Alcover
El municipi de l'Alcover es troba situat a l'Alt Camp, a la província de Tarragona. El seu terme municipal està situat entre les Muntanyes de Prades pel nord i el Camp de Tarragona pel sud, al límit amb les comarques del Baix Camp i el Tarragonès, el riu Glorieta, afluent del riu Francolí travessa part del terme municipal. Aquest enclavament privilegiat fa de l'Alcover un municipi amb un entorn natural molt apreciat.
Sembla ser que l'origen del nom Alcover prové del mot àrab al-kubeier que significa “el gran”, tot i que també hi ha altres teories que assenyalen un mot preromà com l'origen del nom. La primera referència documentada de la vila és del 1059 on apareix amb el nom de Santa Maria d'Alcover. El naixement d'Alcover com a municipi és del 1166 quan el rei Alfons II d'Aragó i I de Catalunya va concedir-ne la carta de població (Carta d'Acapte).
A la vila d'Alcover hi trobem vestigis romans i musulmans. La mostra més significativa d'arquitectura és d'origen medieval i hi trobem carrers, torres, cases, així com fragments i portalades de les seves muralles.
L'església Vella o església de la Puríssima Sang data del segle XII i és d'estil romànic. Està construïda amb pedra vermella i és coneguda popularment amb el nom de la mesquita. Va ser destruïda durant la Guerra Civil, i avui dia es poden contemplar bona part de les seves runes (absis, rosetó, pilastres...) convertides en un bonic jardí.
L'església se Sant Miquel, situada al costat del cementiri, és del segle XII, tot i que es va reformar al segle XV i per això hi trobem clares mostres d'estil gòtic.
Fruit del desenvolupament demogràfic que va tenir lloc a l'Alcover durant el segle XVI podem trobar moltes construccions d'estil renaixentista, una mostra n'és la Casa de la Vila construïda l'any 1591 per Joan Muntaner. Al seu interior s'hi conserven nombroses obres de valor. Altres edificis renaixentistes són ca Cosme o l'Abadia.
A les afores d'Alcover cal destacar altres punts d'interès, com les ermites barroques del Remei i de les Virtuts o el convent de Santa Anna, fundat l'any 1582. Com a mostra de l'arquitectura civil en destaca el pont dels Moros, que travessa el riu Glorieta i és d'origen medieval.
Dispersos dins el terme municipal s'hi poden trobar diversos masos amb una llarga història, com el mas de Mont-Ravà que ja existia l'any 1163. També trobarem nombrosos molins paperers dels segles XVIII i XIX, ja que durant aquest període la indústria del paper va ser una gran font econòmica per l'Alcover.
Mostres de tot aquest passat de l'Alcover el trobem representat al Museu Municipal d'Alcover (MMAL), on podrem fer un recorregut al llarg de la seva història.
El municipi d'Alcover es troba relacionat amb la Ruta del Cister ja que aquesta ruta, a més de l'Urgell i la Conca de Barberà, engloba la comarca de l'Alt Camp.
Rutes properes
Veure totes »Què fer
Granja Escola Corral de Neri
El Catllar (a 14.7 Km)A la Granja hi podeu fer visites guiades, celebrar les festes tradicionals,…
Mon Casteller- Museu Casteller de Catalunya
Valls (a 6.7 Km)Visita el Museu Casteller de Catalunya i descobreix els orígens dels castellers,…
Experiencies Rurals .com
Nulles (a 12.6 Km)Experienciesrurals.com ofereix rutes, excursions i tast de vins en carro per l'entorn…
La Teva Ruta
Reus (a 13.2 Km)Visites guiades en diversos monuments i poblacions del Camp de Tarragona. Rutes…
On menjar
Restaurant Denver Cambrils
Cambrils (a 23.5 Km)La història del Denver comença ja fa molts anys, tants com 21…
Arena Tapas Restaurant
Salou (a 21.1 Km)Gaudeix d'una cuina innovadora, amb productes locals de proximitat i de gran…
L'Orangerie de Clos Barenys
Vila-seca (a 20.3 Km)Sota els nostres focs elaborem alta gastronomia mediterrània seleccionant els millors productes.…
On dormir
El Molí Oleari
Montblanc (a 12.5 Km)El Molí Oleari és un espai de calma i sensacions, dissenyats per…
Camping Montblanc Park Capfun
Tarragona (a 12.7 Km)A l'interior de la Costa Daurada, el càmping Montblanc Park ofereix mobil…
Càmping Prades Park
Prades (a 17.1 Km)El Càmping Prades Park t'ofereix un entorn ideal per practicar allò que…