Sala Cabanyes Mataró
Què és Sala Cabanyes?
Sala Cabanyes de Mataró es va inaugurar l'any 1933 amb el nom de “Sala Cabanyes”, en record del que havia estat president i decidit impulsor de les activitats del Centre Catòlic, l'arquitecte mataroní Emili Cabanyes i Rabassa.
Els Pastorets de Mataró, declarats Patrimoni Cultural de la Ciutat (1981), s'han emmotllat a les particulars característiques de l'escenari d'aquest teatre com una mena de vestit perfecte, fet a mida. Així han esdevingut un espectacle únic i singular.
Sala Cabanyes va rebre el 2016 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en motiu del Centenari de la primera representació d'Els Pastorets de Mataró. La secció teatral del Centre Catòlic va ser distingida pels cent anys del seu espectacle més popular i «en reconeixement al seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes».
La Sala Cabanyes és un espai on l'activitat cultural, que a través del teatre, serveix de plataforma d'integració social i on es transmeten i comparteixen valors com el treball individual i grupal, l'autodisciplina i l'estima per la cultura de generació en generació. L'entitat compta actualment amb més de 525 membres actius, a més de molts altres col·laboradors. Generació darrera generació es manté en nombre i quantitat, pel que es fa difícil de trobar alguna família mataronina que no hagi estat vinculada a Sala Cabanyes d'una manera o d'una altra.
És tal la capacitat i voluntat de l'entitat d'oferir espectacles escènics de producció pròpia al públic, que la temporada 2012-2013 va obrir una segona sala, l'Espai Saleta, pensada per a obres de petit format i teatre d'autor, i que amb el seu nom, recorda el primer espai teatral de la Secció Teatral Sala Cabanyes del Centre Catòlic de Mataró.
La programació anual, la tasca de formació a diversos nivells (teatral, musical i tècnic) i la implicació en les festivitats locals contribueixen a situar la Sala Cabanyes com una referència en el teixit associatiu mataroní i en el món teatral nacional. Per als mataronins i per a molts aficionats al teatre d'arreu del país, és inimaginable un Mataró sense la Sala Cabanyes i els seus Pastorets.
Què fa Sala Cabanyes?
Fonamentalment produccions pròpies de teatre amateur, i especialment i de manera molt rellevant, Els Pastorets de Mataró.
Els Pastorets de Mataró
Des de l'any 1916 es representen Els Pastorets de Mataró. Primer al primigeni espai teatral anomenat La Saleta, situada on ara hi ha el teatre, i a partir del 1933 en l'actual teatre. Així doncs, aquest espectacle de referència obligada en la cultura popular i tradicional catalana i de la tradició consubstancial a la vida cultural de Mataró, va cumplir 100 anys el passat 2016. Els actuals membres de Sala Cabanyes estem orgullosos de poder dir que els nostres Pastorets de Mataró són una referència a nivell teatral dins de la cultura mataronina i catalana, i que ja no només són nostres, sinó que formen part del patrimoni cultural col·lectiu mataroní i català. Com a reconeixement d'aquesta convicció, l'any 1981, el primer ajuntament democràtic de Mataró va decidir declarar aquest espectacle Patrimoni Cultural de la Ciutat. El consistori els va declarar així en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot pel rigor en la seva execució. Sala Cabanyes representa Els Pastorets de Mataró 10 vegades cada temporada, coincidint com s'escau amb les festes nadalenques i amb un promig d'espectadors que sobrepassa els 300 per representació.
Els Pastorets de Mataró són un espectacle multitudinari i de participació popular, que es fa possible gràcies a la feina desinteressada de més de 300
persones que posen el seu granet de sorra en diferents àmbits. Tot plegat suposa una logística especial per poder aixecar el teló cada temporada. Pel que fa a la interpretació, a banda dels personatges amb text, gent de totes les edats surt a l'espectacle fent de massa. En algunes escenes, com la “Casa de Naïm” o “Cercant Posada”, gairebé un centenar de persones arriben a coincidir damunt l'escenari creant un efecte impressionant.
Els Pastorets de Mataró segueixen el text escrit per Ramon Pàmies i Pina el 1891 amb el nom de “L'Estel de Natzaret” i estrenat el 1898 pel Centre Moral i Instructiu de Gràcia de Barcelona. El text original es va acompanyar amb música composada per Mn. Miquel Ferrer i Ramon.
A Mataró, aquesta música es va renovar amb el pas dels anys amb les partitures escrites especialment pels mestres Felip Vilaró i Enric Torra, que d'una manera molt característica, és interpretada en directe des dels anys seixanta a cada funció per una orquestra formada per 17 músics.
Un altre tret característic de Els Pastorets de Mataró és que al text de Ramon Pàmies “L'estel de Natzaret”, s'hi va afegir l'any 1940 un pròleg de fantasia singular on es representa com era el món abans de l'arribada del Messies, i que és un compendi de les tradicions paganes arrelades a la nostra cultura popular. Nimfes, Bruixes i Follets dominen la Terra. Aquest pròleg està absent de diàleg, i tot el missatge es transmet a través la dansa.
De manera molt significativa, Els Pastorets de Sala Cabanyes mantenen viva la tradició de l'escenografia catalana de començaments de segle, amb decorats plans de paper fets per artistes de gran reconeixement disposats segons la manera clàssica de Telons, Rompiments i Forillos. En ells varen treballar els mataronins Salvador Serra, Salvador “Vadó” Llovet, els tallers de Valera i Garcia i dels Germans Salvador de Barcelona, i per descomptat el gran escenògraf Josep Ciudad.
Programació estable
Els Pastorets són el pal de paller d'una programació anual d'entre sis i vuit muntatges de producció pròpia entre setembre i juny, que Sala Cabanyes posa cada temporada a l'abast de la ciutat, la comarca i el país.
Alguns d'aquest espectacles, per la seva configuració i qualitat, entren dins de circuits de Concursos, Mostres i contractacions directes que altres entitats del territori convoquen. La participació de Sala Cabanyes en aquests circuits ha reportat la consecució de nombrosos premis de teatre amateur durant les darreres temporades.
Formació
La tasca de formació que porta a terme la Sala Cabanyes es vehicula a través de l'Escola de Teatre “La Saca”. Nascuda l'any 2000, la Saca –un nom que combina les dues primeres lletres de Sala i Cabanyes i, a la vegada, fa referència a una de les escenes més emblemàtiques de Els Pastorets, programa des de fa més 15 anys un curs regular els dissabtes al matí per a nens d'entre 6 i 15 anys, a més de cursos monogràfics i estades d'estiu. A més, també disposa d'una Aula de Lectura Teatral dirigida a aquelles persones que volen aproximar-se a llegir en veu alta i apropar-se a la interpretació. La tasca de formació de la Sala Cabanyes, però, té una llarga trajectòria al darrera. Gràcies a anys de treball constant i l'aposta per nous valors sorgits de la mateixa entitat, el món teatral català està fornit de professionals sortits de la Sala Cabanyes. Actors com Amadeu Casanovas, Joan Pera, Jordi Bosch, Boris Ruiz, Josep Fadó, Pere Anglas, Pep Plaza, Montse Vellvehí, Jordi Font, Albert Triola, Xevi Ribas, Sara Espígul, Lourdes Fabrés, Marc Flynn, Clara de Ramon, Nil Bofill, Núria Serra, Mercè Grané i d'altres, en són un exemple. En aspectes tècnics, cal mencionar escenògrafs com Josep Ciudad i Jordi Ribas.
Participació ciutadana
La Sala Cabanyes és una entitat oberta a la ciutat, que participa i aporta recursos humans i materials en el calendari festiu d'arrel tradicional mataroní. L'entitat participa activament a la Cavalcada de Reis, els Tres Tombs, el Carnestoltes, l'Enterrament de la Sardina i Les Santes, Festa Major de Mataró. L'entitat també col·labora en actes culturals com la Mostra d'Entitats, el Dia Internacional del Teatre i festes de barri com els dels carrers Cristina, Sant Bru i Baixada Massot, la festa del carrer Sant Pere més Baix o la Serenata del carrer Sant Ramon.
Independentment de tot això, la Sala Cabanyes té una activitat social interna molt important, participada pels seus associats i simpatitzants, sovint oberta a la ciutat. Com hem dit abans, La Sala Cabanyes col·labora de manera fluïda i assídua amb altres entitats com la Colla Capgrossos de Mataró, Armats de Mataró, Òmnium Cultural, l'Associació de Pessebristes, el Foment Mataroní, el Grup de Teatre EPMA, Equips de Suport o la Coral Primavera per la Pau, a més d'altres iniciatives singulars.
Repercussió territorial de l'entitat
Situada al cor de Mataró, una ciutat amb 120.000 habitants, és un dels pilars de l'eix cultural de Mataró format a l'entorn de La Riera, juntament amb el Teatre Monumental, el Foment Mataroní, la Basílica de Santa Maria, Can Palauet, la Casa Coll i Regàs, Ca l'Arenas i el mateix Museu de Mataró.
La Capitalitat d'una Comarca de 424.000 habitants es nota i hem detectat que molt públic complementa les seves sortides a Barcelona amb les que fan a casa nostra, perquè saben que hi troben una alta relació preu/qualitat.
D'altra banda, són molts els grups de tot Catalunya (des de l'Ebre al Pirineu Lleidatà o comarques interiors) que ens consulten aspectes teatrals i que venen a veure els nostres Pastorets i que durant la temporada ens sol·liciten col·laboracions en forma de compartir textos, ajudes de tota mena, intercanvis d'opinions i criteris, consells...
L'estrena constant d'efectes, escenografies, la composició de peces musicals i l'enginy de trucs i efectes escenogràfics han fet famosos i extraordinàriament populars arreu de Catalunya el nostre espectacle "Els Pastorets de Mataró". Podem afirmar, orgullosos i sense falsa modèstia, que "Els pastorets de Mataró" i Sala Cabanyes han estat i són exemple de models organitzatius, d'aplicació de normes, d'adaptació a les diferents casuístiques, cosa que reverteix en el territori tant pel que fa al públic com pel que fa als grups de Teatre o que treballen amb la Cultura popular i tradicional.
Així hem estat fundadors i actors principals en la creació de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, participem en la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya i en la Federació d'Ateneus.
Auditories de les fotos: Josep Maria Augé, Arnau Aragón, Enric Lucena, Marta Penya, Jaume Quílez, Mireia Romagosa i Juan Carlos Verde.