Les terres del vi del Priorat

Compartir
Les terres del vi del Priorat

Quan es referim al territori tarragoní del Priorat, inevitablement, també ho fem del seu vi. El Priorat és una comarca de petita dimensió reconeguda internacionalment i que ha esdevingut un referent vitivinícola.

La realitat actual d'aquest territori ens fa pensar en aquella popular expressió “al pot petit hi ha la bona confitura” ja que el Priorat no n'és una excepció. El paisatge, la gastronomia, la tradició, la seva gent, les pràctiques agrícoles... tot això són els ingredients que ofereix aquest territori amb personalitat i vi propi i que us convidem a descobrir.

Un territori que, possiblement, pel seu terreny abrupte, caracteritzat pels coneguts costers de Llicorella, ha mantingut la seva identitat al llarg dels anys i que, alhora, li ha permès obtenir uns vinsd'alta qualitat.

El vi, el producte que identifica el Priorat, recull tots els elements i caràcter d'aquesta terra. El vi, fruit d'un esforç conjunt i un equilibri entre la tradició i la modernitat, entre la tranquil·litat i el ritme, entre vinyes i cellers, entre l'home i la natura.

El Priorat és, doncs, un territori que no només és complaent d'observar sinó que també de tastar.

Falset, la capital del vi

Falset (Vinya Llach) (Ruta del vi del Priorat)Falset és la capital de comarca i també s'ha convertit en la capital del vi.

En aquesta població ens podem introduir en el món del vii comprendre la vinculació d'aquest amb la comarca del Priorat tot visitant el Centre d'interpretació de la Cultura del Vi del Priorat el qual es troba allotjat al Castell de Falset i que, per aquest motiu, és conegut, també, amb el renom del “Castell del Vi”.

La visita d'aquest espai permet obtenir una visió global de la comarca ja que a les seves dependències acull una maqueta del territori en qüestió i contrastar aquesta amb la vista “in situ” des del mirador que es troba ubicat a la segona planta del castell.

Celler cooperatiu de Falset (Ruta del vi del Priorat)També, a Falset es troba un altra icona significativa del món vitivinícola, la Cooperativa Agrícola. Aquesta, de visita obligada, data de l'any 1919 i ha esdevingut un dels cellers més representatius de Catalunya. La construcció d'aquest celler fou projectada per un arquitecte natal de la ciutat de Valls, Cèsar Martinell, que fou deixeble de Gaudí.

A l'interior d'aquest encara s'hi conserva alguna tina de fusta de l'època en que fou construït. També, les visites teatralitzades que s'hi desenvolupen ens traslladen en aquells temps i ens reconstrueixen quina era l'ebullició dins d'aquest espai.

Falset, com a bon amfitrió del vi, també acull la Fira del Vila qual és una mostra dels vinsde les Denominacions d'Origen de la comarca del Priorat. Aquesta es celebra, anualment, entre a finals d'abril i a principis del mes de maig.

Gratallops o “lloc grat als llops”

Gratallops (lloc grat als llops) (Ruta del Vi del Priorat)La comarca del Priorat ha sabut preservar la seva personalitat representada per l'homogeneïtat entre la natura i la cultura. Els municipis que aquesta acull, com Gratallops, són un exemple d'aquesta conservació.

Malgrat que l'origen del nom de la vila de Gratallops prové per ser considerat un territori que agradava als llops, actualment és reconegut com un altre dels municipis prioratins amb una important activitat vinícola.

El seu terme municipal acull diverses cooperatives i cellers que obren les seves portes al públic perquè es pugui aprofundir en el seu interior i poder entendre el seu “saber fer” en la producció d'un vi que resulta tan personal i proper.

La Cooperativa de Gratallops, creada l'any 1991, s'ha convertit en una vinícola aglutinadora de petites cooperatives locals pertanyents a les poblacions de Gratallopsel Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa unint els seus esforços per obtenir un vi de qualitat. Per aquest motiu, la cooperativa es coneix amb el nom de Vinícola del Priorat.

Per assolir una àmplia experiència vitivinícola, més enllà de l'interpretativa, és recomanable realitzar la passejada fins a l'Ermita de la Mare de Déu de la Consolidació que, des de dalt d'un turó, vigila el municipi i les seves vinyes i configura un espai pintoresc.

Escaladei, bressol dels vins del Priorat

Runes d'Escaladei (Ruta del Vi del Priorat)A Escaladei o Scala Dei, poble d'origen sarraí, és on es diu que nasqueren els vins del Priorat. D'aquesta creació se'n conserven, a més del vi, les ruïnes de l'antiga Cartoixa que fou la primera que es construí a la Península Ibèrica.

El monestir, de l'ordre de Cartoixa, fou construït pels monjos de Sant Bru provinents de la Provença. Aquests monjos trobaren al Priorat un territori singular de gran riquesa que els va permetre esdevenir el centre neuràlgic de l'activitat econòmica del territori; augmentaren la població, construïren molins i, el més important, van impulsar el cultiu de la vinya.

La construcció d'aquest monestir marcà l'origen dels vinsdel Priorat però també la creació de la comarca, la qual, llavors, era inexistent.

Els monjos van saber aprofitar les riqueses i qualitats del territori que homogeneïtzats amb el seu coneixement i passió pels licors els permeté elaborar vi. Aquests mateixos monjos cartoixans construïren una identitat a una terra deshabitada, el Priorat, que, encara avui dia, es manté viva.

Emblema de la Cartoixa (Monestir Escaladei)La llegenda d'Escaladei

Expliquen les veus populars que el motiu pel qual els monjos de Sant Bru van decidir ubicar la Cartoixa a l'actual terme d'Escaladei fou perquè es trobaren amb un pastor que els hi explicà que havia somiat que, en el lloc on ell pasturava el seu ramat, hi veia àngels que accedien al cel per unes escales que es trobaven repenjades en un pi que creixia en aquest espai.

Els monjos, havent tingut coneixença d'aquest fet, van interpretar que el què veia el pastor en els seus somnis era un senyal de Déu i que, per tant, havien de construir el petit claustre allí.

D'altra banda, aquesta llegenda també explica l'origen del nom d'Escaladei el qual el seu significat és “escala cap a Déu”.

El Priorat, sinònim de Vi

Porrera (Ruta del Vi del Priorat)És comprovat que tots els municipis del Priorat presenten la mateixa realitat. Tots ells ens donen a conèixer el seu caràcter vitivinícola i ens conviden a tastar i assaborir un dels seus productes més preuats, el vi.

Aquests, amb el pas dels anys, no han perdut la seva essència agrícola, ens al contrari. Amb la posada en valor del vi aquests han reforçat la seva identitat.

Així, el municipi de Porrera no n'és una excepció ni la resta de poblacions prioratines que no s'han citat però que mereixen el mateix reconeixement.

Porrera és un poble envoltat d'avellaners però també de vinya, especialment de vinyes de garnatxa i carinyena. En aquest s'hi troben ubicats diversos cellers que gaudeixen d'una gran popularitat. Fins i tot, el cantautor català Lluís Llach, que resideix en aquest municipi ja que és on nasqué la seva mare, hi ha muntat el seu propi celler.

Per tots aquest motius i altres que resten per descobrir, us recomanem que gaudiu d'aquesta proposta paisatgística i alhora gastronòmica, que sedueix per la vista a través de les seves muntanyes i costers de Llicorella i que atrau, finalment, pel seu gust.

 

Cellers Scala Dei

La Morera de Montsant (a 2.9 Km)

Llegir més...

Cooperativa de Cabacés

Cabacés (a 6.9 Km)

Llegir més...

Celler Masroig

El Masroig (a 7.7 Km)

Llegir més...

Museu de les Mines de Bellmunt el Priorat

Bellmunt del Priorat (a 3.9 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 22.2 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 23.5 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 26.4 Km)

Llegir més...

Hotel Celler Buil & Giné

Gratallops (a 1.2 Km)

Llegir més...

Hotel Sant Jordi

Montbrió del Camp (a 14.5 Km)

Llegir més...

Càmping Prades Park

Prades (a 12.4 Km)

Llegir més...

Hotel rural - Xalet de Prades

Prades (a 13 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Sorteig: Fundació Mona

Llegir més...

Propostes

Visita al molí + tast d'olis a la Cooperativa de Cabacés

Llegir més...

9 €

Bany de bosc - contacte amb la natura a l'Hotel Rural - Xalet…

Llegir més...

Agenda

Festival 'En Altres Paraules' al CaixaForum

08/05/2024 - 30/05/2024

Llegir més...

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

31/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!