Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Compartir
Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Punts de recàrrega

Aquesta ruta està pensada per fer-la amb vehicle elèctric, tot i que es pot realitzar amb qualsevol altre cotxe. Al llarg del recorregut us proposarem municipis que disposen de punts de recàrrega i llocs d'interès per visitar mentre carreguem piles.

Els cotxes elèctrics són una bona manera de descarbonitzar el transport per carretera. Aquests vehicles no emeten gasos d'efecte hivernacle i no necessiten combustibles fòssils per funcionar. Això els fa una opció viable per contribuir a reduir la nostra petjada de CO₂. La constant millora de la tecnologia d'aquests automòbils fa que cada vegada siguin més eficients i ecològics.

Consulteu també les recomanacions a l'hora de viatjar en cotxe elèctric.

Número de trams

3

Número de trams
Quilòmetres totals

18,2

Quilòmetres totals
Emissions locals (cotxe elèctric)

1,00 KG

Emissions locals (cotxe elèctric)

3,00 KG

Emissions locals (cotxe dièsel)

La màgia dels espectacles visuals. L'atractiu de la cultura. La complexitat de l'art. En aquesta ruta que et suggerim per fer en cotxe elèctric per les terres de Ponent podràs gaudir de la immensitat d'aquests tres conceptes en poc menys de vint quilòmetres de recorregut.

La ruta pretén deixar-te captivat amb imatges de postal. Ja sigui a través de l'art, de la cultura, de la naturalesa o bé del patrimoni arquitectònic. Però sí, estem segurs que tot el que veuràs no et deixarà indiferent.

Començant per l'increïble art urbà que trobaràs a Torrefarrera, on artistes de tot el món impregnen cada any de pintures i murals encisadors les parets del municipi, i acabant a Alcarràs, on la distingida pel·lícula de Carla Simón ha fet mundialment conegudes les catifes de colors que formen els arbres fruiters.

Agafa la teva càmera de fotos, el telèfon mòbil o senzillament gaudeix en primera persona amb els teus ulls. És moment de gaudir de la bellesa infinita d'aquest territori.

A mitjan camí entre Torrefarrera i Alcarràs, farem una parada a la capital del Segrià, Lleida. Un indret magnífic amb atraccions culturals múltiples, coronades amb la visita al conjunt monumental de la Seu Vella, un lloc impressionant des d'on podràs gaudir de més espectacles visuals, amb la plana de Lleida des de dalt de tot d'un turó històric, als teus peus.

Cal dir, però, i és important remarcar-ho abans que comencis a llegir i a planificar la teva ruta, que la millor època per fer-la és durant els mesos de febrer i març, ja que podrem trobar tots els camps fruiters florits, i això multiplicarà exponencialment la qualitat de la nostra ruta a través de les imatges més potents de Ponent.

Torrefarrera, el xocant impacte de l'art al carrer

L'inici de la teva ruta és el municipi de Torrefarrera, un poble situat al centre de la comarca del Segrià. Amb 4.700 habitants aproximadament i 23,5 km² de superfície, Torrefarrera porta la cultura impregnada a les parets dels seus edificis i per aquest motiu és el lloc indicat per fer una primera parada.

Torrefarrera és l'epicentre de l'Street Art Festival, un certamen d'art mural que amb el pas del temps ha acabat per ser la referència turística del municipi. Artistes internacionals d'art urbà conflueixen a Torrefarrera per donar vida a les parets, millorar l'entorn urbà i fomentar la cultura. Actualment, turistes d'arreu del món visiten el poble del Segrià per gaudir de les seves espectaculars pintures. 

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Grafiti a Torrefarrera

Actualment, hi ha una cinquantena de murals i grafitis repartits pels carrers del municipi, així que per facilitar-te la feina, et presentem tres rutes turístiques del Torrefarrera Street Art Festival que et permetran observar les obres més representatives. Al lloc web torrefarrerastreetartfestival.cat/ pots trobar la Ruta Centre, la Ruta Poble i la Ruta Malpartit (un enclavament de 16,34 km², situat al Nord Oest de Torrefarrera). Les dues primeres són per realitzar caminant i la darrere d'elles amb cotxe. Per aquest motiu, et recomanem que aparquis el teu vehicle elèctric i caminis pel centre de Torrefarrera tot seguint el camí marcat per les rutes.

Allí podràs gaudir dels murals espectaculars d'artistes com Cristina Dejuan, Txus Montejano, Alisa Host, Alkore, Callizo o Ramel13, entre molts altres.

Abans d'abandonar Torrefarrera, però, et recomanem que no deixis de visitar l'Església Parroquial de la Santa Creu, un temple neoclàssic protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Ruta Centre de Grafitis a Torrefarrera

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Ruta Poble de Grafitis a Torrefarrera

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Ruta Malparit de Grafitis a Torrefarrera


Propera parada?

7.2 KM (Lleida)Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Torrefarrera

Punts de recàrregaCarrer Mare de Déu de Montserrat, 11

Punts de recàrregaP.º del Parque, 25

Punts de recàrregaC/ Les Comes,5º CEI

Aeroport d'Alguaire (a 8 km)

Punts de recàrregaParking Aeroport Alguaire

I mentrestant: carregues el teu vehicle elèctric a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, un aeroport que dona servei a la ciutat de Lleida i les comarques properes, et recomanem que t'asseguis, et prenguis un cafè i vegis un videoclip d'Ed Sheeran. La localitat d'Alguaire es troba a uns 4 quilòmetres de l'aeroport, així que si no vols caminar durant una hora, et recomanem Ed Sheeran. I et preguntaràs, per què? Doncs el popular cantant va gravar el seu videoclip “BeautifulPeople” a l'aeroport de Lleida-Alguaire l'any 2019. El rodatge va durar un dia amb un equip de gravació i producció de 90 persones. Les instal·lacions de l'aeroport es poden veure en el videoclip, que amb poques setmanes va superar els 25 milions de visualitzacions a YouTube.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Lleida, la magnificència de la capital

A pocs quilòmetres de Torrefarrera s'hi ubica la gran capital de la comarca del Segrià: Lleida. Per arribar-hi, tens diferents opcions, però et recomanem la més ràpida, la N-230 en direcció sud, on amb 15 minuts et plantaràs al centre de la ciutat més gran de Ponent.

Lleida té més de 140.000 habitants i una superfície de 212,3 km². Això significa que és una ciutat gran i que com a visitant no et faltaran les opcions. Això sí, la ruta et dirigeix per indrets remarcables on l'art i la cultura siguin els protagonistes, i és per això que les recomanacions de la capital del Segrià aniran per aquest camí.

Parlant de cultura, el gran referent de la ciutat és el Museu de Lleida. Ubicat al carrer Sant Crist, 1, compta amb més de 7.000 metres quadrats on podràs descobrir la història de la capital del Segrià, des de la prehistòria a l'era contemporània. El fons del museu és una simbiosi del Museu Diocesà i el Museu d'Antiguitats, que han ajuntat els seus recursos patrimonials per oferir al visitant dues col·leccions centenàries que formen els béns museístics de la ciutat i de les seves àrees d'influència.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Mostra de retaules del Museu de Lleida

Alguns dels aspectes més interessants que podràs trobar dins el museu és l'art sacre procedent del Museu Diocesà, la col·lecció de monedes del Gabinet Numismàtic de la Diputació de Lleida, així com alguns objectes procedents de l'anomenat Tresor de la Catedral. En total, gaudiràs de 974 obres d'art i arqueologia, a més d'altres detalls com les peces d'escacs de cristall de roca procedents d'Àger, els frontals d'altar d'època romànica, els elements escultòrics de pedra procedents de la Seu Vella, les pintures murals de Pia Almoina, la pintura gòtica sobre taula del taller dels Ferrer, l'escultura del segle XIV pertanyent a l'anomenada Escola de Lleida o els tapissos de factura flamenca.

Com hem dit, les opcions culturals i artístiques que presenta Lleida són nombroses, i és per això que també pots visitar, depenent del teu interès i gust personal, per exemple, el Centre d'Art La Panera, el Museu de l'Aigua, el Museu de l'Automoció, La Casa dels Gegants, el CaixaForum Lleida, la Fundació Sorigué o l'Espai Cavallers.

Però el patrimoni de Lleida no s'acaba en els museus o exposicions. Especialment, volem destacar la visita obligatòria a la Seu Vella i Castell del Rei-Suda. Al turó de la Seu Vella s'hi concentren els dos principals monuments de la ciutat.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Vistes de la Seu Vella des del Castell del Rei o la Suda. Foto: Sergi Boixader

Al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella hi pots accedir en cotxe o a peu des del carrer Sant Martí, entrant al recinte emmurallat per la Porta del Lleó o bé des de la plaça de Sant Joan, en ascensor, pel Portal de Sant Andreu.

Allí hi trobaràs un conjunt monumental integrat per la Seu Vella, el Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Els tres elements estan catalogats com Bé Cultural d'Interès Nacional.

La Seu Vella és el monument amb el qual s'identifica més la ciutat de Lleida. La catedral, construïda durant més de dos segles, entre el 1203 i el 1431, es considera una obra romànica, tot i que presenta elements gòtics i afegits renaixentistes.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Inerior de la Seu Vella de Lleida. Foto: Sergi Boixader

El conjunt monumental en sí és espectacular, però a més, s'ubica en un indret elevat des d'on es poden apreciar unes vistes increïbles no només la ciutat, sinó també gran part de la comarca del Segrià i de la plana de Lleida. La magnificència de ponent, als teus peus.


Propera parada?

11 KM (Alcarràs)Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Lleida

Punts de recàrregaAv. Pinyana amb Cr. Rovira Roure

Punts de recàrregaAv. Pinyana amb Cr. Rovira Roure

Punts de recàrregaCarrer Magí Morera, 57

Punts de recàrregaCIM LLEIDA, Carrer V, PARCELA 7

Albatàrrec (a 15 km)

Punts de recàrregaCarrer Doctor Robert, 122

I mentrestant: si connectes el cotxe elèctric a Albatàrrec, un municipi de la comarca del Segrià ubicat prop del riu Segre, et recomanem que visitis el Castell d'Albatàrrec. Aquest és un casalot amb aires medievals que es va alçar en el punt més prominent del nucli poblat. El castell, de planta medieval, va ser construït al segle XIII durant la Reconquesta avançada a la riba esquerra del riu Segre, per Jon Esteve d'Âlberes. Com a elements significatius destaquen les portes i finestres rematades amb arcs conopials, les seves tres talaies voladores i espitllades, des d'on es domina un ampli i vistós panorama, i el seu pati d'armes, envoltat d'arcades gòtiques.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Alcarràs, unes flors que van del cinema al món

Deixa enrere la magnificència de Lleida i agafa la carretera N-2 en direcció a la població d'Alcarràs. La distància és d'11,1 quilòmetres i t'hi plantaràs amb poc més de 15 minuts. Alcarràs és un municipi de la comarca del Segrià que té prop de 10.000 habitants i una superfície de terreny de 114,3 km².

La població s'ha fet extremadament coneguda a tots els racons del país gràcies a una pel·lícula estrenada l'any 2022 que porta el mateix nom Alcarràs. Dirigida per Carla Simón, “Alcarràs” explica la història d'una família pagesa de Ponent que veu desaparèixer el seu estil de vida davant de l'amenaça d'un desnonament imminent.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Camps de presseguers florits. Foto: Sergi Boixader

El film, gravat íntegrament en català, va rebre diferents distincions internacionals, com un Premi al Festival de Cinema de Sant Sebastià o als Premis Gaudí. La distinció més important, però, va ser l'Os d'Or al 72è Festival Internacional de Cinema de Berlín. Amb aquesta distinció, es va convertir en la primera pel·lícula de la història gravada en català en rebre el guardó. En pocs mesos, “Alcarràs” es va convertir en un fenomen mediàtic que va acabar per convertir-se en una de les pel·lícules més taquilleres de la història del cinema en català, recaptant gairebé 3 milions de dòlars a tot el món.

I l'èxit del film va portar els focus de tot al món a la bellesa del municipi, especialment  pels seus camps de fruiters florits. El mantell rosa que dibuixen els presseguers al voltant del poble s'ha convertit en un atractiu turístic, en especial, en la celebració d'Alcarràs Florit.

Lògicament, per veure els camps florits has de visitar i fer la ruta en l'època de l'any indicada, que és durant els mesos de febrer i març. A  través de diferents rutes guiades, Alcarràs Florit et dona l'oportunitat de conèixer de primera mà la bellesa del paisatge alcarrassí, on es pot contemplar de prop un dels principals atractius turístics del Baix Segrià: els arbres (ametllers, presseguers i les varietats de nectarines i platarines) en ple procés de floració.

Dels murals de Torrefarrera als camps florits d'Alcarràs en cotxe elèctric

Passejada entre presseguers. Foto: Sergi Boixader

El mantell de colors vius no et deixaran indiferent. El paisatge encisador i l'espectacle visual dels camps, formant catifes de color de rosa, és una recomanació que no et pots perdre.

Però si després de gaudir de l'espectacle de les flors encara tens ganes de conèixer i immiscuir-te en la realitat del poble d'Alcarràs, et recomanem també la visita a l'alzina centenària, la casa de Montagut o l'Església Mare de Déu de l'Assumpció, un temple que amaga gran quantitat d'història al seu interior.


Punts de recàrrega

Propera parada?

Consulteu tots els punts de recàrrega que trobareu fins arribar a la vostra propera destinació.


En col·laboració amb

Etecnic

Etecnic és el líder en instal·lacions 360° de mobilitat elèctrica, connectada i renovable. Ha dut a terme més de 1.100 projectes, gestiona més de 7.000 punts de càrrega de vehicles elèctrics, compta amb més de 700.000 usuaris registrats a la seva APP EVcharge, pel qual ha entregat més de 3 milions d'hores de recàrrega i reduït més de 21.000 tones de CO₂.

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Lleida

Llegir més...

Boulder Indoor

Lleida (a 3.3 Km)

Llegir més...

Cooperativa la Fraternal de l'Albagés

L'Albagés (a 21.3 Km)

Llegir més...

Turisme Les Garrigues

(a 23.9 Km)

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 19 Km)

Llegir més...

On dormir

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 1.5 Km)

Llegir més...

Monestir de les Avellanes

Os de Balaguer (a 25.5 Km)

Llegir més...

Lo Palauet de la Muralla

Balaguer (a 20.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els tres Monestirs…

Llegir més...

Tarragona, camins, platges i espais verds

Llegir més...

Propostes

Via ferrata roca de la creu - Ribes de freser

Llegir més...

35 €

2 dies - Miravet i la ruta del Maestrazgo desde Morella

Llegir més...

184 €

Agenda

Aplec de Sant Elies a Sant Pere de Vilamajor

25/04/2024

Llegir més...

Sant Jordi a Mataró

25/04/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!