Les fonts de Santa Maria de Palautordera

Compartir
Les fonts de Santa Maria de Palautordera
Santa Maria de Palautordera és un poble del Montseny a la solana, dins de la vall de La Tordera, ric en aigua, tot i que la gent gran ens diu que abans encara hi havia moltes més fonts. 
 
És cert que, amb els anys, s'han perdut o han deixat de rajar algunes fonts. Per això, el que pretén aquesta ruta és donar-les a conèixer, fer estimar les fonts, tant als vilatans com a les persones que vénen de fora per tal de preservar-les. 
 
Es poden conèixer bé amb aquesta ruta i visitar-ne cinc o sis en un sol dia o anar-les descobrint, una a una, fent una passejada i per què no un berenar en família, amics... Moltes d'elles es troben en parcs o en zones naturals on hi podem trobar taules i bancs.
 
Això sí, tinguem cura de l'entorn, emportem-nos les deixalles fins al contenidor més proper i preservem les plantes i els arbres. De tal manera que els propers visitants que vagin a la font, trobin un lloc net i un entorn agradable, que no notin el nostre pas.
 
A la ruta no hi apareixen totes les fonts de Palau, moltes d'elles estan en terrenys particulars i els seus propietaris han declinat aparèixer en aquest itinerari. De les que hi surten, també n'hi ha que estan en propietats privades, pel que es demana el màxim respecte per les masies i els seus residents, pels camps de conreu i el bestiar que hi podem trobar.
 
Us desitgem una feliç descoberta de les fonts de Santa Maria de Palautordera!
 
 

Font Martina

r342_martina Font situada prop de la llera de La Tordera, dedicada a Santa Martina. Font amb llarga tradició al municipi fins al punt que fins fa pocs anys l'única escola del poble portava aquest nom.

Com arribar-hi: A peu, baixant fins al final del carrer de les escoles, deixant les piscines municipals a l'esquerra i el club de tennis a la dreta, arribem al Parc de la Font Martina. Amb cotxe haurem d'anar pel Passeig dels Esports i aparcar-lo allà. Un cop al Parc ja veurem unes escales de totxo àrab i terra de pedra que ens baixen fins la font. La font té tres boques, de dues d'elles sortia aigua d'una mina, actualment estan seques, de la tercera surt aigua potable de la xarxa d'abastament del poble.

Font de l'Escaleta

Prop de la font, lloc de reunió de la gent del poble quan no hi havia aigua corrent, hi ha Can Balada, el molí que va generar per primera vegada electricitat per il·luminar i fer anar la maquinària (serradores) de Santa Maria de Palautordera. Si seguim uns metres el camí de la dreta arribarem a un gual, ara cimentat, per creuar La Tordera.

Com arribar-hi: Situada prop de l'aparcament de Can Balada on hi deixem el cotxe. Direcció a Can Balada, la font ens queda a la dreta en la vessant de la Tordera. És una font que està en terrenys particulars, entre camps vallats que hem de respectar. La podem observar des de dalt.

Font de l'Arborètumi de l'Arbreda

L'Arborètum reuneix aproximadament unes vuitanta espècies d'arbres, les que es poden trobar pel massís del Montseny i a la vegada constitueix el mapa dels arbres del nostre país.

Com arribar-hi: Des del Pla de Can Sala, al final del carrer Vic o Àngel Guimerà, està situada l'entrada al carrer Martí Boada, eminent geògraf, naturalista i doctor en ciències ambientals de Sant Celoni, que va ser director de l'Escola Taller que va realitzar l'Arborètum. A l'entrada hi trobarem la Font de l'Arborètum i a mà dreta la Font de l'Arbreda.

Safareig

r342_safareig El Safareig municipal es construeix el 1936. La construcció va anar a càrrec dels treballadors del sindicat de Paletes.

Aquesta construcció senzilla de planta rectangular amb coberta a dues vessants, i el safareig al centre format per dos cossos rectangulars units entre ells. La construcció tenia un objectiu que anava més enllà d'un espai per a la neteja de roba, ja que tenia una funció socialitzadora, la gent, i en especial les dones, venien a netejar-hi la roba i a relacionar-se entre elles. En el mateix parc hi ha una zona de taules i bancs que conviden a passar-hi una estona.

Com arribar-hi: Està dins del Parc del Reguissol. Des de la plaça Major cal creuar el Passeig Vitamènia, la carretera del Montseny al seu pas per Palautordera. Seguint uns metres direcció sud trobem una de les entrades al parc.

És una font propera a la de l'Arborètum i l'Arbreda. De fet, els dos parcs es comuniquen interiorment, per tant, des d'una font podem anar amb poc temps a veure les altres.

Font de Can Ramicando

Font situada en una propietat privada, enmig d'un bosc, on cal anar amb precaució ja que és un indret amb risc de foc. Cal deixar el lloc net i respectar als habitants i l'entorn.

Com arribar-hi: Agafant la pista que porta dels Bruguers a Can Pou Alt passat Ca l'Humet trobarem, a mà esquerra, el trencall de Can Lari del Sot, però no l'agafem. Poc després hi ha el trencall (amb cadena) que ens portarà a la Font de Can Ramicando.

Font de La Serra

r342_serra Font d'aigua potable de la zona social i esportiva, situada al parc infantil del barri de La Serra. El barri té aquest nom degut a que hi va haver una de les primeres serradores del municipi.

Com arribar-hi: Anant des del centre de la població cap al barri per l'avinguda de La Serra. Cap al final del carrer a mà esquerra hi trobem la font, el local social del barri, la zona esportiva i el parc infantil.

Si continuem una mica més per l'avinguda de La Serra, aquesta s'acaba abruptament i podem agafar un corriol que baixa cap a la llera de la Tordera, allí podem travessar-la per una de les moltes passeres que es van construir antigament per poder anar d'una banda a l'altra i a mà dreta ens quedarà un gual i un paisatge preciós.

Font d'en Xà

Aquesta font antigament era molt utilitzada per agafar aigua, tant per beure com per rentar a casa. Actualment raja sempre, encara que a vegades molt poc, depenent de la pluviometria. S'utilitza bàsicament per emmagatzemar-la a la bassa que hi ha sota pel rec dels camps.

Com arribar-hi: Seguint el carrer Nou, passada la Ronda Sud, fins al final on s'acaba l'asfalt comença un camí que baixa cap a la llera del torrent del Reguissol. A la primera corba a mà esquerra ens queda la Font d'en Xà.

Si continuem una mica més pel camí arribem a un gual per on es creua el torrent i una passera, d'aquelles que es feien antigament per travessar els rius i rieres de Palautordera.

Font del Parc dels Quatre Hereus

Com arribar-hi: La font està dins del Parc dels Quatre Hereus, a l'entrada de Palautordera per la carretera BV 5301, després de la primera rotonda, en el barri del Pla de Can Sala.

Font de Can Vernedes

Font propera a la Masia de Can Vernedes, actualment reconvertida en restaurant. Es troba dins del polígon industrial Can Balmes – Can Vernedes.

Com arribar-hi: La font està dins del polígon industrial de Can Balmes – Can Vernedes, sortint de Palautordera, direcció a Sant Celoni, a la primera rotonda després de creuar La Tordera. Entrem, a la dreta, al polígon i ens apropem pels carrers el més possible al riu, pel carrer de la Fàbrica de Can Guarro (antiga fàbrica de paper de la que encara es poden veure les restes) i baixem per un corriol perdedor cap a la llera del riu on hi trobarem la font.

Font Fresca

r342_fresca La Font Fresca està dins dels terrenys agrícoles i forestals de Can Turró, es demana el màxim respecte per l'entorn. És una zona boscosa, on hi ha un risc d'incendi alt i cal extremar les precaucions. També cal ser curós en deixar la font i el seu entorn net, recollir totes les deixalles i portar-les als contenidors de Can Pagà.

Al costat de la Font, hi ha una bassa sense protecció, cal que hi anem amb atenció, especialment si hi anem amb nens. Si seguim el camí arribem a La Tordera, a un indret tranquil i que cal preservar.

Com arribar-hi: Des de la urbanització de Can Pagà, al final del carrer Montsià, haurem de deixar el vehicle. Trobem una pista que baixa a mà dreta cap a La Tordera, és una passejada agradable. Al final de la pista, a mà esquerra ens queda Can Turró, seguim recte, per un camí que s'endinsa al bosc i a uns cinc minuts trobem la font a l'esquerra. Hi ha taules i bancs que ens conviden a fer-hi un àpat.

Font de Can Pagà

De la Font de Can Pagà no sempre surt aigua, depèn de la pluviometria de l'estació de l'any. La font està a tocar de la carretera i és perillós pel trànsit de la pròpia carretera, cal extremar molt les precaucions si hi anem amb nens.

Com arribar-hi: La Font de Can Pagà es troba a la carretera BV-5301 que ens porta a Palautordera. A pocs metres de l'entrada de la urbanització Can Pagà haurem de deixar el vehicle, trobem a mà dreta la font.

Font de Can Xambau

Cal tenir el màxim respecte pels camps de conreu i pel bosc. El risc d'incendi és alt, pel que cal extremar les precaucions. Les deixalles que generem les haurem de retornar al poble per dipositar-les en un contenidor. A la Font de Can Xambau s'hi han fet estudis de biologia per part de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Com arribar-hi: La Font de Can Xambau està dins dels terrenys de conreu de la masia de Can Xambau. Per accedir-hi cal tenir permís.

Font del Pou de Glaç

És una font preciosa, que raja tot l'any, molt a prop de La Tordera, on podem gaudir també del riu. És un indret que convida, amb la remor de l'aigua, a passar-hi una molt bona estona.

Com arribar-hi: Està situada al barri de Moixerigues – Pont Trencat. Si agafem el carrer principal, Via Augusta de pujada i trenquem a la dreta, anem a parar al carrer Camí de la Font. A la meitat trobem un trencall a l'esquerra que baixa directament sota el pont del tren, que és monumental, i a pocs metres hi trobem la font.

Font de Sant Francesc de Pàdua

r342_padua La Font de Sant Francesc està situada en una propietat privada, els propietaris han cedit l'ús del camí que hi porta. S'hi pot accedir des de Can Carreres o des del propi gual que hi ha a La Tordera. En estar en terrenys agrícoles i forestals cal extremar la prudència vers els camps, el bosc i el bestiar. Després de visitar-la cal deixar la font neta i portar les deixalles al contenidor més proper.

Com arribar-hi: Des del barri de Pont Trencat, cal deixar el vehicle abans de la passera, per on hem de creuar La Tordera, just després trobarem una casa a mà esquerra i d'aquesta surt un corriol a la dreta de la casa que ens portarà a la font.

Font de Can Sayolet

La Font de Can Sayolet està dins dels terrenys de conreu de la masia, pel que cal tenir permís per arribar-hi i extremar les precaucions amb els camps i deixar la zona neta de deixalles.

Com arribar-hi: Agafem la pista que porta des del barri d'El Virgili – El Temple fins al barri de La Serra. A l'inici direcció Palautordera, a l'esquerra hi trobem Can Sayolet.

Font dels Enamorats o de Sant Josep

Com arribar-hi: Situada al barri d'El Virgili – El Temple, en el parc que porta el mateix nom. Antigament anomenada també Font de Sant Josep.

En el Parc hi trobem taules i bancs, és una zona ombrívola a tocar del Riu Sec, que ens convida a una estona de tranquil·litat. Al barri hi trobarem contenidors per dipositar-hi les deixalles.

Font: Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Cardedeu (a 9.8 Km)

Llegir més...

Rukimon - Rucs del Corredor

Dosrius (a 11.6 Km)

Llegir més...

Segway Comarca Aventura

Arenys de Munt (a 13.3 Km)

Llegir més...

Bosc Vertical

(a 11.2 Km)

Llegir més...

On menjar

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 21.9 Km)

Llegir més...

Casa de Colònies Mogent

Llinars del Vallès (a 6.4 Km)

Llegir més...

Can Mora de Dalt

Sant Vicenç de Montalt (a 13.4 Km)

Llegir més...

Campus Can Benet Vives

Tordera (a 14.5 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Massaguer, Fundesplai

Sant Feliu de Buixalleu (a 12.2 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya dues nits al Càmping Bassegoda Park i entrades…

Llegir més...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Propostes

Activitats nàutiques a la Base Nàutica Arenys de Mar

Llegir més...

Especial entre setmana a l'Hotel Molí de la Torre!

Llegir més...

149 €

Agenda

Coneix les aus del Delta amb MónNatura Delta de l'Ebre

25/05/2024 ...

Llegir més...

La Primavera del Cava 2024

25/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!