Delta de l'Ebre, la natura en estat pur

Compartir
Delta de l'Ebre, la natura en estat pur

El delta de l'Ebre, amb 320 kilòmetres quadrats, és la zona humida més important de Catalunya i el primer hàbitat aquàtic del Mediterrani occidental.

La ruta que us proposem us pemetrà conèixer un espai d'extraordinària riquesa biològica, tant terrestre com marítima, descobrir pobles hospitalaris amb un encant especial, paisatges plens de contrastos, gaudir de l'excel•lent gastronomia de la zona i realitzar nombroses activitats esportives, culturals i d'oci que us faran desitjar tornar-hi quan encara no hàgiu marxat.

El Delta de l'Ebre, una reserva natural per descobrir

El delta de l'Ebre és un espai natural de gran riquesa biològica on conviuen més de 500 espècies vegetals, més de 300.000 aus de 300 espècies diferents, i és zona d'hivernament o de repòs durant els periodes migratoris.

Aquesta reserva natural està plena de contrastos, ja que les platges salvatges de grans extensions, els camps de dunes, les llacunes, els espais plans on tenen lloc els miratges i les salines comparteixen l'espai amb l'explotació agrícola de gran part de la seva superfície, principalment arrossars. En definitiva, es tracta d'un entorn ideal per allunyar-vos de la massificació i l'estres de les grans ciutats i viure la natura en estat pur.

La ruta

El delta es pot visitar de diverses maneres, a peu, en bicicleta, en vaixell, en cotxe..., encara que si voleu fer una estada de cap de setmana la millor opció és combinar totes les opcions. És a dir, que podeu recòrrer en cotxe les distàncies més grans i realitzar diverses parades als miradors tot fent alguna passejada en bicicleta o a peu. En qualsevol dels casos i atesa la facilitat amb que un es pot perdre per les carreteres del delta, us aconsellem que abans de començar us apropeu al centre d'informació del parc natural ubicat al poble de Deltebre, per organitzar les vostres sortides amb tota la informació necessària.

Nosaltres us proposem una ruta que va de sud a nord començant per Alcanar, el municipi més meridional de Catalunya. Allà podeu visitar l'ermita del Remei, un edifici dels segles XVI i XVII i des d'allà apropar-vos fins a un turó proper que acull un poblat íber.

Delta de l'Ebre, la natura en estat pur

L'Ermita del Remei. Foto: Sergi Boixader

A uns catorze kilòmetres en direcció nord des d'Alcanar, arribareu a Sant Carles de la Ràpita, ciutat ancorada a l'entrada del port natural més gran del Mediterrani, el dels Alfacs. La seva badia és ideal per la pràctica de la navegació a vela, el rem, el surfing i altres esports aquàtics.

Des Sant Carles podeu entrar al delta de l'Ebre per la part més meridional del parc natural. Si voregeu la badia arribareu fins Poblenou del Delta, un poble des d'on podreu explorar la gran llacuna de l'Encanyissada, la més gran del delta. Molt a prop hi ha la Casa de Fusta, antic refugi de caçadors i que, en l'actualitat, acull un museu ornitològic.

Delta de l'Ebre, la natura en estat pur

La Casa de Fusta. Font: Turisme Amposta

Al costat de l'Encanyissada hi ha la Tancada, la segona llacuna de la zona. Si agafeu un desviament cap a la dreta us endinsareu a la barra del Trabucador, un estret istme de sorra de cinc kilòmetres de llargada que podeu recòrrer en cotxe fins arribar a la punta de la Banya, un dels llocs de nidificació d'aus més importants del Mediterrani. En aquesta zona hi trobareu les salines de la Trinitat. No es poden visitar, però podeu veure-les des d'un mirador proper.

Des de Poblenou del Delta us podeu dirigir cap a Sant Jaume d'Enveja, un poble amb orígens en l'explotació de la sal i la construcció del canal de l'Ebre. Des d'allà surt una pista paral•lela al riu que, en direcció nord, us portarà fins la Illa de Buda, que reuneix una representació de tots els ambients naturals del parc natural. No obstant, heu de saber que la illa només es pot visitar contractant una visita guiada, encara que sí que podeu observar-la des d'una duna-mirador situada al marge esquerre del riu. Sense allunyar-vos gaire també podreu gaudir de les platges més salvatges i verges del delta: la de Mitjorn, la de l'Alfacada i la nudista del Serrallo.

L'any 2010 es va inaugurar Lo Passador que uneix les poblacions de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre. El pont ja s'ha convertit en emblema i en una infraestructura absolutament integrada en la vida del Delta. És més, passejar-hi quan cau la tarda; admirar les postes de sol des del seu punt més alt; fer un volt pel poble veí… ja forma part de la vida quotidiana dels habitants d'aquest territori. Lo Passador compta amb dos carrils per a cotxes, un per cada sentit, un carril per a bicicletes  i una zona de descans al llarg dels seus 250 metres de longitud. Té un acurat disseny, amable i ben integrat en l'entorn paisatgístic. Per la nit s'il·lumina i crea un bell reflex a les aigües del riu.

Delta de l'Ebre, la natura en estat pur

Parc natural del Delta de l'Ebre. Foto: Sergi Boixader

Un cop creueu Lo Passador arribareu a Deltebre, la població més gran del delta i on té la seu l'Ecomuseu del parc natural del Delta.

Des d'aquí si agafeu la T-340 arribareu fins la platja de Riumar, l'única del delta que disposa de serveis. Al costat està la llacuna del Garxal, un conjunt de petits illots i llacunes que es pot admirar tot caminant o en bicicleta. També hi trobareu el port fluvial del Gatxo, des d'on surten embarcacions turístiques que naveguen per la desembocadura del riu i arriben fins les illes de Buda i Sant Antoni.

Un mica més a l'esquerra de la platja de Riumar trobareu la platja de la Marquesa i la punta del Fangar, una gran superfície de sorra amb les dunes millors conservades de tot el litoral català. Atès que es troba quasi al mateix nivell del mar a vegades, i segons la força del vent, resta inundada.

Per acomiadar-vos del delta de l'Ebre, us recomanem tornar fins a Sant Carles de la Ràpita i pujar al Mirador de Guardiola, des d'on tindreu unes inoblidables vistes panoràmiques del delta. Si ho feu segur que hi torneu.

Com arribar-hi?

  • Si veniu per l'autopista AP-7, direcció Barcelona – València, podeu triar entre les sortides 39 (l'Ampolla), 40 (l'Aldea-Tortosa) i 41 (Amposta-St. Carles de la Ràpita).

  • Si veniu per la nacional N-340, podeu escollir qualsevol de les quatre sortides que hi ha en direcció a Deltebre.

  • També podeu arribar en tren, amb la línia que uneix Barcelona i València.

Quan anar-hi?

La millor època per visitar el delta és la tardor, d'octubre a novembre, que és quan s'ha recollit l'arròs i els camps s'omplen d'aus migratòries. Les millors hores per observar-les són les de l'alba i al vespre, que és quan surten a cercar aliment.

Oficina Municipal de Turisme d’Alcanar

Alcanar (a 4.4 Km)

Llegir més...

Jardí Botànic Medicinal, Ecoherbes Park

L'Ampolla (a 10.5 Km)

Llegir més...

MónNatura Delta de l'Ebre

Amposta (a 7.1 Km)

Llegir més...

Lo Sirgador

Tortosa (a 12.3 Km)

Llegir més...

On menjar

L’Estany - Casa de Fusta

Amposta (a 6.4 Km)

Llegir més...

Hotel Rull

Deltebre

Llegir més...

Càmping Ampolla Playa -Taiga Delta de l'Ebre

L'Ampolla (a 8.9 Km)

Llegir més...

Càmping Capfun Aube

Deltebre (a 10.6 Km)

Llegir més...

Hotel Ametlla Mar

L'Ametlla de Mar (a 18.2 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 6 packs d'entrades dobles per una visita amb espectacle…

Llegir més...

Casa Batlló presenta 'Una nit d'Hivern', una experiència nocturna…

Llegir més...

Experiències

Visita guiada a MónNatura Delta de l'Ebre

Llegir més...

14 €

Video mapping la Llum de l'Ebre a Tortosa

Llegir més...

Agenda

Visites guiades a Mas Casablanca

21/12/2024 ...

Llegir més...

Pessebre vivent de Martorelles

21/12/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!