiu.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Palau Güell (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Es caracteritza per fusionar art gòtic i art musulmà i tenir com a protagonista indiscutible el ferro forjat. A la façana s'hi poden observar les quatre barres de la senyera, símbol de patriotisme català de la família Güell.

Dins de l'edifici, és important destacar l'ús del maó al soterrani (antigues cavallerisses) i de la volta catalana com recurs arquitectònic.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Palau Güell (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

En creuar les Rambles, s'arriba a la Plaça Reial, on es poden veure fanals (1879) del mateix arquitecte que acompanyen la Font de les Tres Gràcies.

Segona estació: L'eixample  

Al Carrer Casp número 48, hi trobem la Casa Calvet (1898-1900), encarregada per la família d'empresaris tèxtils Calvet. Aquest edifici, que a primera vista no sembla de Gaudí, és una obra amb detalls barrocs en el seu interior. A les seves oficines de comptabilitat, gerència i sales de juntes s'hi pot menjar ara en un fantàstic restaurant de cuina actual, el Restaurant Casa Calvet.

Anant cap a muntanya, al Passeig de Gràcia, trobem la Casa Batlló (1904) immersa en la “Mançana de la Discòrdia”. Aquesta casa, el teulat de la qual recorda les escames d'un peix, és una versió condensada del deliri constructiu de Gaudí. Cada detall ornamental té un especial interès: cada reixa forjada, cada vitrall, cada mosaic de ceràmica han estat tractats d'una manera especial i tot plegat conforma un mosaic que provoca moltes i diverses sensacions al veure'l. L'obra va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO l'any 2005.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Casa Batlló (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Si continuem pujant per Passeig de Gràcia, trobarem un altre edifici emblemàtic de l'obra gaudiniana: la Casa Milà (1905-1910). Aquest bloc de cases, que també va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO l'any 1984, va ser encarregat per la família Milà i va ser considerat al principi, com un gran bloc de pedra. D'aquí el seu nom vulgar de "La Pedrera". Aquesta casa és especial per la seva aura misteriosa i pels diferents colors que té amb la llum dels diferents moments del dia. A part, cal remarcar tots els detalls simbòlics que conté, inclosos també al terrat on podem passejar entre les xemeneies - soldat, els arcs que recorden a l'art romànic i trencadissos.

Ruta del Modernisme de Gaudí

 Casa Milà - La Pedrera (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Continuant recorrent obres del geni de la ciutat, arribem a l'edifici que, probablement, ocupa més portades de guies turístiques de Barcelona: la Sagrada Família (1882-?). Poques coses noves es poden dir d'aquesta construcció en curs la cripta de la qual juntament amb la Façana de la Nativitat van ser declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat el 2005.  

Ruta del Modernisme de Gaudí

Sagrada Família (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Aquest és el punt turístic més visitat de Catalunya amb un recompte de 3 milions de visitants anuals durant els darrers anys. El seu estat inacabat fa que molts hi tornin per veure la seva evolució. Molts diuen que la Sagrada Família és la Bíblia convertida en un edifici, ja que en ell s'hi projecten molts dels passatges del llibre sagrat.

El que no es pot negar és que aquest edifici marca i marcarà per sempre l'Skyline de la ciutat de Barcelona i que la seva il·luminació nocturna li dóna un aire encara místic i especial.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Sagrada Família (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Tercera estació: altres obres gaudinianes a la ciutat

Al barri de Gràcia, enmig de carrers estrets i lleugerament costeruts, hi trobem la Casa Vicens, construïda entre els anys 1883-1888 i declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO el 2005. Destaca l'ús de la línia recta, la ceràmica decorativa o el ferro forjat de l'entrada de l'edifici. Aquesta va ser una de les primeres obres de l'arquitecte.

A la part més alta de la ciutat, en un turó que abans era més conegut com “la muntanya pelada” podem visitar el gran Parc Güell (1900-1914), projecte de barri residencial per Gaudí, on s'havien de construir un conjunt de cases per a burgesos. El projecte imitava l'estil de la classe aristòcrata a Anglaterra que vivien en les anomenades ciutats jardí: eren vivendes situades al mig de la natura, en un espai totalment pensat per a que les persones que hi visquessin poguessin fer una vida social totalment plena dins del recinte. Desafortunadament, el projecte no va triomfar i només s'hi va construir una de les cases, la casa mostra, on Gaudí va viure els últims anys de la seva vida i on ara es pot visitar la Casa-Museu Gaudí.

Al parc també hi trobarem la famosa escultura del drac, la plaça que s'aixeca sobre un una sala hipòstila i des de la qual hi ha unes vistes de la ciutat que no us podeu perdre o els pavellons de l'entrada, tot acompanyat del famós trencadís de ceràmica per tot arreu. El Parc Güell va ser inscrit a la llista de Patrimoni Mundial de la Humanitat l'any 1984.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Parc Güell (Antoni Gaudí)

Des del Parc Güell anem fins a la Torre Bellesguard o Casa Figueres (1900-1909), que Gaudí va dissenyar sobre d'un antic castell situat al peu de Collserola. És per això que l'edifici té l'aspecte de castell gòtic. Hi destaca la torre que acaba en forma cònica i amb la creu de quatre braços típica de l'arquitecte. Altre cop, en aquest edifici el maó torna a ser el protagonista.

Ens desplacem ara fins al Passeig Manuel Girona 55-57, on a l'entrada d'una zona residencial de la part alta de la ciutat, hi ha la calla de l'antiga Finca Miralles (1901-1902). La seva forma ondulada, la seva coberta de peces trencades de ceràmica i la creu de quatre braços feta de ferro forjat, fan que aquest lloc sigui inconfusiblement de Gaudí.

A la zona del Palau Reial, hi trobem els Pavellons Güell (1884-1887), a l'avinguda Pedralbes número 7. Es tracta de dos edificis en els que hi havia la casa dels porters de la família Güell i els estables de la finca. Aquests estan units per una gran porta de ferro forjat amb motius vegetals, un medalló amb la G de Güell i un gran drac.

Ruta del Modernisme de Gaudí

Pavellons Güell (Antoni Gaudí). Sergi Boixader

Per acabar, una altra gran obra arquitectònica de Gaudí: el Col·legi de les Teresianes (1888-1889), al Carrer Ganduxer números 85-105. Aquest edifici continua sent una escola i, per tant, les seves visites estan restringides als dissabtes i diumenges. El més destacable de l'edifici és el seu interior, basat en arcs parabòlics i la seva lluminositat.  

Palau Güell

Barcelona

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 1.3 Km)

Llegir més...

Gymkana Digital Turística

Barcelona

Llegir més...

Gimcanes GeoCats

Barcelona

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona

Llegir més...

Can Solé

Barcelona

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 1.3 Km)

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 2.2 Km)

Llegir més...

Ca l'Andreu Ecoturisme

Tiana (a 14.3 Km)

Llegir més...

Aparhotel Atenea Barcelona

Barcelona (a 4.1 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Santoi, Fundesplai

Molins de Rei (a 12.4 Km)

Llegir més...

Aparthotel Silver

Barcelona (a 3.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Les millors idees de regals originals per Sant Valentí!

Llegir més...

Sorteig: 4 entrades dobles al Centre d'Interpretació de la…

Llegir més...

Experiències

Club de lectura de la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona

Llegir més...

Descobreix les espècies invasores marines en família

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Sant Vicenç a Mollet del Vallès

22/01/2025 ...

Llegir més...

Festa Major de Sant Vicenç a Prats de Lluçanès

17/01/2025 - 22/01/2025

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!