De ruta pels castells medievals del riu Gaià

Compartir
De ruta pels castells medievals del riu Gaià

El Gaià és un dels rius que travessen la província de Tarragona. Allò que el fa especial és que al llarg del seu curs per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès -de forma perpendicular a la costa- es troba la major concentració de castells medievals de tot el territori català.

En aquesta ruta us proposem visitar algunes de les fortificacions més significatives dels contorns del riu Gaià, perquè coneixeu la seva història i com han sobreviscut al pas del temps.

A més, a l'itinerari hem inclòs la visita a algunes de les poblacions nascudes originàriament al voltant d'aquestes edificacions medievals, com ara Altafulla, Tamarit, El Catllar, Montferri i Aiguamúrcia i que són història viva del passat del nostre país.

Un recorregut pels castells del riu Gaià

El Gaià és un dels rius que recorre les terres tarraconines, en concret travessa les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonés.

A l'Edat Mitjana –segles X i XI- va jugar un paper molt estratègic, ja que va fer de frontera natural entre el Comtat de Barcelona i Al-Andalus. Per aquesta raó, al llarg del seu curs, es van edificar prop de mig centenar de castells i algunes torres de vigilància que van servir de fre la invasió musulmana cap al nord.

Malauradament i ateses les dures condicions de vida de l'Edat Mitjana, la major part d'aquestes fortificacions van ser abandonades pels seus propietaris fins a l'actualitat. No obstant, hi ha algunes que han mantingut un bon estat de conservació, s'han reconvertit en espais d'oci i es poden visitar.

Al voltant d'aquests castells van nèixer poblacions com ara Altafulla, Tamarit, Aiuguamurcia o Santa Perpètua de Gaià, viles que als seus carrers amaguen la història viva del passat del nostre país i que també visitarem.

La ruta

Aquesta ruta pels castells del riu Gaià, a més d'un viatge per la geografia tarraconina és principalment un itinerari que us durà a un altra època. Ens referim a l'época de les lluites territorials, dels senyors feudals i els cavallers. Com ells, i si voleu, podreu recòrrer a cavall alguns dels castells, encara que si no sou tant somiadors també ho podeu fer en cotxe o en bicicleta.

Nosaltres us proposem un selecció de castells i torres que podeu descobrir tot seguint el curs natural del riu des del seu naixement, prop de la població de Santa Coloma de Queralt, a la comarca de la Conca de Barberà, passant pel monestir de Santes Creus i fins a la seva desembocadura prop d'Altafulla, una vila costanera al nord de la ciutat de Tarragona.

El punt de partida de la ruta dels castells seria la població de Santa Coloma de Queralt, situada al nord de la província de Tarragona, molt a prop de la qual neix el riu Gaià. Aquesta vila, que conserva part de la seva muralla medieval, té els seus orígens en l'existència del castell de Queralt, situat a la comarca de l'Anoia. El castell originari del segle X va ser destruit per Almançor, però podeu veure les restes de les reconstruccions que es van dur a terme en els segles posteriors.
Tot i que és una obra renacentista, val la pena que quan passeu per Santa Coloma de Queralt, visitareu el castell dels comtes de Queralt, ja que conserva la torre de l'Homenatge, del segle XI. Actualment el castell és un espai destinat a activitats culturals i, entre d'altres, acull la biblioteca municipal.

De ruta pels castells medievals del riu Gaià

Gaià. Font: Wikipedia

Si continueu baixant, us trobareu les ruïnes del castell de Pontils, conegut com “el Castellet”. A continuació arribareu a Santa Perpètua de Gaià, població que actualment està quasi deshabitada, i que conserva una torre de 15 metres d'alçada del segle X, situada en un acantilat amb impresionats vistes.

Una mica més avall, no us heu de perdre la visita als castells de Saburella i Selmella. El primer, de construcció posterior a la Reconquesta (per això es va edificar a la banda esquerra del riu Gaià) es troba sobre un turó i es conserva força bé, sobretot dos de les torres semicirculars i part de la muralla. Pel que fa al castell de Selmella, en conserva alguns murs, part de la muralla i la base de la torre. L'any 1988 va ser declarat Bé d'Interès Cultural.

De ruta pels castells medievals del riu Gaià

Castells de Saburella i Selmella. Font: Wikipedia

 A la banda dreta del riu Gaià i una mica més avall de la població de Querol, trobareu els castells de Querol, Pinyana i Montagut. Es considera que tenen certes similituds, atès que són de la mateixa època. El castell de Querol va ser declarat l'any 1985 Bé d'Interés Nacional. Del castell de Pinyana, que va arribar a ser propietat del monestir de Santes Creus, només es conserva part de la seva torre d'homenatge i de la seva muralla. Pel que fa al castell de Montagut, avui dia només hi trobareu algunes restes.

En aquest mateix marge del Gaià, i si continueu el curs de riu cap el mar, arribareu a Santes Creus, on podreu visitar el seu monestir cistercenc, fundat l'any 1160. Una mica més avall arribareu a Aiguamurcia, petit poble que té els seus origens, un cop més, en l'edificació del castell de Selma i el d'Albà.

De ruta pels castells medievals del riu Gaià

Monestir de Santes Creus. Font: Ajuntament d'Aiguamúrcia


El castell de Selma, originari del segle X, va passar per diversos propietaris, fins que va ser abandonat definitivament l'any 1930. Actualment, conserva només una part del contorn emmurallat i l'esglèsia de Sant Cristòfol. El castell d'Albà va ser propieta del bisbat i només es conserva una torre i algunes ruïnes.

A Rodonyà, petita població de mig miler d'habitants, podeu visitar el seu castell, del qual es conserven els murs de defensa. Actualment es propietat de l'ajuntament i es troba en fase de restauració.

Al sud de la població de Montferri, hi trobareu el castell de Rocamora, que actualment és un restaurant. No gaire lluny podreu visitar la Torre de Montferri, de finals del segle XI. El seu estat de conservació permet que hi pugeu a peu, fet que us permetrà gaudir d'unes vistes impresionants. Si fa bon temps podeu veure el mar.

Apropant-vos cada cop més a la costa, arribareu al castell d'El Catllar, situat a la població del mateix nom, que va ser habitat fins a finals del segle XVIII. Això ha permés que es conservi en millor estat que d'altres i que podeu visitar dues torres de 14 metres unides per un mur i algunes estances al seu interior, al qual arribareu després de travessar el pont que supera l'antic fosar.

Finalment arribareu a les dues últimes destinacions d'aquesta ruta, el castell de Tamarit i el castell d'Altafulla. El castell de Tamarit, del segle XII, és d'estil romànic i es va construir a la mateixa desembocadura del riu Gaià, possiblement per evitar els atacs dels pirates. Està en molt bon estat de conservació, com també la seva esglèsia i la torre de l'homenatge, situada fora del recinte. Això ha estat possible gràcies a les diverses remodelacions dutes a terme pels seus últims propietaris. Actualment han destinat el castell a celebracions de casaments.

De ruta pels castells medievals del riu Gaià

Castell de Tamarit. Foto: Sergi Boixader

Pel que fa al castell d'Altafulla, es tracta realment d'un castell-palau de principis del mil•leni que manté un estat de conservació molt bó, encara que hem de dir que no és l'original, sino una versió del segle XVII. Està ubicat al nucli històric de la població costanera del mateix nom, que també ha conservat en els seus carrers i les seves places l'autèntic esperit medieval. Tant és així que tota Altafulla ha estat declarada Conjunt Històric-Artístic.

Com arribar-hi?

Si el vostre punt de partida és Barcelona, la millor opció és anar en cotxe fins Sta. Coloma de Queralt i inicar la ruta des d'allà. Heu d'agafar l'A-2 en direcció a Igualada i després el desviament de la C-241. I a partir d'aquí podeu agafar la T-201 cap a Pontils, la C-37 per arribar a Santes Creus i la T-202 per continuar fins a Tamarit i Altafulla.

Si us vé de gust començar des de la costa cap a l'interior, podeu agafar l'AP-7 en direcció a Tarragona i abans d'arribar-hi trobareu el desviament per Torredembarra i Altafulla.

Bodegues Visendra

Aiguamúrcia (a 3.3 Km)

Llegir més...

Adernats - Vinicola de Nulles

Nulles (a 6.1 Km)

Llegir més...

Golf Costa Daurada

El Catllar (a 2.4 Km)

Llegir més...

Estol Verd Celler (Orien-tast)

Rodonyà

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 10.9 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 12.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 16.5 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 24.9 Km)

Llegir més...

Càmping Trillas Spa Tamarit

Tarragona (a 1.8 Km)

Llegir més...

Hotel Centre Reus

Reus (a 12.5 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 13 Km)

Llegir més...

Càmping Stel

Roda de Berà (a 7.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix la Catalunya Autèntica al gener!

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Experiències

Sortides de Busseig amb Odysea Diving Center

Llegir més...

38 €

Bateig de Busseig (per a principiants) amb Odysea Diving Center

Llegir més...

110 €

Agenda

Pessebre de Sorra de la Pineda (Vila-seca)

08/12/2024 - 06/01/2025

Llegir més...

Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles

06/01/2025 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!