El monestir de Sant Pere de Rodes

Compartir
El monestir de Sant Pere de Rodes

El monestir de Sant Pere de Rodes, conegut també com un monestir de llegenda per les històries fantàstiques que el rodegen, es troba en un paratge idíl·lic i bucòlic.

Aquest es troba immergit, amb homogeneïtat, en un entorn de muntanyes agrestes, al nord del Cap de Creus, on pica el mar enfurismat de la Costa Brava i encarant-se, constantment, a la tramuntana pròpia de l'Empordà i des d'on domina la badia de El Port de la Selva.

El motiu exacte de la seva ubicació en aquest punt de la geografia catalana és, encara, remot. En canvi, el que sí que és cert és que aquest monestir, nascut i bastit enmig d'un dels paisatges més preciosos de la Mediterrània,  és un dels monuments més importants de Catalunya, el qual, a més, ha contribuït a crear una postal singular del territori i, més concretament, de El Port de la Selva.

Antigament i des de la vessant devota, l'espai de culte apropava a les persones a la divinitat. Per això es va convertir en un important espai de pelegrinatge.

Avui dia, la visita en aquest monestir implica unes altres motivacions però en el fons l'interès per aquest continua sent la seva inqüestionable bellesa arquitectònica i el domini que presenta sobre el paisatge on conflueixen el cel, el mar, el vent i la muntanya.

El naixement d'un monestir

Al monestir de Sant Pere de Rodes s'han trobat diverses restes que ubiquen els seus orígens a l'època antiga. Aquestes corresponen a un antic temple de culte, prèvies a la nova església, que pertanyien al conjunt d'edificacions de la cel·la monàstica consagrada a Sant Pere i que se'n tenen notícies des de l'any 878. Però no fou fins al cap de mig segle, aproximadament, que s'inicià el naixement del gran monestir amb la construcció de l'església.

Monestir de Sant Pere de Rodes (foto antiga)El monestir es formà per terrasses que descansen damunt del pendent de la muntanya de la Verdera i l'església, com qualsevol d'època medieval, es construí amb planta de creu llatina i amb tres absis i tres naus cobertes. Durant tot el segle XII s'hi van realitzar reformes i es construí la galilea, davant de l'església, que contenia sepulcres i tombes funeràries, i vàries portades, entre elles la del Mestre de Cabestany que dividia aquest espai de l'església.

Sant Pere de Rodes també comptava amb una porta santa que només s'obria durant l'any jubilar, igual com succeeix a Sant Jaume de Galicia (Santiago de Compostela).

Aquest monestir estigué envoltat d'una gran vida fins a finals del segle XIV, que entrà en decadència, i fins a l'any 1835 que fou abandonat.

Sant Pere de Rodes, espai de pelegrinatge

El monestir, de l'ordre de Sant Benet, es va convertir en un important espai de pelegrinatge. És, per aquest motiu, que el conegut Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago) que transcorre per Catalunya, s'inicia en aquest monument.

Cami de sant Jaume que passa per Sant Pere de RodesCal dir, però, que, inicialment, aquest monestir quedà al marge dels camins oficials que conduïen a Sant Jaume de Galicia (Santiago de Compostela), que era la tercera destinació referent per al pelegrinatge dels cristians. Però, al contrari, era zona de pas per als que es dirigien a Roma i Terra Santa.

La seva importància com a espai de pelegrinatge, a més de ser per un lloc de pas, rau en la concessió per part del papa Benet VI a l'abat Hildesind i a la resta de monjos del monestir, l'any 979, de les competències per poder atorgar les mateixes indulgències, que corresponien a diversos esdeveniments històrics, a aquells devots que els visitaven en any jubilar i que no es podien desplaçar fins a Roma.

Des de llavors el pelegrinatge es va fer evident i augmentà durant i després del segle XI.

L'entorn humanitzat del claustre

El monestir es troba ubicat en un paratge natural de gran bellesa i deshumanitzat. El nucli poblacional més proper al monument és la Vall de Sant Creu, un petit poble que pertany a El Port de la Selva.

Paratge del Monestir de Sant Pere de RodesEn aquest municipi, des d'on s'inicia, habitualment, l'excursió i caminada amb indicacions fins al monestir, es troba l'església de Sant Fruitós, que es considera que fou construïda a la mateixa època que l'església de Sant Pere de Rodes.

El paisatge marítim caracteritzat pel Cap de Creus i la proximitat al mar és contrastat  pel perfil que dibuixa la serralada de la Verdera.

Aquesta serralada, repleta de recs i rierols, permetia subministrar aigua al monestir. Avui dia, es conserva la Font del Raig o dels Monjos, molt propera a l'espai de culte, que proporciona aigua d'aquestes muntanyes.

No obstant això, l'aigua de la Verdera es conduïa al monestir a través d'una cisterna que es troba situada a extramurs del Castell de Sant Salvador, ubicat a 25 minuts a peu des de Sant Pere de Rodes.

Els orígens

Es desconeix, exactament, quin és el vertader origen del monestir de Sant Pere de Rodes, encara que la construcció es troba envoltada de llegendes. Existeix una llegenda que contribueix a comprendre el perquè de la ubicació del monestir en aquest espai. Es diu que, antigament, el lloc on situem la punta del Cap de Creus, l'entrada de terra dins el mar, es coneixia com el Cap de Venus però aquest es començà a anomenar amb el nom de la creu a partir del moment en què uns tripulants cristians que navegaven es van trobar enmig d'una tempesta que els amenaçà de mort, els quals pregaren a Déu per les seves vides i foren salvats.

Nau central del Monestir de Sant Pere de RodesTambé, la llegenda més popular que narra la fundació del monestir prové del mar i de la cristianització de les muntanyes del Cap de Creus.

Diu la narració que aquest claustre es creà amb el desembarcament, l'any 608, d'uns monjos al territori que portaven relíquies valuoses de Roma, entre elles les restes de Sant Pere apòstol i altres sants, amb la finalitat de custodiar-les i protegir-les de les amenaces. Els monjos van considerar que on es troba, actualment, el monestir era un lloc segur per amagar-les. Així, com, un enclavament amb un paisatge impressionant.

Quan l'amenaça passà volgueren recuperar les relíquies però no les van localitzar, ja que no van poder trobar la cova on les enterraren. I, per no abandonar-les, van construir en aquell lloc el santuari de Sant Pere de Rodes i establir-hi, així, la vida monàstica.

Ecoboats

Castelló d'Empúries (a 12.7 Km)

Llegir més...

Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries (a 13.9 Km)

Llegir més...

Aquabrava

Roses (a 8.1 Km)

Llegir més...

Casa-Museu Salvador Dalí

Cadaqués (a 8.4 Km)

Llegir més...

Hotel Univers

Roses (a 9.4 Km)

Llegir més...

Can Gibert Apartaments Turístics

Castelló d'Empúries (a 14.2 Km)

Llegir més...

Càmping Mas Nou

Castelló d'Empúries (a 11.9 Km)

Llegir més...

Hotel Grecs

Roses (a 8.6 Km)

Llegir més...

Destaquem...

femturisme.cat guanya el Premi Llengua Nacional 2024 pel nostre…

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Experiències

La Ruta de la Pedra Seca a Llançà

Llegir més...

Escape Experience - EscAPPe Llançà!

Llegir més...

Agenda

Jornades gastronòmiques de la Clementina d'Alcanar

22/11/2024 - 22/12/2024

Llegir més...

Pessebre Vivent de la Torreta a La Roca del Vallès

21/12/2024 - 22/12/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!