L'Aldea
L'Aldea és un municipi situat al sud del límit comarcal, entre Deltebre, Camarles i Tortosa, en la línia que separa la primitiva costa del Delta. L'Aldea conserva vestigis des d'èpoques molt pretèrites, que ens permeten d'afirmar que hi hagué una ocupació humana continuada.
Els jaciments del mas de la Palma i el mas de Benita ens parlen d'un primer assentament neolític, fet que es demostrarà també amb l'existència d'una necròpolis paleoibèrica al mas de Mussols.
L'hàbitat ha estat històricament dispers o en petites agrupacions. L'origen àrab del mateix topònim ens denota l'existència d'un petit nucli de població. L'Almunia andalusí de l'Aldea, que comptava ja amb una torre, va ser un dels lots en què es va repartir el territori després de la conquesta cristiana i en va ser beneficiari, l'any 1149, el cavaller Bernat de Bell-lloch qui, de seguit, el 1161, va fundar una església sota l'advocació de santa Maria. Aviat, però, el senyor de Bell-lloch va cedir la seva jurisdicció als hospitalers, els quals atorgaren carta de poblament el 1258. De llavors ençà, foren successius els canvis de titularitat dels senyorius, entre els quals destaca el de Benifassà, Jordà o Guzmán de Villoria. No obstant això, tot i que l'Aldea era un senyoriu independent, pertanyia a Tortosa de la qual va ser pedania fins que se'n va segregar, l'any 1983.
La seva tradició com a zona de pas i de comunicació es fa evident en la via romana que hi passava, tal com ho testimonia el mil·liari trobat al costat de l'ermita. La mateixa fisonomia actual de la població, allargassada al voltant de la carretera ens indica aquesta tradició, on les antigues posades donaren lloc a dos nuclis poblacionals: l'Hostal dels Alls i Paitrossos, amb els anys fusionats.
L'altre factor que defineix l'Aldea és, a causa de la seva situació, el sistema defensiu basat en torres de guaita i defensa de les quals el seu terme en conserva quatre: torre de l'ermita, torre de la Candela, torre de Burjassénia i Torre de Vinaixarop.
El seu topònim, d'origen àrab, significa hort o lloc petit.
Com a curiositat, durant el segle XVIII començaren els romiatges a l'ermita de la Mare de Déu per demanar pluja, els quals s'han conservat fins l'actualitat i gaudeixen d'una gran popularitat.
Què visitar
- Coetera de Ravanals
- Mercat setmanal
- Torre de Brujassénia
- Torre de la Candela
- Ermita de la Mare de Déu de l'Aldea
- Torre Benixarop
- Torre de l'Ermita
Rutes properes
Veure totes »- Delta de l'Ebre, la natura en estat… (a 4.7 km)
- Destinacions turístiques esportives… (a 4.7 km)
- Grand Tour de Catalunya - Tram 2. A… (a 9.6 km)
- De ruta literària per la Catalunya… (a 10.7 km)
- Per l'interior del riu Ebre (a 10.7 km)
Què fer
Lo Mas de la Cuixota
Amposta (a 10.9 Km)A Lo Mas de la Cuixota t'oferim un munt d'activitats on podreu…
Jardí Botànic Medicinal, Ecoherbes Park
L'Ampolla (a 10 Km)El Jardí Botànic Medicinal Ecoherbes Park és un gran espai natural al…
Pessebre Vivent de Jesús
Tortosa (a 12.4 Km)Pessebre vivent representat en moviment i veu, d'època i tradició catalana.
On menjar
L’Estany - Casa de Fusta
Amposta (a 10.8 Km)Restaurant de cuina regional, amb una àmplia mostra de la ancestral cuina…
On dormir
Càmping Ampolla Playa -Taiga Delta de l'Ebre
L'Ampolla (a 9.4 Km)Càmping de 3 estrelles situat a la platja de l'Arenal, a la…
Càmping Capfun Aube
Deltebre (a 20 Km)Al Delta de l'Ebre, el nostre càmping Aube els ofereix bungalous i…
Hotel Ametlla Mar
L'Ametlla de Mar (a 21 Km)Hotel situat a primera línia de mar a la Cala Bon Capó,…