Isona i Conca Dellà
El terme municipal d'Isona i Conca Dellà ocupa un territori extens i molt diversificat, ja que està format per la unió d'antics municipis. Els que formen part d'Abella de la Conca són: Abella de la Conca, Bóixols i La Rua. I els que pertanyen a Isona i la Conca Dellà són: Basturs, Benavent, Biscarri
, Conques , Covet, Ll ordà, Figuerola d'Orcau , Gramanet , Isona, Masos de S ant Martí, Orcau, Sant Rom à d'Abella i Siall.Dins del Municipi d'Isona i Conca Dellà hi trobem els següents punts d'interès:
Museu de la Conca Dellà
Es troba al centre de la població d'Isona. Té diferents àmbits que tracten tres temes diferenciats: el territori de la Conca Dellà, la població romana d'Aeso (Isona), el temps dels dinosaures. Des del museu s'organitzen visites guiades al que es coneix com a PARC CRETACI, que engloba diferents espais visitables (jaciments paleontològics on es poden veure ous, ossos, petjades i altres restes relacionades amb els dinosaures), elements patrimonials com el castell de Llordà o l'església de Covet i espais naturals com els estanys de Basturs.
Castell de Llordà
Un dels millors Palaus residencials del romànic català. Visites guiades concertades trucant prèviament al museu de la Conca Dellà.
Castell i església romànica de la Pietat del S. XI – XIII d'Orcau
A l'entrada del poble d'Orcau trobareu l'indicador per arribar al conjunt format pel castell i l'església que es troben a la part més alta d'un turó al qual s'accedeix a peu.
Muralla romana d'Aeso del S.II a.C. – V d.C. a Isona
Situada molt a prop del nucli urbà d'Isona, s'accedeix a peu des de la carretera que travessa el poble d'Isona.
Línies de front de la Guerra Civil
Es pot visitar la línia de front nacional i republicana (búnquers, trinxeres i altres elements bèl·lics). El lloc més adequat per la visita és troba a la Posa (des d'Isona agafem la carretera direcció Coll de Nargó i quan arribem al cap de la recta, uns 3 quilometres aproximadament, continuem la carretera a la dreta i a uns 200 metres trobareu el trencall de la Posa, uns 2 quilometres més)
Església romànica de St. Andreu del S. XI-XII i poble vell de Biscarri
Si voleu visitar el poble vell com l'església de St. Andreu del S. XI-XII, heu d'arribar a Biscarri i seguir la carretera que travessa el poble fins que aquesta finalitza
Església de Sant Miquel de Conques del S.XII
L'església es troba situada a la part alta del centre del poble de Conques.
Església de Santa Maria de Covet del S. XII
L'església de Covet, amb una de les portalades més destacades del romànic català, es troba situada al centre de la població de Covet. Per poder visitar l'interior de l'església heu de demanar la clau al mossèn d'Isona, que el podeu localitzar trucant al telèfon 973 66 40 17.
Església gòtica-moderna de la Verge de l'Assumpció d'Isona
L'església d'Isona conserva restes del la construcció gòtica i elements corresponents a la reforma que va tenir lloc després de la Guerra Civil per “Regiones Devastadas”. Formant part de la paret de l'església es conserven diferents làpides romanes reutilitzades.
Vila closa de Figuerola d'Orcau
El casc antic de Figuerola d'Orcau conserva molt bé l'estructura tancada de l'antic poble.
Jaciment Paleontològic de la Posa
Estudis recents confirmen que aquest jaciment, fins fa poc catalogat com un jaciment de petjades de dinosaure, es tracta d'un fons marí del Cretaci on es poden observar nombrosos forats corresponents a marques d'alimentació produïdes per rajades, el que el converteix en un jaciment únic a Europa. Des d'Isona agafem la carretera direcció Coll de Nargó i quan arribem al cap de la recta, uns 3 quilometres aproximadament, continuem la carretera a la dreta i a uns 200 metres trobareu el trencall de la Posa, uns 2 quilometres més, quan arribeu a l'ermita deixeu el cotxe i retrocediu caminant pel mateix lloc on heu passat amb el cotxe i trobareu unes escales que us porten al jaciment.
La Posa: construccions militars de la línia de front republicana
A l'abril de l'any 1938 les tropes nacionals, en plena ofensiva, van entrar a Catalunya i establiren un front que seguia la línia dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. Durant nou llargs mesos, la comarca del Pallars Jussà, igual que el Pallars Sobirà i la Noguera, va quedar dividida en dos.
A les immediacions de l'ermita de la Mare de Déu de la Posa podem trobar diferents construccions militars que corresponen al bàndol republicà. Aquestes han arribat fins els nostres dies en un estat de conservació excel•lent degut a l'abandonament per part de les tropes republicanes en el moment en que els nacionals iniciaren l'ofensiva final sobre Catalunya al gener del 1939. Un recorregut per les proximitats de l'ermita permet contemplar:
- Búnquers de planta circular que presenten diferents obertures per la vigilància, la defensa i l'accés dels soldats. Aquests estan construïts amb formigó armat i, a les seves parets, encara són visibles les marques que els sacs terrers que l'envoltaven van deixar impreses en el ciment.
- Una trinxera excavada al terreny natural que unia els diferents búnquers. Aquesta segueix un traçat en ziga-zaga per evitar que l'impacte dels projectils s'expandís al llarg de la trinxera.
- Altres elements com una cova excavada a la roca que devia funcionar com a dipòsit de munició i aliment, així com diferents cisternes per la recollida d'aigua de pluja.
Per altra banda, la pròpia ermita de la Posa esdevé un element estretament relacionat amb el període de Guerra Civil, ja que l'edifici, construït originàriament en època medieval, es va veure greument afectat pels bombardejos. L'ermita, de la mateixa manera que el poble d'Isona, fou reconstruïda, un cop finalitzada la guerra, per la “Dirección General de Regiones Devastadas”. L'obús reutilitzat com a campana de l'ermita, és un símbol clar dels tràgics esdeveniments que tingueren lloc en aquest indret.
Jaciment de petjades de dinosaure d'Orcau
A l'entrada del poble trobareu un indicador a la dreta on veureu el camí que heu d'agafar, seguiu-lo durant uns 10 minuts i arribareu al jaciment de petjades. Aquest està format per una capa calcària molt inclinada, que conté gran quantitat de depressions que són forats produïts pel pas de dinosaures sauròpodes.
Jaciment d'ous de dinosaure de Basturs
Jaciment d'ous de dinosaures que es pot visitar amb visita guiada concertada prèviament al museu de la Conca Dellà
Estanys naturals de Basturs
Estanys càrstics en un entorn paisatgístic excepcional. Per arribar-hi agafem l'antiga carretera d'Isona – Tremp i ens desviem al primer trencall a la dreta, cap al poble de St. Romà d'Abella. A pocs quilometres del desviament trobarem una senyal a mà esquerra que ens indica la pista que cal seguir per arribar-hi. També s'hi pot accedir des del poble de Basturs.
Colònia de Voltors de Benavent
La presència dels voltors a la Conca és habitual. Un dels llocs on els podeu veure és al Roc de Benavent.
Què fer
Museu de Gerri de la Sal
Baix Pallars (a 22.7 Km)Una història singular, amb la sal i el pirineu com a protagonistes.…
Espai Natura Congost de Mont-rebei
Sant Esteve de la Sarga (a 23.8 Km)Reserva que protegeix quasi 600 hectàrees a la riba catalana: el mateix…
Apiferro Mel crua del Montsec
Tremp (a 27.6 Km)Visita a les abelles i tasta la seva mel en un entorn…
On menjar
Hotel-Restaurant Port d'Àger
Àger (a 28.8 Km)Situat a la vall d'Àger, la Noguera, Lleida, dins de l'espectacular serra…
On dormir
Mas Ampurdanés
La Baronia de Rialb (a 16.8 Km)Està situada a les afores del nucli de Pallerols, al municipi de…
Eco Càmping Terra del Congost
Tremp (a 26.1 Km)Terra del Congost és una antiga finca agrària reconvertida a Eco Càmping…
Hotel-Restaurant Port d'Àger
Àger (a 28.8 Km)Situat a la vall d'Àger, la Noguera, Lleida, dins de l'espectacular serra…
Organyà Park
Organyà (a 25.4 Km)Vina al Camping Organyà Park, un espai orientat a famílies i amants…