Turisme Urgell Agramunt, Anglesola, Belianes,…

Compartir
Oficina Comarcal de Turisme (C/ Agoders, 16 - Tàrrega)
Trucar 973 50 07 07
Contacte turisme@urgell.cat

L'Urgell és una comarca d'interior situada a la plana de Lleida, molt accessible i ben comunicada que posa a l'abast del visitant tots els seus valors culturals i paisatgístics en un entorn que conserva la seva genuïnitat. Allunyada del brogit dels nuclis turístics per excel·lència, l'Urgell aporta uns valors cada cop més preuats per a aquells que cerquen el recer, la calma, el gaudi d'uns pobles i uns paisatges autèntics. Tot i l'aparent uniformitat del paisatge es poden distingir uns sectors físicament molt diferenciats: la vall del riu Corb, la conca del riu d'Ondara, la ribera del riu Sió i el sector de la plana de l'Urgell. Cadascun d'ells, amb un caràcter propi, aporta uns trets paisatgístics singulars que us convidem a descobrir.

La capitalitat de l'Urgell és exercida per Tàrrega, que juntament amb Agramunt i Bellpuig aglutinen bona part de l'activitat econòmica i cultural. Són nuclis amb una àrea d'influència que s'estén més enllà dels límits comarcals per la seva oferta de comerç i serveis i pel seu dinamisme.

La història hi ha deixat una forta empremta amb joies arquitectòniques tan importants com el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges o l'església romànica de Santa Maria d'Agramunt. Aquests béns culturals s'han vist enfortits amb la creació de nombroses instal·lacions museístiques, la celebració de fires i festes populars, o l'artesania molt arrelada a la comarca.

Tots els municipis de la comarca de l'Urgell, juntament amb els de les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà formen La Ruta del Cister, amb un èmfasi especial dels monestirs cistercencs de Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet. Les rutes senyalitzades a peu o amb bicicleta són una bona manera de descobrir tot l'encant de la natura en qualsevol època de l'any.

La comarca de l'Urgell està situada al mig de les terres de Ponent, a la Depressió Central Catalana i a una altitud mitjana de 350 metres. Comprèn 20 municipis, 3 entitats municipals descentralitzades i 20 pobles agregats, amb una extensió de 586,91 km² i un total de 37.676 habitants (gener 2018). L'Urgell és una terra planera inclinada cap a ponent on destaquen les planes, que s'esglaonen d'est a oest i els tossals modelats pels rius i les rieres. Els rius que creuen la comarca són el Corb, el Sió i el d'Ondara. El clima mediterrani continental manifesta forts contrastos entre l'hivern i l'estiu. El Canal d'Urgell s'encarrega de portar aigua a totes les terres de regadiu i es creu que la construcció del Canal Segarra-Garrigues pugui fer arribar ben aviat l'aigua a la resta de terres de la comarca que la necessitin.

L'Urgell és una comarca oberta, amable i cordial que dona la benvinguda a tothom que la vulgui conèixer i posa a la seva disposició tota la informació i els recursos a fer-ho. Té una gran varietat de recursos naturals, culturals i humans que fan que sigui difícil definir-la en poques paraules. Per això us convidem que us hi passegeu a través d'aquesta pàgina web. Si sou urgellencs o ja l'heu visitat alguna vegada encara podreu aprendre i trobar alguna cosa que potser desconeixíeu. I si, en canvi, encara no heu estat mai en aquesta comarca, potser a partir d'ara ens visitareu per conèixer aquestes terres plenes d'història, cultura i tradició. I podeu estar ben segurs que sereu molt benvinguts.

Clima

La comarca es caracteritza per un clima mediterrani continental de contrastos i amplituds tèrmiques importants i per un nivell plujós escàs al llarg de l'any. Els hiverns són freds i els estius àrids i calorosos.

La temperatura mitjana els dos mesos d'hivern més freds, desembre i gener, és molt baixa i es contraposa amb els estius, cada vegada més calorosos. Només els mesos d'abril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana que pot ser qualificada de temperada.

A la petita zona muntanyosa del sud-est les temperatures són una mica més fresques a l'estiu i la secada és lleugerament menys acusada.

Zones verdes i llocs per passejar 

 • Àrea de pícnic de Tornabous
 • Ermita de Sant Roc de Ciutadella
 • Àrea de pícnic de Castellserà
 • Parc de Josep Brufau d'Agramunt
 • Àrea de pícnic d'Anglesola
 • Parc de Riella d'Agramunt
 • Parc del Convent de St. Bartomeu de Bellpuig
 • Ermita de St. Roc de Donzell d'Urgell
 • Santuari de la Bovera de Guimerà
 • Parc de la Font Vella de Maldà
 • Santuari del Tallat de Rocallaura
 • Parc de Montalbà de Preixana
 • Parc i Ermita de St. Eloi de Tàrrega
 • Font de Sta. Magdalena de Verdú

Gastronomia

La cuina de l'Urgell és una espècie d'art quotidià, efímer i a la vegada etern, posat a la taula. Una bona raó per visitar la comarca i degustar un dels molts plats que ofereixen els restaurants i les fondes de la zona. Podeu degustar des d'una olla barrejada de l'Urgell, una cassola de peus de porc amb caragols, un pollastre al timó o unes postres tan delicioses com els torrons i la xocolata a la pedra, unes orelletes o unes postres de músic.

El llegat culinari que s'ha heretat de les àvies i el rebost natural que la terra ens aporta és un privilegi que no té preu. Una infinitat de plats cuinats amb productes de la zona com l'oli d'oliva amb DOP Les Garrigues, vins amb DO Costers del Segre, torrons d'Agramunt amb IGP, la fruita dolça, els fruits secs, els embotits i els formatges casolans, la mel...

La gastronomia i els productes de la terra han adquirit un paper important a la comarca, amb fires i festes tan concorregudes com la Firacóc de Tàrrega (maig), la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt (octubre), la Festa de la Verema i el Vi de Verdú (octubre), la Festa de l'Oli de Belianes (desembre), la Mostra de Vins i Caves d'Agramunt (maig) o la Fira de l'Ametlla de Vilagrassa (setembre).

Amb la col·laboració de:

Destaquem...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Viu la tardor a Roses!

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!