Les Masies i els Refugiats a l'Ametlla del Vallès

Compartir
Les Masies i els Refugiats a l'Ametlla del Vallès

Aquest recorregut constitueix un passeig per les masies més importants i per la història de l'agricultura a l'Ametlla del Vallès, l'activitat econòmica que més ha transformat el territori. Ens introdueix, també, en la vida i les circumstàncies personals de molts refugiats de la Guerra Civil Espanyola que van trobar empar a les masies del poble, deixant-hi un testimoni històric.

La distància total de la ruta és de 6,3 km, amb un desnivell de 120 metres.

Temps aproximat: 2 hores i 15 minuts, dificultat baixa.

 

r218_cal_penedesCan Panedes

Masia d'important tradició agrícola que encara avui conserva aquesta activitat. Referenciada ja al segle XIII, en destaca una imponent era, construïda als anys 20 del segle passat. Durant la Guerra Civil va acollir diversos refugiats tot i que les referències escrites no n'han registrat el número. 

Can Planr218_plantadatada

Masia documentada des del segle XII. La part més antiga que es conserva és la cuina i data de l'any 1570. El portal adovellat, el rellotge de sol, la cuina amb llar de foc de grans dimensions –amb un centre de pedra de molino–, l'enorme menjador o les habitacions amb frescos a les parets –del segle XIX–, són alguns dels elements que evidencien la seva importància i poder històrics.

Destaquen, entre altres elements, la torre de planta quadrada que acull l'ala noble, construïda entre els segles XVII i XVIII; la gruta, que servia per a guardar en fresc els aliments; i les antigues cuines, que van servir per a acollir refugiats durant la guerra civil. 

Can Plandolit

Masia de gran majestuositat, referenciada, per primera vegada, l'any 1132. S'alça en una àrea dominada pels masos més poderosos de l'Ametlla –els Plantada, Plandolit i Draper. Conserva una part reduïda del nucli original, dels segles XII i XIII.

La major part de l'edifici actual correspon al segle XVII, quan es va realitzar l'ampliació més important de la casa –que es va anar consolidant fins a mitjans del segle XIX. Disposa d'un barri fortificat construït vers l'any 1700. Durant la guerra civil s'hi amagaren 5 refugiats procedents de Mequinensa, que van arribar-hi l'abril del 1937. 

Can Draper

r218_draperUna de les masies històriques de l'Ametlla amb més poder, juntament amb can Plantada, can Plandolit i can Xammar de Dalt. Es tracta d'un conjunt construït entre els segles XII i XVI, i edificat al voltant d'un gran pati central. Destaca la decoració gòtica en portes i finestres i una torre de defensa, de planta quadrangular i 4 nivells.

A uns 100 metres al nord de la casa es troba -en molt mal estat- la bassa Drapera. Aquesta s'omplia amb aigua del rec Draper i subministrava la bassa de l'hort, actualment desapareguda. Entre els anys 1937 i 1939 s'hi allotjaren 14 refugiats procedents de diverses zones de l'Espanya republicana ocupada.

 

 

Les Masies i els Refugiats a l'Ametlla del Vallès

Font: Ajuntament de l'Ametlla del Vallès

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 9.3 Km)

Llegir més...

Cim d'Àligues

Sant Feliu de Codines (a 8 Km)

Llegir més...

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Cardedeu (a 8.3 Km)

Llegir més...

Xavier bassa, Sumiller

Santa Eulàlia de Ronçana (a 4.3 Km)

Llegir més...

Sono and Spa Adults Only

La Garriga (a 3.5 Km)

Llegir més...

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 9.3 Km)

Llegir més...

Casa de Colònies Mogent

Llinars del Vallès (a 12.9 Km)

Llegir més...

Hotel Molí de la Torre

Bigues i Riells del Fai (a 4.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Especial entre setmana a l'Hotel Molí de la Torre!

Llegir més...

149 €

Oferta en parcel·la al Càmping l'Illa!

Llegir més...

Agenda

Programa't Cultura del febrer al juny a Alcarràs

19/04/2024 ...

Llegir més...

19 d'abril, dia Mundial de la bicicleta

19/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!