Submergeix-te en la Setmana de la Pedra Seca aquest 2023!

Compartir
Submergeix-te en la Setmana de la Pedra Seca aquest 2023!

Descobreix la Setmana de la Pedra Seca!

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i reconeixement d'aquesta tècnica com a patrimoni i ofici. Entre el 24 de novembre i el 3 de desembre se celebraran activitats arreu de Catalunya, la Catalunya Nord, la Comunitat Valenciana i Andorra.

Les activitats es divideixen en accions de divulgacióaprenentatge i descoberta. Entre l'oferta d'activitats trobem xerrades, conferències, exposicions, rutes guiades, rutes amb tastos, concursos de fotografia o tallers d'aprenentatge de la tècnica i jornades de voluntariat per reconstruir algunes construccions de pedra seca. A través de les activitats i la seva difusió es busca també mostrar l'extensa xarxa d'entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació arreu del territori.

La Setmana de la Pedra Seca neix l'any 2020 impulsada per ADRINOC, Associació per al desenvolupament rural integral, a través del projecte de cooperació COL·LABORAxPAISATGE. Aquest compta amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i la col·laboració de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional.

A més de la participació de cinc grups d'acció local d'arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l'Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d'Ebre – Terra Alta i l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

La Setmana de la Pedra Seca compta amb el suport i finançament de la Diputació de Lleida, així com amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades d'arreu del territori que contribueixen a la seva difusió.

la pedra seca a Catalunya

Les ribes de la Mediterrània són una de les zones amb major presència d'elements de pedra seca. A l'àmbit rural de Catalunya existeix un importantíssim patrimoni de construccions de pedra seca que articulen el paisatge a través de cabanes, barraques, aljubs, masos, forns, sínies, fonts, marges, basses o tines.

Aquest conjunt de coneixements i tècniques es basen en l'aixecament de qualsevol construcció amb pedres de l'entorn sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. La majoria d'aquestes construccions tenen una relació directa amb les tasques agrícoles o ramaderes, l'explotació dels boscos o l'abastament d'aigua.

A Catalunya moltes d'elles estan protegides com a Béns Culturals D'interès Local (BCIL), Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN), Zones d'Interès Etnològic (ZIE), o bé, situades en parcs naturals o altres categories d'espais protegits.

Malgrat els seus valors ecològics, estètics, històrics i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d'abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció. Això coincideix, malauradament, amb la desaparició de l'ofici de marger i la pèrdua del coneixement d'aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s'esforcen, des de fa anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d'altra banda, s'ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l'arquitectura contemporània.

El 28 de novembre de 2018, la tècnica de la pedra seca rebia el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, una fita essencial per encarar la seva protecció i recuperació.

La Setmana de la Pedra Seca busca contribuir a protegir aquest patrimoni, donar-lo a conèixer i prestigiar-lo.

Sens dubte un esdeveniment cultural de primera!

Propostes

Tast de la Puríssima al Celler Gritelles

Celler Gritelles (Cornudella de Montsant)

Llegir més...

45 € 25 €

Concerts Nits d'Espelmes a Olesa de Montserrat

Olesa de Montserrat

Llegir més...

4 €

Agenda

Encesa de les llums de Nadal a Sant Just Desvern

02/12/2023

Llegir més...

Nits de Jazz & Soul amb sopar a Mas Ravetllat Pla

02/12/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!