L'Espluga de Francolí

Compartir
Província: Tarragona | Comarca: Conca de Barberà | Habitants: 3.758 | Extensió: 57,0 Km2 | Altitud: 411 m

Envoltada pel riu Francolí i les muntanyes de Prades es troba l'Espluga de Francolí, una població de la comarca de la Conca de Barberà situada a l'interior de la província de Tarragona.

El seu nom prové del llatí “spelunca” que significa cova. Té del tot significat ja que l'any 1853 fou descoberta, en aquest territori, la cova de la Font Major. Aquesta cova ha sigut catalogada de “gran cavitat”, arribant a sobrepassar els 3590 metres de galeries. A més, per ella hi transcorre un riu subterrani que surt a l'exterior a través de la font major. Aquesta font és considerada com el naixement del riu Francolí. També, des que la cova fou descoberta s'hi trobà un jaciment arqueològic que justifica la presència de l'home en la mateixa.

La població compta amb diversos museus i espais visitables com les Coves de l'Espluga, on es pot fer una visita guiada per l'interior d'aquestes cavitats; el Museu Terra, per conèixer el passat, present i futur del mon rural, la Fassina Balanyà, antiga fàbrica d'aiguardent i la Ruta Templera i Hospitalera pel casc antic de la vila.

També, destacar l'antic hospital de l'orde de Sant Joan. Aquest fou creat pels cavallers hospitalers entre els segles XV i XVI.

Endinsant-nos en la història, es diu que l'any 1837 sota les escales de l'antiga església de Sant Miquel s'hi amagaren les restes dels reis catalans, ja que havien estat profanades al Monestir de Poblet. Aquesta fou incendiada amb les terceres guerres carlines l'any 1873.

La proximitat del monestir de Poblet i el fet de ser de gran importància ha generat que a la població s'hi incorporessin serveis varis per a complementar aquest. Tot i que, tradicionalment l'economia d'aquest municipi es basava en l'agricultura.

Pel que fa a l'entorn natural d'aquesta vila podem apreciar que, per una banda, hi predomina el bosc (sud) i per l'altre la serra, els camps i els reguers. Al mig d'aquesta panoràmica s'hi amaga l'ermita de la Santíssima Trinitat.

Atractius

Les Coves de l'Espluga, L'extensa Cova transcorre pel subsòl de l'actual nucli de l'Espluga de Francolí. Les exploracions espeleològiques que s'inicien el 1956 han permès recórrer i topografiar fins a l'actualitat 3.600 metres de galeries que la converteixen en una de les coves més llargues del món formades en roca de conglomerats.

Les troballes arqueològiques de l'interior d'aquestes cavitats demostren l'ocupació d'aquestes des del paleolític i al llarg de la història. La darrera descoberta fou el 30 d'octubre de 2019, quan un equip de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social) van trobar un santuari paleolític integrat per més de 300 gravats , els més antics de fa més de 36.000 anys.

Aquest santuari esdevé el més antic descobert fins a l'actualitat a Catalunya, convertint aquesta data en un referent en la història de l'arqueologia catalana. Actualment, però, no es permet la visita en aquest espai, però es pot entendre i veure'n imatges a través d'un audiovisual.

Les visites a les Coves són sempre guiades i es fa un recorregut per les diferents etapes de la prehistòria en què s'ha pogut evidenciar presencia humana i s'explica la formació geològica de la cavitat.

El Museu Terra, amb més de 5.000 metres quadrats, el Museu Terra és un dels museus etnològics de referència al país. Compta amb una extensa exposició permanent que permet conèixer com era la vida al món rural a Catalunya -i per extensió, a la Mediterrània- abans de la revolució industrial, com és en l'actualitat i com podria ser en el futur. A més, compta amb un gran jardí etnobotànic que esdevé un magnífic espai lúdic i educatiu dedicat a la preservació dels coneixements ancestrals sobre plantes i productes de l'hort.

El Museu actua com a centre cultural, amb una àmplia programació d'activitats per a tots els públics i exposicions temporals, i organitzant grans esdeveniments.

El Celler Modernista, fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït pel seu fill Pere Domènech i Roura, l'any 1913. Per la seva majestuositat se'l coneix com la “catedral del Vi”. Que ara mateix no es pot visitar.

Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí era una indústria de caire familiar que es dedicava al procés productiu d'obtenció d'alcohol a partir de la brisa del raïm. La fàbrica, que data de meitats del segle XIX, va estar en funcionament fins a la dècada dels anys cinquanta i es va tancar per diverses circumstàncies, una de les quals va ser la necessitat d'una important reforma que els propietaris no van poder assumir.

L'antiga fàbrica d'alcohol –fàbrica de la brisa, en deien els treballadors- va tornar a obrir portes aquest any 2009 amb una funció ben diferent. És un dels 25 museus industrials del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on s'hi mostra el funcionament de la fassina durant els anys de la postguerra civil espanyola i on el visitant pot conèixer els processos productius per obtenir l'alcohol i els seus derivats a partir de la brisa, les eines que utilitzaven i la societat de les persones que hi participaven. També es pot copsar la importància d'aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial.

Rutes. Des de l'Espluga de Francolí es poden realitzar diferents rutes de senderisme per les muntanyes de Prades, una de les quals ens porta a la Santíssima Trinitat, un indret de lleure i esbarjo.

Gastronomia. No podem oblidar-nos dels deliciosos dolços de l'Espluga, els famosos carquinyolis, els vanos i les neules. Tampoc deixeu de tastar  l'Oli DOP Siurana ni els seus vins amb DO Conca de Barberà.

ALTRES LLOCS VISITABLES

Les Masies i les Brigades internacionals

L'espai de memòria. Des de l'any 2022 l'espai de memòria de Les Masies i les Brigades Internacionals, situat a l'edifici de l'Alberg L'Espluga de Francolí Xanascat, forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic, sota la titularitat de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí. L'edifici es pot visitar i al pati hi ha instal·lats diversos plafons en format d'exposició sobre el comiat de les Brigades Internacionals i del període de la Guerra Civil a les Masies, una eina pedagògica impulsada pel Camp d'Aprenentatge Els Monestirs del Cister.

A l'exterior de l'edifici s'hi troba el mural dedicat a les Brigades Internacionals, obra de l'artista gràfic Roc BlackBlock. Un mural que forma part del projecte Murs de Bitàcola. Una iniciativa de memòria col·lectiva, que a través de l'art mural, il·lustra episodis de la història de les Brigades Internacionals arreu del món. Aquesta és una iniciativa que vincula l'art de carrer amb el patrimoni històric, com a eina pedagògica i visual que apropa, visibilitza i realça els episodis propis de la memòria de cada comunitat.

Una proposta que presenta la reproducció d'una de les imatges del comiat de les Brigades Internacionals a Les Masies, del fotògraf Robert Capa, una intervenció de gran format que mostra a un grup de brigadistes.

Adreça:

Alberg L'Espluga de Francolí Xanascat Les Masies, s/n, carretera TV-7007 43440 L'Espluga de Francolí La Conca de Barberà, Tarragona

Horaris de visita i altra informació de referència:

L'Alberg L'Espluga de Francolí Xanascat és obert tot l'any, de 8 h a 22 h.

Església vella de l'Espluga de Francolí

L'església vella de Sant Miquel és una obra de començaments del gòtic, amb notables influències cistercenques tant a l'estructura com en els elements decoratius, escassos i austers: en aquest sentit, cal notar la proximitat geogràfica dels monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

L'any 1837 s'hi van amagar les despulles dels Reis de la Corona d'Aragó, enterrats al Monestir de Poblet, que havien restat abandonades dos anys abans durant l'esclat revolucionari i l'exclaustració dels monjos.

L'any 1923 l'església fou declarada monument històric i artístic de l'estat i Bé Cultural d'Interès Nacional. I el 1997, amb motiu dels 700 de la seva construcció, va restaurar-se el campanar. Actualment, s'hi pot pujar lliurement per accedir a la torre, seu de diferents enfrontaments i setges bèl·lic. A través d'un espai expositiu es pot conèixer la història de l'edifici, escoltar els tocs de campanes històrics i veure la vila des d'una de les principals taiales del poble.

Visites lliures i gratuïtes amb ascens a la torre del campanar els dissabtes, diumenges i festius de 10h a 17h.

Visites guiades sota demanda al 616 620 006.

Què fer

Coves de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

Ruta Templera i Hospitalera

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

Museu Terra

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

Museu Fassina Balanyà

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

On dormir

Càmping Capfun Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 13.2 Km)

Llegir més...

Camping Montblanc Park Capfun

Tarragona (a 7.2 Km)

Llegir més...

El Molí Oleari

Montblanc (a 5.3 Km)

Llegir més...

Hotel rural - Xalet de Prades

Prades (a 13.7 Km)

Llegir més...

Agenda

Nadal i Festa Major d'Hivern del Pla de Santa Maria

21/12/2024 - 22/12/2024 ...

Llegir més...

Els Pastorets de Valls

26/12/2024 ...

Llegir més...

Experiències

Descobreix el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet -carnet…

Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Vimbodí i Poblet) (a 2.5 Km)

Llegir més...

15 €

Explora Montblanc al teu aire!

Montblanc (a 5.5 Km)

Llegir més...

10 €

Previsió del temps

22-12-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 13º
Mínima 6º
23-12-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 12º
Mínima 4º
Font: Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya

Destaquem...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Les millors idees de regals originals per als nens aquest Nadal!

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!