Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Compartir
Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

En aquesta segona entrega de la Ruta del Cister us convidem a descobrir el monestir de Santes Creus i les seves contrades, riques en fauna y flora gràcies en gran part a la influència del riu Gaià, riu que ha marcat l'evolució històrica d'aquestes terres.

Tot transcorrerà a l'Alt Camp, una comarca amb un fort paper de la gastronomia i la cultura tradicional, la comarca dels calçots i els castells per excel·lència.

Entre castells i calçots: Valls

D'igual manera que a la resta de les comarques del Camp de Tarragona, a l'Alt Camp hi trobem una forta presència de Cellers cooperatius modernistes, les viles on en trobareu són: Valls, Cabra del Camp, El Pla de Santa Maria, Nulles, Bràfim, Vila-rodona, Aiguamúrcia, Santes Creus, Alió....

Començarem la ruta per Valls, la capital de la comarca. Aquest municipi està situat en un tradicional lloc de pas, entre Barcelona, Tarragona i Lleida, fet que li ha permès ser un important centre d'activitat comercial en diferents moments de la història. D'aquest llegat en resten edificacions interessants de visitar.

Primerament ens acostarem a la plaça de l'Ajuntament, anomenada, Plaça del Blat. Aquest indret és conegut com el bressol dels castells ja que és el lloc on s'hi enfronten les dues colles castelleres locals al llarg de la temporada.

L'edifici consistorial es manté des del 1595, no obstant s'ha sotmès a algunes reconstruccions al llarg del temps. Seguirem cap a l'església de Sant Joan construïda al llarg del segle XVI amb estil gòtic i que llueix un campanar de 74 metres d'altitud, el més alt d'entre les esglésies parroquials de Catalunya. La façana completa d'aquest només la podrem veure des del carrer de l'Escribania des d'on ens podrem endinsar al petit call jueu de Valls i encara hi trobarem algunes mostres de la seva estança a la ciutat.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

  Plaça de l'Ajuntament de Valls. Foto: Sergi Boixader.

Finalment us recomanem una visita a la Capella del Roser, situada al passeig de la Cort, molt interessant per les dues àmplies rajoles vidriades del seu interior que representen les batalles de Lepant i una ullada al monument als castells de Josep Busquets, ubicat al passeig dels Caputxins i que honora al fet casteller.

Per altra banda cal destacar la indicació geogràfica protegida del calçot de Valls, fet que converteix la ciutat en capital del calçot durant els mesos de novembre a abril. La celebració de menjars populars amb el calçot com a protagonista s'han estès arreu de la comarca i el secret de la salsa de romesco, par de l'essència d'aquesta tradició.

Racons de l'Alt Camp

Sortint de la capital trobarem d'altres indrets excel·lents repartits per la comarca. Si prenem la C-37 a Valls arribarem a Alcover, un municipi que ha integrat i conservat el pas de diversos estils de construcció al dia a dia de la vila.

Trobem restes medievals interessants com els portals de Sant Miquel i de la Saura, el convent de Santa Anna o l'església vella. Alhora també té un fort pes l'obra renaixentista de mà del mestre local Pere Blai, del que destacarem l'església nova, l'Ajuntament, Ca Cosme i l'Abadia. Tornant a la capital per la mateixa via i agafant la C-51 des de Valls arribarem a Alió, una petita vila de 400 habitant que conserva a la perfecció la seva estructura medieval, mantenint el castell, el pati d'armes i l'estructura de la muralla.

Seguint la mateixa carretera i desviant-nos a mà dreta, arribarem a Montferri una població encara més petita on hi ha el santuari dedicat a la Mare de Déu de Montserrat. Aquesta construcció d'estil modernista fou iniciada el 1925 per un deixeble de Gaudí, però no va ser fins el 1999 que se'n va finalitzar la construcció. És una autèntica joia visible des de diferents punts del territori del Camp de Tarragona.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Santuari a la Mare de Déu de Montserrat. Foto: Sergi Boixader

Un cop visitat el santuari podem fer camí cap al Monestir de Santes Creus aprofitant els paratges que ens proporciona el riu Gaià.

Pel riu Gaià fins al Monestir de Santes Creus

El riu Gaià va ser una frontera natural quan els musulmans ocuparen Catalunya, d'aquests fets històrics ens n'han quedat multitud d'edificacions mil·lenàries, torres i castells a ambdues conques a les que podreu accedir per camins de terra. Una d'aquestes magnífiques construccions és el Castell de Rodonyà, aixecat a la conca dreta del riu a pocs quilometres de Montferri, està en procés de restauració i permet apreciar l'estil de les construccions de l'època.

Però a més a més aquestes conques acullen vegetació i fauna molt específica, que no trobarem a gaire més indrets de Catalunya gràcies a la poca presència de l'home. A destacar-ne l'albareda de Santes Creus a la riba esquerra del riu que manté les espècies pròpies de vegetació de ribera, quasi exclusives a Catalunya.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Vistes del Castell de Rodonyà. Font: CC Alt Camp.

Un cop aquí ja tan sols caldrà creuar el riu Gaià per trobar el Monestir de Santes Creus, al terme municipal d'Aiguamúrcia, està perfectament habilitat per ser visitat, també amb guia si ens interessa.

EL Reial Monestir de Santes Creus

El Monestir de Santes Creus és un monestir cistercenc situat a la comarca de l'Alt Camp, entre mar i muntanya. La visita del monestir ens permetrà conèixer alhora una comarca amb un fort paper de la gastronomia i la cultura tradicional, la comarca dels calçots i els castells per excel·lència. s considerat un dels millors exemples de l'arquitectura cistercenca a la península Ibèrica i ha estat declarat Monument Nacional.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Reial Monestir de Santes Creus. Foto: JL

El monestir va ser fundat l'any 1158 per Ramon Berenguer IV i la seva esposa Peronella, com a monestir filial de Poblet. L'edifici principal del monestir és l'església, dedicada a Santa Maria, que destaca per la seva sobrietat i simplicitat, característiques de l'estil cistercenc. L'església té una planta de creu llatina amb tres naus i una capçalera amb un deambulatori i capelles radials.

Una altra part destacada del monestir és el claustre, construït en estil gòtic, amb arcs apuntats i capitells decorats amb motius vegetals i animals. És un espai tranquil i recollit on els monjos cistercencs realitzaven les seves activitats diàries i de meditació.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Claustre del Monestir de Santes Creus. Foto: JL

Al llarg dels segles, el Monestir de Santes Creus va ser un important centre religiós i cultural. Va acollir una escola de gramàtica i retòrica, una biblioteca i diversos tallers artesanals. Durant l'Edat Mitjana i l'època moderna, el monestir va tenir un gran poder econòmic i territorial.

Tot i ser abandonat i parcialment destruït durant el segle XIX, el 1921 va ser declarat monument nacional i es vetllà per la seva restauració. És l'únic dels monestirs de la ruta del Cister que no té vida monàstica i per tant ens permet explorar-ne tots els racons esdevenint així per una estona, monjos de l'ordre del Cister.

Avui dia, el Monestir de Santes Creus es pot visitar i és una atracció turística important de la zona. Els visitants poden recórrer l'església, el claustre i altres espais del monestir, i descobrir la seva rica història i arquitectura. També s'organitzen exposicions i altres activitats culturals al monestir.

Cal destacar-ne els dos claustres, especialment el major, per la minuciositat dels capitells de les columnes, majoritàriament obra d'un constructor anglès. A més veurem els dormitoris, considerats d'una acústica extraordinària fet pel qual actualment és usat com a sala de concerts de música clàssica, a banda de la multitud d'estàncies perfectament conservades i construccions externes al monestir, com el palau reial o l'església romànica del Pla.

Ruta del Cister: Cultura, fauna i flora al voltant de Santes Creus

Galeria del claustre del Monestir de Santes Creus. Foto: JL##]

 Amb la seva església i claustre, ofereix als visitants la possibilitat de retrocedir en el temps i explorar la vida monàstica d'èpoques passades. És un lloc carregat de història i una visita obligada per als amants de l'art i la cultura.

El monestir forma part de la Ruta del Cister, juntament amb els monestirs de Poblet i Vallbona de les Monges. Aquesta ruta permet conèixer els tres monestirs cistercencs més importants de Catalunya i descobrir el seu llegat cultural i espiritual.

Pessebre Vivent Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès (a 10.6 Km)

Llegir més...

Granja Escola Corral de Neri

El Catllar (a 10.8 Km)

Llegir més...

Museu Apel·les Fenosa

El Vendrell (a 14.9 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santes Creus

Aiguamúrcia

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 21.1 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 24.9 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 23.5 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 20.3 Km)

Llegir més...

Càmping Santes Creus

Aiguamúrcia (a 1.3 Km)

Llegir més...

Gavina Camping Village

Creixell (a 13.7 Km)

Llegir més...

Camping Capfun Alba

Creixell (a 13 Km)

Llegir més...

Mas Baldrich / Petit Mas Baldrich

Querol (a 9.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Guies d'Arrel, natura sense barreres

Llegir més...

Submergeix-te en la Setmana de la Pedra Seca aquest 2024!

Llegir més...

Experiències

Visita guiada monumental per Montblanc

Llegir més...

10 €

Visita guiada en família "Explora Montblanc"

Llegir més...

10 €

Agenda

Festival de Poesia Vila de Gironella

21/11/2024 ...

Llegir més...

JazzTardor Lleida

21/11/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!