Tarragona, única ciutat Patrimoni de la Humanitat de Catalunya!

Més de dos mil anys d'història separen la Tàrraco romana de l'actual Tarragona. Les mil·lenàries pedres que va erigir l'imperi romà són Patrimoni Mundial de la Humanitat, declarat per la UNESCO el 30 de novembre de 2000. Per tal d'endinsar-nos en aquest apassionant viatge de retorn al passat, el primer pas és descobrir com era Tàrraco.
L'any 218 a.C., en el marc de les guerres púniques, Cneu Corneli Escipió va desembarcar a la nostra costa i va establir un campament militar que acabaria esdevenint amb el temps la principal base de l'imperi romà a Hispània. Des de Tarragona es conquerí la península Ibèrica al llarg dels següents 200 anys i la civilització llatina es va estendre per tota Hispània... Comença així la història de Tàrraco i la seva importància anà creixent al llarg dels segles II i I a.C. amb l'arribada de nous pobladors. D'aquella època es conserven monuments tan reconeguts com l'Amfiteatre, el Circ, l'Aqüeducte de les Ferreres i el Passeig Arqueològic, entre d'altres.
La ciutat, pocs segles després, fou un important enclavament eclesiàstic en l'època medieval, de l'art religiós i senyorial de la qual han perdurat magnífiques mostres. A partir de l'any 1171 es comencen a erigir les esglésies de Santa Maria del Miracle, Sant Pau o Santa Tecla la Vella; també es construeix l'hospital d'assistència als 'menesterosos', l'actual Torre del Pretori i la Catedral de Tarragona, les obres de la qual no es van arribar a finalitzar per manca de fons, però que va ser consagrada l'any 1331 i la seva visita és obligada. La seva magnitud i la riquesa interior la converteixen en un monument únic en el seu gènere en tota Catalunya. El campanar, des d'on albirem la millor vista a 360 graus de la ciutat, combina el romànic en la seva base amb el gòtic en la resta del cos. El claustre és de planta rectangular. El seu conjunt escultural és un dels més remarcables de l'art romànic a Catalunya. Així mateix, és molt aconsellable visitar el Museu Diocesà i la seva important col·lecció de tapissos.
En el recorregut modernista de Tarragona és recomanable visitar el Teatre Metropol, una veritable joia arquitectònica. Construït en 1908, és obra de l'arquitecte tarragoní Josep M. Jujol (1879-1949), deixeble directe d'Antoni Gaudí. Gaudí va deixar com a testimoniatge una meravellosa peça a la ciutat: part de l'altar del Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor. També l'arquitecte Domènech i Montaner va deixar constància de la seva obra amb el mausoleu de Jaume I. En el seu recorregut per la ciutat, descobrireu singulars edificis modernistes, sobretot en la Rambla Nova.
Tot aquest conjunt és el veritable Patrimoni de la Humanitat de Tarragona!