Des d'Osor fins a Sant Miquel de les Formigues
Osor és un municipi de la comarca de La Selva, el seu terme forma una magnífico Vall que amaga bells paratges que es poden contemplar tot realitzant agradables caminades.
La Vall d'Osor es caracteritza per una orografia abrupta que es troba rodejada per les serres de la Porta Barrada, Sant Benet, el Coll i Sant Gregori i pel massís de Solterra i està banyada pel riu Ter.
Una de les rutes més gratificants pels sentits i molt recomanable és l'ascensió al pic més alt de Sant Miquel de les Formigues, des d'on es pot gaudir d'un espectacular paisatge de les Guilleries.
Aquesta ruta que uneix aquest punt geogràfic amb el municipi d'Osor de manera circular, encara que la pujada i baixada al cim es fa pel mateix lloc, es pot realitzar amb unes sis hores i no implica una gran dificultat, tot i que cal anar ben calçat.
La ruta traça un recorregut d'aproximadament 21 km que discorre principalment per una pista.
El punt de partida i la casa del Baier
Tot i que l'ascensió a Sant Miquel de les Formigues es pot iniciar des de diferents punts, en aquesta ruta es proposa dur-la a terme des d'Osor, on s'hi pot estacionar el vehicle.
Per seguir el sender correcte cal recular per la carretera en direcció al poble d'Anglès fins topar amb la pista forestal indicada amb un rètol verd i que es troba a pocs metres, 200 aproximadament, a l'esquerra sortint del poble. En aquest punt es segueixen les senyals vermelles i blanques del sender de Gran Recorregut GR - 178 o camí de Serrallonga, que coincideix en aquesta primera part de la ruta i amb la ruta del Bandoler Serrallonga.
Seguint la direcció indicada es passa pel costat de la casa del Baier, ubicada a 25 minuts respecte a l'inici de la ruta i que es tracta d'una casa abandonada de tres plantes, de finestres quadrangulars i una porta adovellada de mig punt. També, més endavant, podrem observar la casa dels Gelats, on des d'aquestes ubicacions es pot observar el cim de Sant Miquel a la dreta.
Passada la casa dels Gelats, la senyalització a seguir són els punts de color rosat o fúcsia, i no abandonarem aquesta indicació fins a trobar la senyalització al camí de Sant Miquel de les Formigues o de Solterra.
Cal remarcar que el primer tram de la ruta discorre per fortes pujades, ja que es realitza l'ascensió al cim.
Font Sa Guarda
En aquest primer tram de l'ascensió, un cop passada la Casa dels Gelats i seguint els punts rosats o fúcsia durant poca estona, es troba el camí que es dirigeix al cim de Sant Miquel i que es continu al camí procedent de la Font dels Abeuradors. Aquest nou sender es troba senyalitzat amb rètols metàl·lics de color verd que cal seguir direcció amunt fins a arribar a la Font Sa Guarda.
La Font Sa Guarda es troba a la dreta del Puig Sa Cadires i és un punt crucial de la ruta. Des d'aquest lloc, concretament uns pocs metres abans d'arribar a la font, s'endinsa un estret sender al bosc, cap a l'esquerra, on es troba un rètol que informa que la distància fins al cim és poc menys d'un quilòmetre.
Aquest darrer tram per arribar fins a Sant Miquel de les Formigues és molt gratificant i bell, ja que transcorre per un bonic bosc on hi dominen els faigs, roures i castanyers.
Sant Miquel de les Formigues, el cim
Sant Miquel de les Formigues o de Solterra és el cim més alt de les Guilleries, situat a cavall dels municips d'Osor i Sant Hilari Sacalm, des d'on es poden obtenir unes vistes panoràmiques del Pedraforca, el Montseny, els Àngels i de tota la zona planera de l'Empordà.
El cim es troba a 1.202 metres respecte al nivell del mar i s'anomena Sant Miquel de les Formigues a causa de la gran quantitat d'aquests petits insectes que es troben en aquest punt a finals d'estiu i durant la tardor.
El protagonisme que ocupen les formigues voladores en aquest cim és tan significatiu que s'hi ha ubicat una creu metàl·lica amb tres formigues de gran dimensió a la seva base.
També, s'hi conserven algunes restes dels murs i la base de la torre circular del Castell de Solterra, que trobem documentat a partir de l'any 929, tot i que es desconeix quan es va construir; aquest castell també dóna nom al cim de Sant Miquel "de Solterra". El castell va passar per diferents mans: l'any 929 pertanyia als comtes de Barcelona, i posteriorment passà a mans del monestir de Sant Benet de Bages. El Castell de Solterra tingué un us militar fins al segle XIII, i posteriorment la seva capella, dedicada a Sant Miquel, va seguir activa i dempeus fins l'any 1910.
De tornada
Per tal de finalitzar la ruta i tornar al punt de partida es refà el darrer troç del camí per on s'ha arribat al cim per tal de tornar a reprendre les marques del sender de Gran Recorregut, en aquest cas a l'esquerra.
En el camí de tornada es passarà pel costat de tres cases: la Riba d'Amunt, la Riba d'Avall i, finalment, la casa de Ripoll.
Un cop hem descendit, aproximadament, uns 2300 metres ens trobarem amb una indicació que detalla una distància de 8 km fins a Osor. En aquest punt cal seguir pel sender GR-83 que ens portarà fins a la Riba d'Amunt on recomanem fer una parada per observar les vistes al coll de Nafré, la muntanya de Sant Gregori i del Puig d'Afrou.
Cal identificar a l'entorn de la casa uns pals de fusta senyalats amb un rombe de color verd, la qual serà la nova indicació a seguir en aquest moment i que ens conduirà pel bosc passant per graons elaborats amb soques.
Aquesta senyalització no s'abandona fins a topar amb el camí de la font de la verge on trobarem un rètol que ens indica, si seguim a la dreta, el camí cap a Osor.
En pocs minuts es torna a reprendre el camí pel GR que s'havia abandonat a la Riba d'Amunt i que ens portarà al Pont del Ripoll on més endavant hi ha una bifurcació on seguirem el camí que descendeix per l'esquerra i on es mantenen les indicacions del GR i els rombes verds vistos anteriorment.
A l'esquerra es podrà observar el mas Ripoll i també Can Cercenedes. Mitja hora després d'haver transcorregut per davant d'aquestes edificacions enllacem la ruta amb la pista cimentada que ens porta, novament, a Osor.
Què fer
Museu Etnològic del Montseny
Arbúcies (a 7 Km)Descobreix el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, un centre d'exposició, conservació,…
Associació del Via Crucis Vivent
Sant Hilari SacalmDes de fa més de tres segles, Sant Hilari Sacalm celebra el…
Guies de muntanya 8treks
Susqueda (a 11.2 Km)8treks donem a conèixer els elements d'interès natural, històric i cultural del…
Museu Trias de la Galeta
Santa Coloma de Farners (a 13.6 Km)El museu Trias de la Galeta és fruit de l'amor profund de…
On menjar
La Calma, el Bellver
Tagamanent (a 24.2 Km)A la Masia Restaurant El Bellver, de 13:00 a 15:30 presentem un…
Braseria Les Comes
L’Esquirol (a 18.4 Km)Situat dins les instal·lacions del Parc d'Aventura Anigami, Ofereixen menús d'amanides amb…
Restaurant La Moixina
Olot (a 25.4 Km)Gaudeix de l'entorn únic de la Garrotxa al restaurant La Moixina, acompanyat…
On dormir
Casa de colònies Can Mateu, Fundesplai
Vilanova de Sau (a 13.3 Km)Descobreix Can Mateu, una antiga casa de pagès, restaurada amb encant per…
Casa de colònies La Cinglera, Fundesplai
Vilanova de Sau (a 13.3 Km)La Cinglera es troba al municipi Vilanova de Sau. És una casa…
Càmping El Pont de Barcelona
Vilanova de Sau (a 10.6 Km)El càmping el Pont està situat en ple cor de les Guilleries…
Can Baldiri
Santa Coloma de Farners (a 9.6 Km)Actualment Can Baldiri és un habitatge d'ús turístic per grups de fins a…