Perafita

Compartir
Província: Barcelona | Comarca: Lluçanès | Habitants: 396 | Extensió: 19,6 Km2 | Altitud: 754 m

El topònim “Perafita” prové del llatí “Petra-ficta” que etimològicament vol dir “pedra–fita” és a dir pedra col·locada en un indret per indicar els límits de propietat o territori. El nucli urbà de Perafita es troba situat a uns 754 metres d'altitud, en una carena elevada a la part del terme municipal que separa els recs i torrents que aflueixen directament a la riera Gavarresa.

Els primers vestigis històrics provindrien de la balma de les Heures de Perafita, on s'hi va trobar un jaciment que correspon a l'edat de ferro, entre els anys 1000 i 600 abans de Crist. I El primer document que parla de Perafita data del 5 de març de 1069 en el Diplomatari de la Catedral de Vic.

Des de començament del segle XI a Perafita hi havia una propietat alodial dels senyors de Besora. L'any 1.082, aquesta propietat fou donada al bisbe Berenguer Sunifred de Lluçà en atenció a uns béns que n'havia rebut a Orís, Besora i Torelló. Perafita entrava de ple dins de la jurisdicció del baró de Lluçà que en els temps primigenis segur que era el primer senyor alodial de l'endret. Sabem que a finals del segle XIV, Andreu de Fenollet vengué el delme de Perafita (el 10% de la collita que tots els pagesos supeditats a ell li havien de pagar cada any) a Pere Ferrer. Probablement avantpassat del seu homònim que poc després seria sotsveguer del Lluçanès. El poble cresqué ràpidament durant els segles XIV i XV i es va convertir en un dels nuclis comercials i artesanals més importants del Lluçanès.

L'any 1396 la reina Maria concedí als homes de la Baronia del Lluçanès la figura del sotsveguer i establia una doble cúria a Perafita i a Sant Feliu Sasserra. Així doncs, Perafita compartí la capitalitat administrativa del Lluçanès encara que de forma intermitent fins el 1661.

L'any 1567 podem parlar dels veguers provisionals Francesc Sala de la Sala de San Feliu i Joan Puig del mas Puig de Perafita.

L'any 1854 el poble comptava amb 850 feligresos i 58 masies, el màxim de pobladors de tota la seva història. El mateix any van morir a Perafita 109 persones per l'epidèmia de còlera. A Perafita actualment hi ha unes 60 cases de pagès.

Què fer

Turisme Lluçanès

Llegir més...

Centre d’Interpretació de la Bruixeria

Sant Feliu Sasserra (a 13.2 Km)

Llegir més...

Ratafia Bosch

Sant Quirze de Besora (a 11.2 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant Dachs

Les Llosses (a 12.2 Km)

Llegir més...

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 22.3 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant Xato

Gironella (a 18.9 Km)

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 18.3 Km)

Llegir més...

On dormir

Càmping Puigcercós

Borredà (a 10.9 Km)

Llegir més...

Can Masover Xic

Lluçà (a 4.2 Km)

Llegir més...

Càmping Riera de Merlès

Borredà (a 10.1 Km)

Llegir més...

La Rovira

Sagàs (a 11.9 Km)

Llegir més...

Agenda

Cicle Culturitza't a Gironella

19/04/2024 ...

Llegir més...

Curses de Muntanya al Lluçanès

21/04/2024 ...

Llegir més...

Propostes

Lluçanès a cavall

Turisme Lluçanès (a 5.7 Km)

Llegir més...

Les joies del romànic del Lluçanès

Turisme Lluçanès (a 5.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix Soriguera, un tresor amagat al cor del Pirineu Català

Llegir més...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!