Ribera del Riu Foix a Penyafort
Aquest és un itinerari circular de baixa dificultat que permet conèixer l'entorn del conjunt monumental del Castell de Penyafort dins l'espai natural protegit del Parc del Foix.
La ruta ens apropa al bosc de ribera que creix a la falda del castell i que, en tot moment, ressegueix el curs del riu Foix.
Situats davant la porta d'entrada al castell de Penyafort, iniciem la ruta pel camí asfaltat que voreja l'edifici. Després del primer revolt, deixem a l'esquerra el camí de Cal Pere Joan i uns 50m endavant agafem un trencall a la dreta que va resseguint el mur del recinte del castell i que ens portarà fins la riba del riu Foix.
Durant aquest tram veiem un paisatge vitivinícola i una bona panoràmica de la plana penedesenca amb la serralada prelitoral al fons. A mesura que ens acostem al riu trobem arbres de vegetació de ribera com freixes, oms i sobretot àlbers (albareda). Creuem el riu per sobre la passera i continuem per un sender entre la vegetació de ribera, ara en direcció contrària a la que anàvem, resseguint el marge dret del riu.
En aquest punt podem observar l'edifici del castell de Penyafort dalt la penya erosionada per l'efecte de l'aigua. Després de fer uns 460m riu amunt trobem el camí asfaltat que agafem cap a la dreta per arribar, de nou, davant el castell.
Durant tot el recorregut trobem senyalització vertical del Parc del Foix.
Castell de Penyafort
La part més antiga d'aquest conjunt arquitectònic és la torre circular, probablement datada del segle XII i que correspon a les restes de la casa natal de Raimon de Penyafort (1185-1275). A més d'aquesta torre medieval, el conjunt comprèn diversos edificis construïts a partir del segle XVII i que varen ser convent dominic fins a la desamortització de Mendizábal el 1836. A partir d'aquest moment l'edifici passà a mans de la família burgesa Puig i Llagostera que en feu la seva residència d'estiueig. Durant dècades han estat diversos els propietaris que han passat per aquest edifici fent-hi reformes i projectes varis, fins que l'any 2001 passà a ser de propietat municipal.
El riu Foix
El riu Foix té una llargada aproximada de 40 Km; neix a la serralada Prelitoral (prop de la Llacuna) a uns 900 metres d'alçada, travessa la depressió del Penedès i la serralada Litoral fins desembocar al mar prop de Cubelles. Al llarg del seu recorregut va rebent aigües de diverses rieres i torrents, tot i que el règim hídric és típicament mediterrani amb variacions estacionals acusades.
Al llarg del seu recorregut conserva espais humits de gran valor natural i ecològic, especialment a la zona de l'embassament a Castellet. Per aquest motiu l'any 1993 va gestar-se l'espai natural protegit del Parc del Foix, amb actualment més de 3.100 ha protegides, que vetlla per la conservació i millora dels valors naturals i patrimonials del territori.
El bosc de ribera: l'albareda i el canyissar
Durant el recorregut podem observar un bosc de ribera madur, on en destaca principalment l'àlber (Populus alba). Les albaredes ocupen la primera línia vora les aigües dels rius a les planes, allà on el nivell freàtic és sempre prou elevat. També hi veiem oms (Ulmus minor), plàtans (Platanus x hispanica) i freixes (Fraxinus angustifolia). Al sotabosc hi trobem altres plantes com esbarzers (Rubus ulmifolius), saücs (Sambucus nigra) o la vinca (Vinca difformis), que a la primavera floreix deixant el sotabosc tacat de blau.
Resseguint el marge dret del riu al tram sota el Castell de Penyafort hi trobem un canyissar prou considerable. El canyís (Phragmites australis) és una gramínia similar a la canya, però no tan alta i amb la tija molt més prima.
Els canyissars tenen una gran importància com a lloc de cria i refugi de nombroses espècies animals, sobretot d'ocells com l'ànec collverd, la polla d'aigua, el blauet, també amfibis com la granota verda i rèptils com la serp d'aigua o la tortuga de rierol.
És de vital importància mantenir l'ecosistema de ribera en bon estat ecològic per a la conservació de la fauna i la flora, així com garantir la continuïtat d'aquests ecosistemes com a corredors verds per a que vetllin per la preservació de la biodiversitat del territori.
Font: Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos
Què fer
Restaurant del Foment
Vilanova i la Geltrú (a 11.8 Km)Gaudeix d'una cuina mediterranea amb productes de proximitat i de temporada del…
Restaurant Can Martí
Cunit (a 15 Km)Vine al Restaurant Can Martí i gaudeix d'una cuina mediterrània amb els…
Nootka Kayak & Sup
Sitges (a 14.9 Km)Nootka Jayak & Sup t'ofereix diferents activitats i excursions guiades perquè descobreixis…
Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Vilafranca del Penedès (a 3.8 Km)El Museu Vinseum, fundat el 1934, aplega col·leccions relacionades amb el Penedès,…
On menjar
Bodega Miquel Jané
Font-rubí (a 11.5 Km)Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…
On dormir
Casa de colònies Can Grau, Fundesplai
Cubelles (a 14.6 Km)Descobreix Can Grau, Antiga masia vitivinícola del s. XIV situada en un…
Garrofer Green Camping
Sitges (a 13.9 Km)Vina a Garrofer Green Camping i gaudeix d'unes vacances úniques en un…
Let's Holidays Castelldefels
Castelldefels (a 27.1 Km)Oferim quelcom més que una estada... Let's Holidays t'ofereix un servei personalitzat…
Mas Baldrich / Petit Mas Baldrich
Querol (a 26.4 Km)Mas Baldrich és una masia típica catalana construïda durant el segle XIX,…