Ruta de les Esglésies amagades del Baix Vallès

Compartir
Ruta de les Esglésies amagades del Baix Vallès

A l'extrem meridional del Vallès s'amaguen quatre edificis singulars de l'arquitectura religiosa vallesana, les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès), Santa Maria l'AntigaSantiga (Santa Perpètua de Mogoda), Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac). Totes quatre van ser l'epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels quatre municipis, i llavors es transformarien en esglésies sufragànies.

La forta personalitat que tenen, però, ha aconseguit que llueixin avui dia amb esplendor enmig d'uns entorns agrícoles i forestals insospitats a la industriosa comarca vallesana. El Centre d'Estudis Molletans; el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (de Santa Perpètua); els Amics de Cabanyes (de Sant Fost) i l'Ajuntament de Montcada i Reixach, han creat la Ruta de les esglésies amagades que, un cop al mes, permet fer una visita comentada i gratuïta a cada un dels temples.

Santa Maria de Gallecs

r285_Gallecs_1La trobem anomenada per primera vegada l'any 1007, i serà parròquia independent fins al 1475, que passà a la parròquia de Sant Genís de Palau de Plegamans, fins l'any 1886, quan definitivament fou sufragània de Sant Vicenç de Mollet del Vallès.

La construcció és un clar exemple d'església romànica camperola. És de planta de creu llatina, d'una sola nau i braços molt curts; amb absis quadrat orientat a llevant i finestra de doble esqueixada de mig punt. Els braços del transsepte són molt baixos, també quadrats i amb sengles finestres, a banda i banda, de doble esqueixada i de mig punt. La porta a ponent, posterior a la construcció de l'església, té a sobre una finestra geminada. El paviment era de pedra medieval. 

En la seva reconstrucció ha aparegut paviment paleocristià dels segles V-VI, ceràmica romana, sepultures, dipòsit d'aigües sagrades i sitges per a gra.

Es pot visitar el 3r diumenge de mes, de 12 a 14h.

Sant Pere de Reixac

r285_Reixac_1És el llegat d'art romànic bastit per les primeres comunitats camperoles del territori, que vivien a la Serralada de Marina des del segle IX. És una fita visual del paisatge montcadenc des d'on s'obté una panoràmica espectacular de la muntanya de Montserrat.

El seu mil·lenni d'història ha estat atzarós: va ser construïda durant el segle X i consagrada a Sant Pere l'any 1048. Tot i ser un dels elements més antics del patrimoni cultural montcadenc, va haver de ser restaurada en ocasions diverses, especialment a causa de cremes i saquejos patits durant la guerra dels Segadors (1652) i la guerra civil espanyola. 

Es pot visitar el 4t diumenge de mes, de 10 a 12h.

Sant Cebrià de Cabanyes

r285_Cabanyes_1Situada al terme municipal de Sant Fost de Campsentelles, el 1504 va ser unida a la parròquia de Sant Fost com a sufragània. La primera notícia escrita data del 1113. Vers 1877 s'hi van deixar de celebrar misses; aleshores va ser tancada i va començar la seva decadència.

Cabanyes és una església romànica on es poden apreciar dues fases constructives: a la part nord es veuen carreus més petits i irregulars (segle XI?). L'absis es va esfondrar completament el 1962 i va ser reconstruït entre 1971 i 1984. D'aquesta esglesiola es conserva un frontal del segle XIV al Museu Episcopal de Vic i un retaule de finals del XV al MNAC de Barcelona. 

Es pot visitar tots els diumenges i festius, de 9 a 11h.

Santa Maria l'Antiga, Santiga

r285_esglesiaL'església de Santiga apareix per primera vegada a la història l'any 983 (segle X). Des d'aquesta data fins l'any 1847, el poble del qual era església titular s'anomenà Santa Maria l'Antiga. Des d'aleshores, l'antiga parròquia, avui coneguda com Santiga, s'incorporà al municipi de Santa Perpètua de Mogoda i la seva església va esdevenir sufragània de la parròquia dedicada a Santa Perpètua.

L'església actual de Santiga va ser construïda al segle XI i pertany a l'estil romànic llombard. Però sota els seus fonaments amaga una primera església preromànica (segles IX-X) construïda sobre l'antic espai de culte cristià primitiu.

Es pot visitar el 2n diumenge de mes, de 10.30 a 13.30h.

Podeu consultar el mapa de la ruta en el següent enllaç.

Font: Ajuntament de Mollet del Vallès

Sagrada Família

Barcelona (a 9.3 Km)

Llegir més...

Escape Room Aventurico

Barcelona (a 10.3 Km)

Llegir més...

Museu Abelló de Mollet del Vallès

Mollet del Vallès

Llegir més...

Born Bike Tours Barcelona

Barcelona (a 11.5 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 11.7 Km)

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 10.5 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 11.9 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 10.6 Km)

Llegir més...

Ca l'Andreu Ecoturisme

Tiana (a 4.4 Km)

Llegir més...

Càmping El Vedado

Vallromanes (a 4.6 Km)

Llegir més...

Let's Holidays Barcelona

Barcelona (a 10.7 Km)

Llegir més...

Generator Barcelona

Barcelona (a 9.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 10 entrades dobles per visitar el Pessebre de Parets…

Llegir més...

Un Most amb més cinema sobre el vi que mai celebrarà l'obertura…

Llegir més...

Experiències

Gravel al Vallès Oriental, Ciclisme d'Aventures

Llegir més...

Escape Room per famílies i amics. Descompte: "VUELTA10"

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Sant Martí a Altafulla

02/11/2024 - 17/11/2024

Llegir més...

Setmana de la Ciència a Camprodon

15/11/2024 - 17/11/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!