El fet casteller

Compartir
El fet casteller

Els castells són una de les tradicions per excel·lència de la cultura catalana, centenars de persones unides per desafiar la gravetat i enfilades unes damunt les altres per fer construccions que han arribat fins als deu pisos. Els menuts i menudes enxanetes que coronen l'estructura en aixecar la mà, són el símbol representatiu dels castells, però la força, l'equilibri, el valor i el seny que hi ha darrera d'aquest gest han permès que aquesta tradició centenària es mantingui i encara posi la pell de gallina als seus espectadors.

Endinsar-se al fet casteller durant al mes d'agost suposa traslladar-se al Camp de Tarragona i al Penedès, comarques bressol d'aquesta tradició i on actualment hi ha la majoria de les colles i actuacions més importants de la temporada.

El fet casteller

Per entendre el fet casteller, cal saber que és una activitat que es remunta a principis del segle XIX i d'origen vinculat amb els balls de festa de la pagesia del sud de Catalunya que acabaven amb petites construccions. Es creu que a base de crear rivalitat per fer aquestes construccions més altes sorgeixen el que avui dia coneixem com a castells.

Les construccions es compten segons l'amplada (el número de persones a cada pis) i l'alçada (el número de persones una damunt de l'altre) tenint en compte que la pinya (la base del castell) i els nens que pugen sols al capdamunt (acotxador i enxaneta) compten com a pisos separats. Quan una colla fa castells de sis pisos es considera que ja té prou nivell per actuar a plaça i les millors colles aixequen construccions de fins a nou i en moments puntuals, deu pisos.

El fet casteller es caracteritza per la unió de moltes generacions amb un únic objectiu, ser en un lloc on tothom hi pot tenir alguna funció, per ser una activitat que uneix en igual mesura i de manera imprescindible el seny i la rauxa.

El fet casteller

El Fet Casteller. Foto: Sergi Boixader

Agricultura i rivalitat castellera a Valls

Des de 1956 el centre de la ciutat de Valls acull el Firagost, un punt d'exposició i venda d'articles relacionats amb el camp i objectes tradicionals de la zona; vins, caves, fruits secs, artesania, maquinaria agrícola, bestiar... Enmig d'aquests escenari, cada any s'hi celebra una trobada castellera amb les dues colles de la ciutat, la Colla Joves Xiquets de Valls amb camisa vermella i la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb camisa rosada.

És un fet únic que una ciutat de poc més de 24.500 habitants tingui dues colles castelleres centenàries i que ambdues estiguin al capdavant de la classificació aixecant castells de fins a nou i deu pisos. La rivalitat entre els dos grups és molt apreciable en les actuacions on s'enfronten cara a cara i a la seva ciutat, un espectacle que us convidem a viure en directe a la capital de l'Alt Camp.

El fet casteller

Diada Castellera de Santa Úrsula, amb els Xiquets de Valls. Foto: Sergi Boixader

Mare de Déu d'Agost a La Bisbal del Penedès

El 15 d'agost, La Mare de Déu d'Agost, és festiu a tot Espanya i Festa Major a La Bisbal del Penedès, un petit poble de 3.800 habitants que veuen multiplicar la seva població en motiu d'una trobada castellera. S'hi reuneixen les millors colles del món casteller que mouen cadascuna entre tres-centes i quatre-centes persones i un nombrós públic d'arreu de Catalunya.

Sant Magí omple de color la ciutat de Tarragona

Pocs dies després ens traslladem a Tarragona, on cada 19 d'agost es reuneixen les quatre colles de la ciutat per celebrar La Diada Castellera de Sant Magí. Els Xiquets de Tarragona amb camisa rallada vermell i blanc, la Jove Xiquets de Tarragona amb camisa lila,  els Xiquets del Serrallo amb camisa blava i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau amb camisa verda omplen la plaça de les Cols de colors i vida sota un imponent sol d'agost.

La rivalitat de l'actuació té lloc entre les dues primeres colles Xiquets de Tarragona i la Jove Xiquets de Tarragona que ambdues situades entre les deu millors colles del món casteller, aixequen construccions d'entre vuit i nou pisos, garantint un molt bon espectacle. Les altres dues colles, del Serrallo i de Sant Pere i Sant Pau (dos barris de Tarragona)  aixequen castells de set i vuit pisos respectivament.

El fet casteller

Diada Castellera de Sant Magí, Concurs de Castells. Foto: Sergi Boixader

Arboç una colla petita entre les més grans

La ciutat de l'Arboç ha estat seu de grans actuacions al llarg de la història tot i que la població no sempre ha tingut colla. La colla de la ciutat, els Minyons de l'Arboç amb camisa vermella, va néixer a mitjans del segle passat, el 1958; però va restar inactiva durant quasi trenta anys, del 1974 al 2003 en què a base de celebrar grans diades a la seva plaça els arbocencs van revifar la colla fins a portar-la a fer castells de vuit pisos.

El quart diumenge d'agost, dia en que es celebra l'actuació castellers més destacable, amb la colla local i tres colles grans convidades, hi té lloc una altre coneguda festa tradicional, la carretillada. Es tracta d'un espectacle de foc on durant prop de trenta minuts i sense donar lloc a cap moment de pausa, una cantonada de la Plaça de l'Ajuntament de l'Arboç s'omple de foc.

Sant Fèlix, la diada castellera per excel·lència

No podem parlar de castells i actuacions del mes d'Agost sense acabar amb la gran cita de la temporada, la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca, el 30 d'agost.

Es tracta d'una plaça on sota un imponent sol i enmig de molta gent té lloc l'actuació més espectacular de la temporada. En aquesta plaça les quatre millors colles del rànquing casteller, Castellers de Vilafranca, la Colla Vella Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa amb camisa malva, es troben per intentar descarregar les seves millors construccions, és un dia que està permès arriscar una mica per sortir victoriós de la plaça.

Aquesta actuació es celebra a Vilafranca en el marc d'una de les Festes Majors més castelleres, ja que la ciutat té dues colles, Castellers de Vilafranca, i una de més petita, Xicots de Vilafranca amb camisa vermella, que actuen quasi tots els dies de la festa, així que si teniu ganes de castells, no dubteu en visitar aquesta ciutat.

El fet casteller

Diada Castellera de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès. Foto: Sergi Boixader

Aqualeón Water Park

Albinyana (a 5.9 Km)

Llegir més...

Catedral de Tarragona

Tarragona

Llegir més...

Bosc Aventura Salou

Salou (a 10 Km)

Llegir més...

Experiencies Rurals .com

Nulles (a 7.4 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 9.7 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 12.8 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 10.9 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 10.9 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 11.5 Km)

Llegir més...

Magnolia Hotel

Salou (a 10.6 Km)

Llegir més...

Mas Llagostera

La Bisbal del Penedès (a 2.3 Km)

Llegir més...

Mas Rossell

El Pla de Santa Maria (a 10.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Guies d'Arrel, natura sense barreres

Llegir més...

femturisme.cat guanya el Premi Llengua Nacional 2024 pel nostre…

Llegir més...

Experiències

Espai Tast Vins El Cep

Llegir més...

8 €

Concert de violoncel "Homenatge a la Terra" a Vins el Cep

Llegir més...

60,00 €

Agenda

Visites guiades a Mas Casablanca

21/12/2024 ...

Llegir més...

Pessebre vivent de Martorelles

21/12/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!