Torrebesses
El petit municipi de Torrebesses, es troba situat al sud-est de la comarca del Segrià, al quilòmetre 130 de la C-12 (Eix de l'Ebre), a 25km de Lleida, a 21km de Flix, a 17km de l'AP-2 (sortida Lleida), a 188km de Barcelona i a 47km de l'aeroport d'Alguaire.
El nom de Torrebesses, és un compost dels mots “torres” i “beces” que vol dir torres bessones o iguals. Aquest nom correspon a una masia situada a l'Alt Penedès, prop de la qual hi havia dues torres. Després de l'invasió àrab, l'any 1149, es va voler repoblar la zona i els nous pobladors van donar a la població el nom del lloc d'on procedien.
Torrebesses pertanyia a la casa de Cervera després de la repoblació i ven aviat va passar a la senyoria de la cartoixa d'Escaladei. Així es va mantenir fins l'any 1835, per la desamortització de Mendizábal i va deixar de pertànyer a Escaladei.
La Guerra Civil Espanyola també va fer trontollar Torrebesses, va ser una guerra entre germans que va costar la vida a 23 joves al front, a més d'altres morts per afusellament, bombardeig o accidents amb la manipulació d'explosius. La guerra va acabar a Torrebesses el 24 de desembre de 1938 amb l'entrada de les tropes totalitàries.
Fins els nostres dies la població ha anat prosperant i mantenint un molt bon ambient entre tots els torrebessencs i tothom qui els va a visitar.
Torrebesses té un magnífic conjunt monumental format pel castell, l'església romànica i alguns casals renaixentistes i barrocs que constitueixen la Vileta, nucli antic del municipi, més enlairat, que conserva encara antics portals i la disposició típica dels carrers què li confereix un ambient tradicional.
El Castell Palau de Torrebesses, actualment de propietat privada i un dels símbols de la població, va ser construït pels àrabs per vigilar i protegir-se dels atacs cristians.
Envoltat de murs d'aparell ciclopi a la base, sembla anterior a la dominació sarraïna, manté una bona part de la construcció romànica i gòtica, mentre que la façana, datada el 1730, és d'un barroc ja tardà.
Va ser llogat a mestres i alcaldes i va ser escola i hospital durant la Guerra Civil.
L'Església Parroquial de Sant Salvador és un temple d'estructura senzilla però que manté molt bé la seva aparença medieval romànica, de transició amb el gòtic, construït cap a l'any 1170.
Encapçalant la façana principal hi ha el característic campanar d'espadanya amb espai per a dues campanes.
A l'interior, dins la capella de Sant Joan Baptista, trobareu un retaule del segle XIV i una figura del sant declarada monument històric-artístic des de l'any 1985.
L'Església Nova es va començar a construir l'any 1869, ja que la de Sant Salvador es quedava petita per l'augment demogràfic, la qual havia de ser pagada amb les aportacions dels veïns.
L'impulsor d'aquesta idea va ser l'alcalde Tomàs Ballesté, juntament amb el rector i bisbe de Lleida. Es va beneir la primera pedra i al cap d'un any es va parar la construcció donat que el pressupost pujava a 105.000 pessetes i no es podia assolir aquesta xifra. La crisi agrícola i la situació del país, van fer que l'alcalde vengués les seves finques per superar el deute de la construcció, que va suposar la seva ruïna.
De l'Església Nova, n'han quedat els murs i la façana principal, i l'interior ha quedat configurat com la Plaça Tomàs Ballesté, on el dia 6 d'Agost es fa el ball de festa major.
Destaca l'arquitectura goticorenaixentista d'alguns casals de la població com la casa Oró i la casa Gort, construïdes entre els segles XIV i XVIII.
A un quilòmetre escàs de Torrebesses, trobem la Font de Sant Roc, l'aigua de la qual és considerada miraculosa ja que no s'estronca mai, ben a prop de l'ermita del mateix nom. Per la festa major s'hi celebra una sardinada i es visita pel dia de Sant Roc i el dia de la dona.
El terme de Torrebesses és ric en construccions de pedra seca, destaquen els aljubs, dipòsits picats a la pedra d'una capacitat considerable i recoberts amb estructures de falsa cúpula, servien per emmagatzemar l'aigua de la pluja i estaven disseminats per tot el territori també podem destacar les cabanes de volta, les basses i les cadolles, en total prop de 150 construccions.
Altres atractius de la població que podeu visitar serien el Pou de la Vila, l'Antic Forn de Pa, el Museu Josep Jané Periu i el Centre d'Interpretació de la construcció de la Pedra Seca.
Rutes properes
Veure totes »Què fer
Centre d'interpretació de la pedra seca
TorrebessesEl Centre d'Interpretació de la Pedra Seca (CIPS) se situa a Torrebesses, un municipi…
Cooperativa la Fraternal de l'Albagés
L'Albagés (a 12.3 Km)Cooperativa agrícola situada al bell mig de la comarca de Les Garrigues,…
On dormir
Hotels Ibis Lleida
Lleida (a 20.2 Km)El nostre Ibis hotel a Lleida s'integra a la zona comercial de…
Hotel Celler Buil & Giné
Gratallops (a 29 Km)Una experiència única, un allotjament diferent i singular, us oferim la possibilitat…
Agenda
Experiències
IV Jornada de Portes Obertes al Molí Cooperativa La Fraternal…
DOP Les Garrigues (Lleida) (a 19.2 Km)