Visita guiada al Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes, Soriguera

Compartir

Enfilat a 1628 metres al cim del Tossal de Santa Creu, el Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes és el jaciment excavat en alçada més gran de Catalunya. El tossal de Santa Creu es troba a la comarca del Pallars Sobirà, al bell mig del Parc Natural de l'Alt Pirineu, al quilòmetre 264 de la N260 entre Sort i La Seu d'Urgell.

Situat a la capçalera de la Vall de Siarb, aquesta ubicació li atorga un domini visual que va des del coll del Cantó (accés natural des de l'Alt Urgell) fins al Batlliu de Sort; des d'aquest indret es pot observar fins ben al fons de la panoràmica l'Avegoda d'Adons a l'Alta Ribagorça i el Turbó a la Ribagorça aragonesa.

Per la b, l'any 1992 es van iniciar els estudis per a la realització de la valoració patrimonial del conjunt de restes del Tossal de Santa Creu de Llagunes. Aquest estudi va donar lloc a la realització d'un projecte d'investigació que va comportar que entre els anys 1994 al 1996 es duguessin a terme un seguit d'excavacions que van permetre erigir l'estructura del poblat. Al cap d'uns anys, l'any 2000, es van dur a terme un camps de treball, l'any 2001 es va consolidar l'església i els murs perimetrals, entre el 2002 i el 2017 es van realitzar visites concertades.

És a partir del 2018 que es van començar a realitzar visites guiades regulars des del 15 de juliol al finals d'agost. Des de l'estiu de l'any 2020, com a sala principal del projecte Museu de Camins, el Despoblat de Santa Creu de Llagunes ofereix visites des de l'abril fins al novembre amb visites diàries a l'estiu. Durant els mesos d'estiu, a més a més, al despoblat ofereix espectacles teatralitzats amb Esperanceta de Casa Gassia, recreacions històriques amb Comedy Tours, observació d'estels i espectacles medievals de música i dansa.

No us ho perdeu!

Propostes

Visita guiada al Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes,…

Llegir més...

Vens al telefèric de la Vall Fosca?

Llegir més...

Destaquem...

Torna "La Verema del Cava" amb activitats per a tots els públics

Llegir més...

10 experiències enoturístiques per a aquest estiu

Llegir més...

Agenda

La brama del cérvol

23/09/2023 ...

Llegir més...

Festival Pirinenc de literatures infantils i juvenils (Lo llumener)…

07/10/2023

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!