Ruta de l'Estació i el Mas de Nin a Roda de Berà

Compartir
Ruta de l'Estació i el Mas de Nin a Roda de Berà

Us proposem una bonica ruta per conèixer els entorns de Roda de Berà: L'Estació i el Mas de Nin.

De la Plaça de la Sardana a la Bassa de l'Avenar

Partim de la Plaça de la Sardana. Travessem la Plaça dels Pins fins arribar a la via del tren i desprès agafem el carrer de l'esquerra fins la plaça on es troba l'església de Sant Bartomeu. Baixem pel carrer de l'església, un dels carrers més antics del municipi on es poden admirar algunes de les portes més emblemàtiques del terme. Al final de carrer, a l'esquerra, arribem als antics safareigs públics (on avui dia hi resta una font).

Per darrera del mur dels antics porxos de cal Gassó, prenem la carretera vella de Bonastre; a la dreta trobem la sortida de l'antiga mina, que portava l'aigua des de Bonastre al molins i dels molins al l'hort del Senyor. Si continuem caminant, a la dreta veurem l'antiga fabrica de teixits. Sortim a la nova carretera de Bonastre, davant del polígon industrial de l'avenar. Creuem la carretera, agafem el camí asfaltat (deixant la serradora a la dreta) fins arribar al carrer de la Llum (la fàbrica Disano ens quedarà a l'esquerra). Un cop hem travessat el pont de l'autopista, trobem dos exemplars de lledoners. A continuació hi ha una finca d'ametllers dins la qual hi ha una barraca de pedra seca en molt bon estat de conservació.

A la dreta, hi ha una senyal que indica el camí cap al Mas de Nin. Seguint aquest camí a l'esquerra, trobarem l'hort del Senyor i, una mica més enllà, el castell i l'església de Creixell, que té un campanar obra de Jujol. A la dreta, lluny, veiem l'antiga estació, avui convertida en un restaurant i en procés de renovació per l'AVE.

Seguim fins arribar a la “Bassa de l'Avenar”, una bassa de pedra de cantera, datada del 1802 amb un arrabassador ben conservat i que a més d'emmagatzemar aigua, es feia servir també de safareig.

De la Bassa de l'Avenar a la font del Mas de Nin

Retrocedim 50 metres i agafem el camí de l'esquerra. Creuem el torrent sec de Bonastre i continuem el camí pel camp d'oliveres, seguidament girem a l'esquerra i tornem a passar paral·lels a l'autopista fins arribar a la carretera asfaltada que uneix Roda i Creixell per l'interior. Girem a la dreta i creuem el pont, on trobarem un encreuament de camins que ens du directament al Mas de Nin. Si volem fer un camí alternatiu, seguirem per l'esquerra de l'autopista, on trobarem l'encreuament de camins de Creixell, Roda i la Pobla de Montornés, continuem recte en direcció Roda. A la dreta, abans de passar el pont sobre la via del tren, trobem les runes d'una antiga masia anomenada la Masieta. Creuem la via de la línia Lleida – Valls i en un punt de la carretera que fa doble corba, trobarem, a l'esquerra, una antiga pedrera, de la que es va extreure la pedra per construir l'obra de conducció d'aigua a Mas de Nin.

Al costat de la pedrera surt un camí que condueix a la font de Mas de Nin, la única deu d'aigua del terme. El rec es troba en bon estat i prop de la font trobarem plantes d'hipèric per a curar les ferides.

De la font del Mas de Nin a la Plaça de la Sardana

Tornem pel mateix camí fins a la carretera i passem per l'antiga casa dels treballadors de RENFE. Hi ha una torre octogonal sobre la que està situat el dipòsit d'aigua que abastia les locomotores. En arribar a l'antiga estació veurem que en front hi ha un antic refugi de la guerra civil. Seguint pel camí de Mas de Nin, veiem a l'esquerra el Cururull, i a la falda de la muntanya, una barraca de pedra seca amb una cisterna al costat. Passem per sota de la via del tren i arribem a la masia.

Accedim per darrera i veiem el final de la conducció d'aigua, la bassa i un mèdol o pedrera en forma circular d'on es treia pedra per a construir. Mas de Nin fou la masia d'una gran finca datada al 1794. Compta amb una torre de vigilància medieval adossada, també aprofitada com a torre de defensa de la masia. Es tracta d'una torre rodona de 10 metres d'alçada, realitzada amb pedres sense treballar. Consta d'una planta baixa massissa, dos pisos i una terrassa que es comunica amb la masia pel primer nivell. Actualment està convertida en restaurant.

Tornem a Roda de Berà per l'antic camí de Bonastre, passant per la serradora i accedint al carrer del Pou, on es troba cal Gassó, una casa pairal que rebia l'aigua dels horts per una sèquia que encara es conserva i que travessa el torrent de cal Llorenç.

Font: Ajuntament de Roda de Berà

Estol Verd Celler (Orien-tast)

Rodonyà (a 11.7 Km)

Llegir més...

Pessebre Vivent Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès (a 3.8 Km)

Llegir més...

Granja Escola Corral de Neri

El Catllar (a 12.4 Km)

Llegir més...

OdySea - Centre de Busseig - Diving Center

Torredembarra (a 7.1 Km)

Llegir més...

On menjar

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 29.6 Km)

Llegir més...

Camping Capfun Alba

Creixell (a 3 Km)

Llegir més...

Càmping Arc de Barà

Roda de Berà (a 1.9 Km)

Llegir més...

Càmping Stel

Roda de Berà (a 2.1 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 5.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix el Pessebre Monumental de Parets del Vallès!

Llegir més...

Descobreix la Catalunya Autèntica al gener!

Llegir més...

Experiències

Joc Carabouille del càmping Alba

Llegir més...

Exposició "Tarraco/Mnat" al Tinglado 4 de Tarragona

Llegir més...

Agenda

Festa Major d'Hivern de Sant Sebastià a Fondarella

20/01/2025 ...

Llegir més...

Festa Major d'Hivern de Sant Sebastià a Monistrol de Montserrat

17/01/2025 - 20/01/2025 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!