Itinerari Jujol a Sant Joan Despí

Compartir
Itinerari Jujol a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí hi trobem un dels llegats més importants de l'arquitectura de Josep Maria Jujol Gibert. Se'l pot considerar “artista total” perquè fou capaç de dominar l'arquitectura imposant un nou estil aplicant-lo en les tècniques que dominava com trencadís, esgrafiat, escultura, pintura... Les seves formes suggereixen el seu ric món interior.

L'itinerari Jujol és una proposta per conèixer el sentit religiós de les seves peces, l'art del reciclatge, el gust pel color, la volatilitat dels ferros, les arts aplicades... En definitiva, la imaginació desbordant d'aquest arquitecte. El treball arquitectònic de Jujol es caracteritza per la simplicitat dels seus mitjans, contrastats amb la seva originalitat. La qualitat de les seves obres esdevé fora de tot convencionalisme. Els seu art neix de la natura, no se'l pot definir com a modernista ni com a expressionista.

La construcció d'una torre d'estiueig just al costat de l'estació del tren és l'inici de la relació amb la ciutat de Sant Joan Despí. A partir de la construcció de la Torre de la Creu,va tenir molt bona relació amb el municipi, i en va esdevenir els darrers 20 anys de la seva vida l'arquitecte municipal. A través de l'experimentació en l'arquitectura rural, podem veure les obres més suggerents de l'arquitecte: Torre de la Creu, Can Negre, i la casa Serra i Xaus entre moltes d'altres.

Can Negre (1915-1930)

Plaça de Catalunya, s/n. Tot i no ser un edifici de nova planta de l'arquitecte, ha esdevingut un dels símbols jujolians per excel·lència de Sant Joan Despí. Construeix una gran façana decorada amb una carrossa a la part central i esgrafiats, creant una lloança a la Verge Maria. Jujol va adaptar aquesta antiga masia del segle XVII a casa d'estiueig per al seu propietari, Pere Negre. A l'interior hi destaquen l'explosió plàstica de la capella i de l'escala.

Torre de la Creu (1913-1916)

r281_torre-de-la-creuPasseig de Canalies, 14. La casa, formada per cinc cilindres encarregada per Josefa Romeu, fou la primera obra de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí. Dins el conte agrícola de l'època, aquest edifici esdevingué un impacte visual per a la societat. Jujol ens proposa un edifici sense limitacions estilístiques.

Torre Jujol (1932)

Carrer de Jacint Verdaguer, 31. Durant els anys de relació de l'arquitecte amb el poble, Jujol acabà construint-se una casa pròpia per tal de passar estades i controlar les obres engegades a la població. La casa està composta per dos habitatges amb planta amb forma de lletra “L”, i decorada amb esgrafiats ondulats del color predilecte de Jujol, el blauet. La inscripció sobre la porta “Déu hi sia” ens parla d'una personalitat marcada pel sentit religiós.

Casa Serra-Xaus (1921)

r281_xausCarrer de Jacint Verdaguer, 29. Aquesta obra la podríem definir com l'edifici de formes més modernes dins de l'obra de Jujol a Sant Joan Despí. Les línies rectes són les que imperen en els espais de l'edifici. La decoració està basada en esgrafiats blaus i vermells, així com amb parelles d'ànecs a les parts superiors de les finestres.

Casa Rovira (1926)

Carrer de Jacint Verdaguer, 27. Jujol va crear una façana dedicada a Sant Antoni Abat, on podem trobar esgrafiats dedicats al camp i a la fruita. Les principals característiques de l'edifici són la datació (anno domini 1926) i la signatura de Jujol acompanyada per l'anagrama ARQ , referint-se a arquitecte.

Església Parroquial de Sant Joan Despí (1944)

Plaça de l'glésia, s/n. L'obra religiosa de Josep Maria Jujol es basa en el simbolisme, la decoració colorista i les formes naturals. En les intervencions que realitzà a l'església de Sant Joan Baptista hi podem trobar exemples d'inscripcions, com són les frases bíbliques dels púlpits, vitralls amb representacions eucarístiques, un sagrari amb rerefons franciscà, entre altres exemples de pintura i escultura amb ferro.

Porta del taller del manyà Josep Oliver (1889-1966)

r281_portaCarrer de les Torres, 12. Porta del taller del manyà Josep Oliver, el qual va treballar amb Jujol. Podem veure la influència que exercia Jujol als artesans amb els quals treballava. La decoració està composta per un paó reial i una serp que serveix d'agafador a la porta.

Podeu descarregar-vos el mapa de la ruta aquí. 

Font: Turisme Baix Llobregat

Turisme Baix Llobregat

El Consorci de Turisme significa una gran oportunitat per millorar la qualitat…

Llegir més...

Escape Mountain

Barcelona (a 6.4 Km)

Deixa't guiar i desxifra les diferents enigmes mentre exercites la ment i…

Llegir més...

Camp Nou FC Barcelona

Barcelona (a 5.6 Km)

Explora els vestidors i camina lliurement per la gespa verda del Spotify…

Llegir més...

Sensas Experiència Sensorial

Barcelona (a 7.3 Km)

Sensas és el nou concepte d'entreteniment únic a Barcelona. Submergiu-vos a un…

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 8.8 Km)

El restaurant Windsor, situat a Barcelona, és un referent de la cuina…

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 11 Km)

Un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona i dels pocs que ha…

Llegir més...

Restaurant Alquimia

Barcelona (a 8.7 Km)

Alquimia Barcelona és un restaurant a Barcelona que no us deixés indiferent.…

Llegir més...

Restaurant Jardinet d'Aribau

Barcelona (a 8.5 Km)

Dinars, sopars i còctels en un jardí amb encant sota la copa…

Llegir més...

Generator Barcelona

Barcelona (a 9.4 Km)

Generador Barcelona es un hostel de alto diseño cuya decoración exhibe una…

Llegir més...

Primavera Hostel

Barcelona (a 9.7 Km)

Som al cor de Barcelona, a pocs metres de la Sagrada Família,…

Llegir més...

Aparthotel Silver

Barcelona (a 8.7 Km)

Aparthotel Silver és un dels establiments recomanats de Barcelona. Ofereix una estada…

Llegir més...

Twentytú Hostel Barcelona

Barcelona (a 11.4 Km)

Benvinguts a Twentytú Hostel, l'alberg més innovador i sostenible de Barcelona. Som…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Fundació Mona

Llegir més...

Guanya una de les 3 entrades dobles a Aqualeón Water Park Costa…

Llegir més...

Propostes

Escapades en família al Baix Llobregat

Llegir més...

Aplec de la Salut a Sant Feliu de Llobregat

Llegir més...

Agenda

Temporada de concerts a l'Auditori Josep Carreras a Vila-seca

02/06/2023 ...

Llegir més...

Festival Espurnes Barroques a Vallfogona de Riucorb

02/06/2023

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!