10 experiències enoturístiques per a aquest estiu

Compartir
10 experiències enoturístiques per a aquest estiu

10 experiències enoturístiques per a aquest estiu

Si no sabeu en què es diferencien els vins ecològics, els biodinàmics i els naturals, però us agradaria descobrir-ho, feu un volt per les comarques de Barcelona. De l'Alt Penedès al Maresme, passant pel Bages, són molts els cellers que conreen les seves vinyes de manera respectuosa i produeixen vins i caves de qualitat immillorable sense malmetre el medi ambient. Us presentem deu propostes imprescindibles per fer enoturisme sostenible i, alhora, gaudir d'experiències memorables aquest estiu.

 

1. Descobrir els wine bars i les terrasses entre vinyes

Gaudir del sol, del paisatge de les vinyes i d'una copa de bon vi és la proposta dels wine bars que trobareu al Penedès, a Alella i al Bages, entre moltes d'altres. La majoria d'aquests són espais a l'aire lliure i terrasses on prendre un bon vi, sovint acompanyat d'un aperitiu, d'unes tapes o fins i tot d'un complet brunch per arrodonir l'experiència. El més difícil serà decidir a quin anar!

 

2. Conèixer un celler pioner en viticultura respectuosa

A tocar de Sant Pau d'Ordal hi ha Albet i Noya, un celler pioner a l'estat espanyol en temes de viticultura sostenible: porten més de quaranta anys flamejant la bandera eco! I dues dècades enrere van iniciar un projecte de recerca per recuperar varietats antigues de vinyes que els ha permès desenvolupar vins molt interessants. Si voleu conèixer en profunditat les tècniques més sostenibles en matèria de viticultura, reserveu una visita amb l'enòleg i propietari del celler, una experiència molt recomanable a la DO Penedès.

Dinar entre vinyes al celler sostenible Albet i Noya – Marc Castellet / ACT

Dinar entre vinyes al celler sostenible Albet i Noya – Marc Castellet / ACT

 

3. Passejar per les vinyes en bicicleta elèctrica

Molt a prop, a Sant Sadurní d'Anoia, trobareu Juvé & Camps. La seva aposta per la viticultura respectuosa és tan forta que han reconvertit totes les seves hectàrees per produir caves i vins ecològics, deixant que la terra descansi i es recuperi amb anys de guaret, no emprant insecticides ni herbicides químics i recollint el raïm manualment per no contaminar i ser molt curosos amb els ceps. Durant la verema cada any organitzen un recorregut per les vinyes amb bicicleta elèctrica, perquè tothom pugui gaudir d'una experiència inoblidable a la DO Cava.

Passejar amb bicicleta elèctrica entre les vinyes de Juvé & Camps

 

4. Recórrer les vinyes a cavall

Gramona és un celler molt conscienciat de la importància de treballar la vinya sota els principis de l'agricultura ecològica i biodinàmica. Fidels a una filosofia sostenible i respectuosa amb l'entorn, els seus propietaris s'han aliat amb una varietat única, la xarel·lo, i l'han convertit en l'estrella dels seus vins escumosos. Podeu conèixer alguns dels seus secrets tot fent una passejada a cavall entre vinyes, mentre un guia expert us explicarà la manera de fer i de pensar d'una família de viticultors des de 1850.

 

5. Entendre les pràctiques biodinàmiques

Més petit és el celler Parés Baltà, una empresa familiar de viticultors apassionats amb els vins ecològics i biodinàmics. Tenen abelles que contribueixen a la pol·linització durant la floració dels raïms; ovelles que pasturen per les vinyes i les fertilitzen de manera natural després de la verema; l'aigua que reben els seus ceps prové de la pluja; i treballen amb preparats a base d'herbes, minerals i fems la fertilitat de les vinyes i el control de les plagues, per a no malmetre la biodiversitat. La bodega està a Pacs del Penedès i organitzen sessions per explicar les virtuts del cultiu biodinàmic.

 

6. Ser enòlegs per un dia

El celler Pla de Morei va néixer amb l'objectiu de preservar, respectar i recuperar l'entorn en què ha viscut la família de propietaris, generació rere generació: la masia de Mas Rossinyol, situada al poble de La Torre de Claramunt, a l'Anoia. Un territori ric i fèrtil que podeu descobrir en un recorregut per barraques de pedra, amb un maridatge de vins i formatges locals o amb un pícnic entre vinyes. Preferiu aprendre a elaborar el vostre propi vi ecològic? Reserveu la vostra plaça i convertiu-vos en enòlegs, encara que sigui només per un dia.

 

7. Admirar un antic celler modernista

El celler d'Alella Vinícola va ser dissenyat el 1906 per un deixeble de Gaudí: l'arquitecte Jeroni Martorell. Aquí és possible combinar una passejada entre vinyes ecològiques vora el mar amb una visita guiada a una bodega centenària i espectacular. I marxareu havent tastat uns dels millors vins sostenibles de la DO Alella!

Admirar les vinyes i el mar a Alella – Maria Rosa Ferré / ACT

 

8. Brindar amb vistes a Montserrat

A la DO Pla de Bages hi ha una de les bodegues ecològiques més reconegudes de les comarques de Barcelona: l'Heretat Oller del Mas. La finca està en una zona privilegiada, a tocar de Montserrat i del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac. Preocupats per preservar la identitat d'un terrer únic, destinen molts esforços a protegir el medi ambient i són el primer celler de Catalunya i el tercer del món amb les emissions més baixes de carboni. Asseieu-vos a la terrassa del seu restaurant Bages964 per gaudir d'una cuina de proximitat excel·lent mentre feu un brindis amb vistes a la muntanya màgica, o aprofiteu per regalar-vos una estada de gastronomia, tast de vins i relaxació en una de les seves cabanes integrades a la natura.

Brindar amb vistes magnífiques de Montserrat – Marc Castellet / ACT

 

9. Gaudir dels festivals de música i vi

L'estiu és el moment per gaudir dels millors festivals de música a l'aire lliure i és genial fer-ho en un entorn de vinyes i vi. Són diverses les propostes per a aquest estiu: a Vilafranca del Penedès, el ViJazz és un dels festivals de jazz i vi més importants d'Europa, amb una programació de primer nivell que atrau amants de la bona música i del bon vi; del 7 al 9 de juliol, comptarà amb reconeguts artistes internacionals, a més d'oferir-vos activitats paral·leles que impliquen una quarantena de cellers, amb visites guiades i propostes d'enoturisme. Una altra opció és el Festival Música a les vinyes de Subirats, que us ofereix música, cançons i poesia combinats amb tast de caves i vins del Penedès, a l'entorn medieval de Torre-ramona, el 22 i el 29 de juliol.

Gaudir de bona música i bon vi al ViJazz de Vilafranca del Penedès – ViJazz

 

10. Descobrir les tines de pedra seca

I al cor del Bages, concretament a les Valls del Flequer, s'ha creat una ruta per visitar el conjunt de tines de pedra seca que antigament s'utilitzaven per fer vi a les vinyes que quedaven molt allunyades dels pobles. El recorregut surt del poble El Pont de Vilomara i circula a banda i banda d'un torrent, enmig d'un paisatge extraordinari que us deixarà sense paraules.

Tastar vins al costat de tines de pedra seca, al Pont de Vilomara – Marc Castellet / ACT

 

Més informació a www.barcelonaesmoltmes.cat/gastronomia-enoturisme

 

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Experiències

Ruta Joc del Castell de Calders

Calders

Llegir més...

Ruta Joc Animalons cap al Gorg de Calders

Calders

Llegir més...

Agenda

La Primavera del Cava 2025

09/05/2025 ...

Llegir més...

Tast gastronòmic amb proveïdors locals, Nit de museus a Casa…

10/05/2025

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!