La ruta dels tres monts
La ruta dels 3 monts és un viatge que transcorre per senders que amaguen els Parcs Naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac i Montserrat. D'aquí la raó del seu nom.
Aquest itinerari és un viatge pel prelitoral català que dóna a conèixer tres de les serralades més emblemàtiques de casa nostra tot endinsant-nos pels seus racons més desconeguts.
La ruta s'inicia al Parc Natural del Montseny, un espai natural que per les seves característiques va ser declarat Reserva de la Biosfera, l'any 1978, per la UNESCO i que és una mostra dels paisatges mediterranis que s'ubiquen a l'entorn de la zona d'influència de grans metròpolis, ja que es troba a només 45 minuts de Barcelona.
L'itinerari continua cap al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac on el paisatge és més abrupte i on hi predominen els cingles i els monòlits de conglomerat rogenc. I finalitza a la singular muntanya de Montserrat, un dels símbols culturals, i també espirituals, de Catalunya, categoritzada com un espai d'interès natural.
Aquesta ruta, a més d'oferir-nos la possibilitat de practicar senderisme, compta amb un elevat component històric i cultural, ja que aquestes muntanyes acullen ermites romàniques, monestirs, edificis modernistes... així com altres mostres arquitectòniques.
Una ruta que, tot i ser poc tècnica, satisfà a tots els amants del senderisme, tinguin millor o pitjor preparació física.
Municipis de la ruta
L'inici de la ruta
La ruta dels 3 monts es planteja en sis etapes diverses que es dibuixen seguint la senyalització del sender GR-5 i la de la pròpia ruta al llarg dels 106 quilòmetres pels quals s'estén.
Es recomana realitzar-la en sis dies, una etapa per dia, podent arribar a recórrer en una jornada des de 3,5 quilòmetres fins a 24, depenent de les característiques i definició de cada una de les etapes.
La primera etapa s'inicia al municipi del Montseny i finalitza a la població de Tagamanent traçant un recorregut de 22 km i esdevenint una de les etapes més llargues que passa pel costat sud-oest del massís del Montseny.
Aquest primer tram de la ruta dels 3 monts ens condueix per paratges forestals d'alzines i ens apropa a les ribes del riu Tordera.
Al llarg del recorregut també farem un viatge per la història tot presenciant antics molins, passant per davant de l'ermita romànica de Sant Martí de Montseny i gaudint del silenci a prop de les restes d'un antic hostal o taverna de l'any 1890, aproximadament.
Aquest tram és força planer, tot i que a partir de la masia i la font del Vilar es converteix en un sender estret i amb pronunciada pujada en direcció al pla del Cafè, el qual ens depara unes vistes esplèndides del Turó de l'Home, les Agudes i el Matagalls.
Arribats en aquest punt es creua el pla de la Calma per a baixar el camí per tal d'arribar al turó de Tagamanent que des de lluny ja es pot reconèixer per la silueta de la vella església.
Al peu d'aquest turó es troba un punt d'informació i el Parc Etnològic de Tagamanent.
Etapa 2 i 3: De Tagamanent a Sant Llorenç Savall
Des del nucli urbà de Tagamanent, propers al riu Congost i l'eix ferroviari Barcelona - Vic - Puigcerdà, s'inicia la següent etapa.
L'etapa 2 s'estén per 18 quilòmetres que uneixen Tagamanent amb Sant Feliu de Codines transcorrent per Figaró i Sant Miquel del Fai. Per l'altra banda, l'etapa tercera, amb un recorregut 14 quilòmetres, desenllaça a Sant Llorenç Savall.
A l'inici de l'etapa 2 se segueix el riu Congost per a arribar fins al nucli de Figaró on allà el camí s'endinsa en un paisatge silvestre que amaga el Sot del Bac.
Altres sorpreses paisatgísticament espectaculars ens depara la pujada cap als cingles de Bertí on podrem gaudir, doncs, d'unes vistes panoràmiques al costat del vèrtex de Puigfred formades per cingles, penya-segats i barrancs.
Aquest tram defineix uns senders geogràficament molt ben aprofitats, ja que aprofita les terrasses orogràfiques dels petits turons i colls de la zona. Passa pel collet de les Pereres i el collet de la Feu, entre altres.
L'etapa 2 també ens acompanya fins a l'emblemàtic i històric paratge de Sant Miquel del Fai.
L'etapa 3, realitzable amb un temps estimat de 3,5 hores, arrenca des de Sant Feliu de Codines, on desenllaça l'etapa 2, per la zona coneguda com la Creu del Terme. Aquesta etapa també presenta un paisatge particular on hi predominen els boscos profunds de pi blanc que es combinen amb espais de solitud, descans i reflexió.
No gaire més enllà de l'inici d'aquest tram, caminant pel costat del torrent de Can Deu, podrem gaudir d'un gorg estacional d'aigua anomenat el Gorg Negre.
Al llarg de la ruta toparem, també, amb la solitària ermita romànica de la Mare de Déu del Grau, ens situarem en un penyal solitari al cim del qual es troba el castell i el Santuari Ecològic de Gallifa i gaudirem d'extensos paisatges de boscos que ens tracen la direcció a Caldes de Montbui.
La baixada del castell de Gallifa sembla complicada per la seva proximitat a un barranc però és un tram molt ben equipat amb agafadors. Un cop a baix la ruta continua per pistes i senders de terra en direcció a Sant Llorenç Savall tot travessant el collet de Penjallops, el pla de les Forques, el paratge de les Avenques, entre altres.
Etapa 4 i 5: 48 km de colls, pinedes i llocs solitaris i sorprenents
L'etapa 4 uneix Sant Llorenç Savall amb Mura amb un recorregut de 24 km i que s'estima que es pot realitzar en 7,25 hores. Es realitza travessant paisatges emblemàtics i característics del litoral català com són la Mola i el Montcau.
El quart tram s'enfila per contraforts de la serra de Sant Llorenç del Munt, puja pel collet de Llor (778 m) i corona el coll d'Eres (942 m) fins a arribar al cim de la Mola (1.107 m).
No obstant això, la pujada a la Mola és un viatge anecdòtic i de plaer per a poder gaudir d'unes vistes d'àliga de la plana del Vallès, ja que després es retrocedeix fins, novament, al coll d'Eres per a seguir direcció al coll d'Estenalles que ens apropa al Montcau.
En aquest coll es troba el Centre d'Interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Per últim, a través d'una pista forestal i resseguint la senyalització del GR-5 es passa pel coll de Boix i s'inicia el descens fins a Mura.
A Mura també es troba un Centre d'Interpretació que ens dóna a conèixer la vida rural en aquestes tres serralades posant èmfasi, especialment, a l'aprofitament de recursos naturals d'aquest entorn.
L'etapa 5, que parteix des d'aquesta localitat, ens condueix fins a Monistrol de Montserrat per un traçat, també, de 24 quilòmetres però que es poden assolir amb 6,5 hores.
El sender, només sortir i de camí al Puig de la Balma, ens porta fins a un preciós paratge conegut com la Creu de la Vila.
Aquest camí el seguim direcció a Rellinars tot gaudint de paratges tranquils i solitaris immergits en boscos de pins mediterranis i transcorrent el collet Roig, el vèrtex del Puig Andreu, el coll de la Creu dels Alls i el coll de la Morella.
L'itinerari entre Rellinars i Monistrol de Montserrat, que coincideix amb el del GR-5, ens descobreix un lloc amagat i fantàstic, el meandre de Castellbell del riu Llobregat. Per a fer encara més sorprenent l'arribada a Monistrol, aquesta queda enlluernada per l'emblemàtica muntanya de Montserrat.
Monistrol de Montserrat, també, acull el Centre d'Interpretació i punt d'Atenció Turística els 3 Monts amb informació i un espai expositiu sobre la ruta.
Etapa 6: el desenllaç al monestir de Montserrat
La darrera etapa de la ruta dels 3 monts és la més curta de totes, amb un recorregut de 3,5 km, però de contínua ascensió a estones molt accentuada.
No obstant això, és la més esperada i admirada per l'imponent presència de Montserrat i la seva pujada on les dents serrades de la muntanya s'alcen sobre els nostres caps.
El traçat continua seguint la senyalització del GR-5, exceptuant un petit tram que segueix per la seva variant GR-96, 1,5 km després d'haver sortit de Monistrol i fins al paratge ubicat entre el turó de Mullapans i el Pla de les Bruixes.
Durant la pujada es transcorre pel costat del traçat del ferrocarril de muntanya entre Monistrol i el Monestir de Montserrat, així com pel costat de les estacions de l'Aeri de Montserrat i dels funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova fins a arribar al cor de Catalunya, la muntanya de Montserrat.
També et pot interessar: Reconnecta't amb Barcelona és molt més | Passeja pels parcs naturals de Catalunya
Què fer
Balneari Termes Victòria
Caldes de Montbui (a 6.2 Km)A l'Hotel Balneari Termes Victòria volem que us sentiu com a casa…
Museu Arxiu Tomàs Balvey
Cardedeu (a 11.5 Km)El MATBC acull la col·lecció del seu creador, Tomàs Balvey i Bas…
Cremallera i funiculars de Montserrat
Monistrol de MontserratUn dels transports més icònics i mítics de Catalunya és sens dubte…
Turisme al Vallès Oriental
(a 12.9 Km)La comarca del Vallès Oriental és ideal per gaudir del turisme en família, amb…
On menjar
La Calma, el Bellver
Tagamanent (a 1.7 Km)A la Masia Restaurant El Bellver, de 13:00 a 15:30 presentem un…
Restaurant Marisquer Can Ladis
Sant Fruitós de Bages (a 10.2 Km)El compromís de tota una família desde 1988 treballant per els nostres…
Bodega Miquel Jané
Font-rubí (a 26.6 Km)Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…
Pura Brasa
Pineda de Mar (a 28.6 Km)Una experiència gastronòmica única: Pura Brasa és un concepte proper i divertit…
On dormir
Balneari Termes Victòria
Caldes de Montbui (a 6.2 Km)A l'Hotel Balneari Termes Victòria volem que us sentiu com a casa…
Càmping l'Illa
Sant Quirze Safaja (a 3.7 Km)A plena Natura, al mig de la muntanya a 600 m d'altitud,…
Alberg Viladoms de Baix, Fundesplai
Castellbell i el Vilar (a 3.2 Km)Viladoms de Baix es troba al municipi de Castellbell i el Vilar,…
Casa de colònies La Traüna, Fundesplai
Fogars de Montclús (a 1.6 Km)La Traüna es troba al municipi de Fogars de Montclús, a la…