L'Espluga de Francolí

Compartir
Província: Tarragona | Comarca: Conca de Barberà | Habitants: 3.717 | Extensió: 57,0 Km2 | Altitud: 411 m

Envoltada pel riu Francolí i les muntanyes de Prades es troba l'Espluga de Francolí, una població de la comarca de la Conca de Barberà situada a l'interior de la província de Tarragona.

El seu nom prové del llatí “spelunca” que significa cova. Té del tot significat ja que l'any 1853 fou descoberta, en aquest territori, la cova de la Font major. Aquesta cova ha sigut catalogada de “gran cavitat” ja que és enorme, arribant a sobrepassar els 3590 metres de galeries. A més, per ella hi transcorre un riu subterrani que surt a l'exterior a través de la font major. Aquesta font és considerada com el naixement del riu Francolí. També, des que la cova fou descoberta s'hi trobà un jaciment arqueològic que justifica la presència de l'home en la mateixa.

La població compta amb diversos museus. Les Coves de l'Espluga, on es pot fer una visita guiada per l'interior d'aquestes cavitats; el Museu de la Vida Rural, on ens mostren eines i oficis tradicionals de la zona, costums familiars, entre altres coses; i el Museu del Vi, aquest ubicat al celler cooperatiu modernista de l'Espluga, el qual és el més antic de Catalunya i que va ser projecte de Lluís Domènech i Montaner. Com apunt anecdòtic, cal afegir que Àngel Guimerà batejà aquest celler amb el nom de la Catedral del Vi.

També, destacar l'antic hospital de l'orde de Sant Joan. Aquest fou creat pels cavallers hospitalers entre els segles XV i XVI.

Endinsant-nos en la història, es diu que l'any 1837 sota les escales de l'antiga església de Sant Miquel s'hi amagaren les restes dels reis catalans ja que havien estat profanades al Monestir de Poblet. Aquesta fou incendiada amb les terceres guerres carlines l'any 1873.

La proximitat del monestir de Poblet i el fet de ser de gran importància ha generat que a la població s'hi incorporessin serveis varis per a complementar aquest. Tot i que, tradicionalment l'economia d'aquest municipi es basava en l'agricultura.

Pel que fa l'entorn natural d'aquesta vila podem apreciar que per una banda hi predomina el bosc (sud) i per l'altre la serra, els camps i els reguers. Al mig d'aquesta panoràmica s'hi amaga l'ermita de la Santíssima Trinitat.

Atractius

Les Coves de l'Espluga, ofereixen al visitant una porta oberta al passat geològic i prehistòric de les nostres comarques. Les Coves de l'Espluga estan formades per dues cavitats habilitades com a museu. La Cova de la Vila dedicada al Paleolític i la cova de la Font Major, al Neolític, la formació geològica i el seu descobriment.

Durant la visita es recorren 450 metres de galeries, sempre acompanyats per un guia que s'ajuda de diversos àudiovisuals, maquetes didàctiques i representacions. 

Més enllà del museu, pels més aventurers, la cova ofereix un recorregut d'espeleologia, amb vestits de neoprè, casc i llum de carbur, material que es facilita des de la cova. El visitant pot descobrir les galeries més insòlites i sorprenents tot remuntant el riu subterrani, que quan surt a l'exterior rep el nom de Francolí.

El Nou Museu de la Vida Rural respon a la voluntat de la Fundació Lluís Carulla de modernitzar i ampliar les seves instal·lacions. Vint anys després de la seva inauguració, amb la construcció d'un nou edifici i la modernització del discurs museogràfic, que inclou nombrosos audiovisuals, espais interactius, un calidoscopi cinètic gegant, diorames i galeries de teatre virtual, el Museu es transforma en un espai plenament adaptat al segle XXI, de 2.900 M2.

El Celler Modernista - Museu del Vi, fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït pel seu fill Pere Domènech i Roura, l'any 1913. Per la seva majestuositat se'l coneix com la “catedral del Vi”. Els cups estan habilitats com a museu on s'apropa al visitant al món de la vinya, la verema i el vi. La visita continua per la planta noble i per un pas superior des d'on es poden admirar els arcs de la magnífica construcció.

Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí era una indústria de caire familiar que es dedicava al procés productiu d'obtenció d'alcohol a partir de la brisa del raïm. La fàbrica, que data de meitats del segle XIX, va estar en funcionament fins a la dècada dels anys cinquanta i es va tancar per diverses circumstàncies, una de les quals va ser la necessitat d'una important reforma que els propietaris no van poder assumir.

El tancament i l'abandonament de l'edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l'havien deixat. Això va fer que l'Ajuntament de l'Espluga adquirís l'immoble i el declarés bé d'interès local, i amb el suport de la Fundació Lluís Carulla i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya comencessin un treball d'estudi, investigació i recuperació de l'edifici per tal d'incorporar-lo al Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i així donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país als llarg de les tres darreres centúries.

L'antiga fàbrica d'alcohol –fàbrica de la brisa, en deien els treballadors- va tornar a obrir portes aquest any 2009 amb una funció ben diferent. És un dels 25 museus industrials del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on s'hi mostra el funcionament de la fassina durant els anys de la postguerra civil espanyola i on el visitant pot conèixer els processos productius per obtenir l'alcohol i els seus derivats a partir de la brisa, les eines que utilitzaven i la societat de les persones que hi participaven. També es pot copsar la importància d'aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial.

Rutes. Des de l'Espluga de Francolí es poden realitzar diferents rutes de senderisme per les muntanyes de Prades, una de les quals ens porta a la Santíssima Trinitat, un indret de lleure i esbarjo.

Gastronomia. No podem oblidar-nos dels deliciosos dolços de l'Espluga, els famosos carquinyolis, els vanos i les neules. Tampoc deixeu de tastar  l'Oli DOP Siurana ni els seus vins amb DO Conca de Barberà.

Què fer

Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

Fes un viatge en el temps, a l'origen del Nadal pels carrers…

Llegir més...

Museu Fassina Balanyà

L'Espluga de Francolí

La Fassina és una antiga fàbrica dedicada a la destil·lació d'aiguardent a…

Llegir més...

Ruta Templera i Hospitalera

L'Espluga de Francolí

Recorregut pels diferents carrers de la part alta de l'Espluga que guarden…

Llegir més...

Coves de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

Les Coves de l'Espluga són unes cavitats naturals utilitzades per l'home des…

Llegir més...

Museu de la Vida Rural

L'Espluga de Francolí

La visita al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla,…

Llegir més...

Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc

Montblanc (a 5.3 Km)

El Museu del Pessebre de Catalunya és un espai per conèixer i…

Llegir més...

Hotel Iberik Rocallaura Balneari

Vallbona de les Monges (a 12.7 Km)

L'Hotel Iberik Rocallaura Balneari és un complexe turístic format per un modern…

Llegir més...

Càmping & Bungalow Park Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 13.2 Km)

Vine i gaudeix de la millor oferta en Bungalow al Serra de…

Llegir més...

On menjar

Restaurant Masia Fontscaldes

Valls (a 12.9 Km)

Gaudeix dels millors calçots realitzats de la manera tradicional en una típica…

Llegir més...

Càmping & Bungalow Park Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 13.2 Km)

Vine i gaudeix de la millor oferta en Bungalow al Serra de…

Llegir més...

El Refugi

Valls (a 18.6 Km)

Restaurant de tracte familiar on l'especialitat és el calçot i es fan…

Llegir més...

On dormir

El Molí Oleari

Montblanc (a 5.3 Km)

El Molí Oleari és un espai de calma i sensacions, dissenyats per…

Llegir més...

Hotel Iberik Rocallaura Balneari

Vallbona de les Monges (a 12.7 Km)

L'Hotel Iberik Rocallaura Balneari és un complexe turístic format per un modern…

Llegir més...

Càmping & Bungalow Park Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 13.2 Km)

Vine i gaudeix de la millor oferta en Bungalow al Serra de…

Llegir més...

Càmping Prades Park

Prades (a 14.1 Km)

El Càmping Prades Park t'ofereix un entorn ideal per practicar allò que…

Llegir més...

Mas Rossell

El Pla de Santa Maria (a 17.8 Km)

Mas Rossell és un allotjament rural o masia, situat al terme municipal…

Llegir més...

Càmping Santes Creus

Aiguamúrcia (a 21.5 Km)

En plena natura on poder passar uns dies en família, rodejats de…

Llegir més...

Niu Rural, allotjament turístic Cal Pastor

Les Piles (a 23.2 Km)

Viu la vida rural i allotja't en una torre medieval.

Llegir més...

Mas Baldrich / Petit Mas Baldrich

Querol (a 23.9 Km)

Mas Baldrich és una masia típica catalana construïda durant el segle XIX,…

Llegir més...

Agenda

Nadal al Museu Comarcal de la Conca de Barberà

03/12/2022 ...

Llegir més...

#Safrània365 a Montblanc

03/12/2022 ...

Llegir més...

Destaquem...

Vols guanyar 10 dies en autocaravana recorrent el Grand Tour…

Llegir més...

Sorteig: Una entrada doble pel Museu Eròtic de Barcelona

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!