Vilafranca del Penedès es prepara per rebre una nova edició de la Fira del Gall
La Fira del Gall arriba a la seva 360a edició a Vilafranca del Penedès, un esdeveniment que posa en valor la tradició i la gastronomia local.
Aquest any, Vilafranca del Penedès celebra la 360a edició de la Fira del Gall, un esdeveniment de llarga trajectòria que torna els dies 21 i 22 de desembre al parc de Sant Julià i al Pavelló Firal. Aquest mercat d'aviram, amb arrels medievals, destaca per la presència del Gall del Penedès amb IGP, una raça d'au autòctona reconeguda per la seva qualitat i sabor únic, que es converteix en l'autèntic protagonista de la cita. La fira no només ofereix l'oportunitat de comprar aviram per Nadal, sinó que també acull una mostra de cuina d'aviram i una selecció de vins de la DO Penedès, creant una experiència completa per als amants de la gastronomia.
Amb una programació plena d'activitats, la Fira del Gall és una de les tradicions més arrelades de Vilafranca, aplegant cada any milers de visitants per gaudir de l'ambient festiu i de la millor cuina local en el cap de setmana previ a les festes de Nadal.
Gall del Penedès amb IGP
El Gall del Penedès és una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada. Es caracteritza pel seu plomatge i potes negres, la seva pell blanca, la carn rogenca de qualitat gustativa, amb músculs ferms, però tendres i sucosos a la vegada.
Criat en llibertat, aquest gall incorpora en la seva alimentació un 5% de pinyol de gra de raïm, un component que, segons avicultors experts, aporta un toc més dolç al seu sabor, augmenta la presència d'àcids grassos insaturats i el fa més saludable.
Cuina d'aviram amb vins de la DO Penedès
Durant la Fira del Gall, els assistents poden gaudir d'una àmplia oferta de plats d'aviram, que combinen receptes tradicionals amb propostes més innovadores preparades per restauradors locals. Aquests plats, pensats per degustar a la mateixa fira o per emportar, estaran acompanyats d'una selecció de vins de la DO Penedès. L'edició 2024 compta amb una gran varietat d'activitats, entre les que destaquen showcookings i sessions de tast de vins.
A més, enguany la mostra inclou una novetat destacada: “El Galliner”. Sota el lema, "No és un tardeo, és la vesprada de la Fira del Gall", és una nova activitat que transforma la tarda de dissabte 21 en un esdeveniment únic, que combina humor, gastronomia i música. Amb l'espectacle "Jarana", el còmic Guillem Estadella serà l'encarregat de posar la nota d'humor, acompanyat de degustacions de vi de la DO Penedès i productes elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. La festa acabarà amb una sessió de música a càrrec dels DJs.
L'aperitiu de la fira serà el pregó, que anirà a càrrec del cuiner i creador de continguts Jacint Carafí, conegut com a Cintet. Amb gairebé 85 mil seguidors a Instagram i 16,5 mil a TikTok, és un defensor de la cuina tradicional catalana i dels productes de proximitat, que mostra a les xarxes amb receptes delicioses. El Cintet parlarà de les propietats i beneficis del Gall del Penedès i ens donarà idees per cuinar-lo.
La fira també ofereix activitats adreçades al públic familiar, entre les que destaca la XXVIIa Mostra de Bestiari Festiu i de Ploma, que mostra una bona representació de les bèsties amb plomes i ales del país: aviram, aus i rapinyaires i també éssers fantàstics i mitològics. A la festa d'enguany, que se celebrarà el diumenge 22 de desembre, hi participen El Gall Tomasot, la Gallina Ballarica, l'Àliga del Barri de Sant Julià i l'Aligueta Tramuntana fent d'amfitrions de les bèsties de ploma convidades. El programa de la festa començarà a les 10 h, amb l'arribada i plantada del bestiari a l'avinguda de Catalunya, davant de la carpa gastronòmica. A les 11 h els infants podran portar el seu xumet a la Gallina Ballarica, a canvi d'un dolç record i al migdia hi haurà una cercavila fins a la plaça de la Vila, on es farà la ballada de lluïment.
Amb més de 40.000 visitants cada any, la Fira del Gall és el punt de trobada perfecte per viure la tradició i descobrir el millor de la gastronomia del Penedès. A través de la fusió entre el Gall del Penedès, els vins locals, les activitats culturals i l'ambient festiu, aquest esdeveniment es converteix en una experiència única per gaudir en família o amb amics.
360a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès.
21 i 22 de desembre, al parc de Sant Julià i al Pavelló Firal.
Més informació: